Az "égetett bor" hagyománya Kőszegen

főzési kísérlet

Az országban a kőszegi vár volt az egyik első hely, ahol párlatot, pálinkát, „égetett bort” készítettek. Ilon Gábor régész hívta fel a figyelmet egy Holl Imre tanulmányra, mely a várban a 60-as években végzett kutatások során feltárt desztilláló berendezést mutatja be. Ezzel készíthettek égetett bort a várban 500 évvel ezelőtt. Az eredeti berendezés másolata már elkészült és reméljük iható nedű lesz a jóféle helyi fehérbor „égetéséből”. Próbafőzés a jövő héten. Szakmai vezető Reményi Tibor.



I. Páratlan Párlatnap
Kőszeg, Jurisics vár 2017. február 4.


09.30 A rendezvény megnyitása: kóstoló, vásár és gasztronómiai bemutatók indulnak
09.45-től Az „égetett bor 500 éves hagyománya a Jurisics várban” című előadás – előadó: Ilon Gábor régész
Párlat és pálinka – hitek és tévhitek az elnevezésekről és készítési módokról – Süveges Gábor NAV
A cefrézéstől az érlelésig – szakmai előadás kezdő és tanulni vágyó párlatkészítőknek - Horváth Pál
A panyolai pálinka története és kultúrája Magyarországon – Muhari Zoltán polgármester Panyola
11.00 A I. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny eredményhirdetése és szakmai értékelése
12.00 Mi rotyog a kondérban? – civil és jótékonysági bográcsételek kóstolója
12.30 Jó ebédhez szól a nóta…
13.30 Uknow Duo
15.00 Zsikó Zoltán és zenekara
16.00 Farsangolás
17.00 Uknow Duo

A rendezvény kulturális és gasztronómiai része a Jurisics vár belső és külső udvarán kerül megrendezésre (kedvezőtlen időjárás esetén a lovagteremben)!