Kőszeg Város Hivatalos Honlapja

A blauburger városa

Baluburger szőlőoltványt ültettek a kőszegi borászok a városfalnál.

Kőszegi borászok újabb tervei látnak napvilágot idén április 24-én mikor az évszázados hagyomány előtt tisztelegtek az ország légrégebb óta folyamatosan működő városházája előtt. Elkezdődik a szőlő fejlődése, és napról napra más szakaszba lép a növény, ünneplik a szőlő jövését. Ezen rendezvényen minden évben a hajtások bejegyzése mellett ültetésre kerül egy-egy szőlőoltványt az oly híres városfalnál. Minden tőke egyedi történettel rendelkezik, hiszen vagy egy testvérvárostól, vagy egy különleges szőlőről származik a nemes része, esetleg egy teljesen új iránymutató kezdeményezés valósul meg az ültetésével. 2017-ben a helyi bortermelők ültetetik el azt a szőlőoltványt, amiben egyre nagyobb a bizodalmuk és egy újabb ékköve lehet Kőszeg városának. A blauburger szőlő 1995-től van jelen a településen. Kőszeg egyik ősi szőlőtermő területén a Római-dombon gyökerezett meg legelőször, majd a Borsmonostori dűlőben került sor az első nagyobb egybefüggő telepítésre. Bora már a 2000-es évkeben arany minősítéssel szerepelt versenyeken. A híre futótűzként terjedt, hiszen az addig honos Kékfrankos, Zweigelt szortimentbe igencsak belefért egy újfajta megjelenése. Azóta a terület nagyságok megsokszorozódtak és a fogyasztók is nagy érdeklődéssel keresik a bort. Borversenyeken azóta is kivétel nélkül az élmezőnyben szerepel.
Kőszeg borászati közössége egy mikroközösség, akik a függetlenséget és a hagyományokat szeretnék fenntartani, s emellett az összefogás elemeiben maximálisan partnerek.
Szeretnének egy egyedi arculatot adni a fajta megjelenésének, továbbá garanciát is nyújtani arra, hogy méltó legyen ez a bor a cím viseléséhez. A célokat megfogalmazták, és a megvalósítás szakaszába lépett a terv.
Blauburgerről bővebben
A Blauburger egy kékszőlőfajta, amelyet kisebb területeken termesztenek Ausztriában és Magyarországon. Nem szabad összekeverni a Blauburgunder, avagy Kékburgundi fajtával, amely az osztrák, illetve magyar szinonimája a Pinot Noir-nak. A Blauburger a Kékoportó és Kékfrankos keresztezése. A keresztezést Dr. Fritz Zweigelt hozta létre 1923-ban a Klosterneuburg-ban. Borai igazán harmonikus és a bogyós gyümölcsök aromáit hordozza. Színe igazán magával ragadó és tekintélyt parancsoló. Magyarországon 1993-ban jegyezték be, majd Kőszegen 1995-2000–es években történtek az első telepítések (Láng, Stefanich, Jagodics), mely mára több hektárra nőtte ki magát. Népszerűsége a harmonikus savaiban és a bíborvörös színében rejlik. Évről-évre megbízható hozammal rendelkezik, igen népszerű fajta a környéken. Szeptember második felében – tehát a szülő Kékfrankosnál előbb – szüretelhető. Kőszeg város hagyományos Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat részeként minden évben elültetnek egy oltványt a városfalnál, 2017-ben a kőszegi borászok elültették az első Blauburger szőlőt megemlékezve a fajta kőszegi elterjesztője előtt. Ezzel is tisztelegve és további nagy reményeket fűzve a fajtához.
Kőszegi borászok közös zászló alá gyűlnek 2017-ben. Létrehozták a Kőszegi bor márkát, és terveik között szerepel egy önálló szerveződés, mely az egységet és a közös kínálatot kívánja szimbolizálni. A gazdák függetlenségét szem előtt tartva, megjelenési és marketing eszközökkel szeretnék a kőszegi bort reklámozni. Egyedi kőszegi címkecsaládot hoznak létre, mely a közösen megálmodott kritériumoknak megfelel. A tenni akarás és a kőszegi bor minőségének a minél magasabb szintre emelése elkezdődött, ami reményeik szerint sok eredményt fog elérni.

Kampits László
2017.