CSÁBÍT A MÁJUS!

KALANDRA FEL KŐSZEGEN ÉS AZ EGÉSZ NATÚRPARKBAN!

Április 27. és május 26. között 7 különleges programcsomaggal CSÁBÍT A MÁJUS! kalandra, kirándulásra – erdőre, rétre és a hegyre is … Természeti élménynapok, Miénk itt a rét!, különleges kirándulások és túrák, attrakciók a kőszegi madárkertben… – megannyi program vár!

Erdőbe, rétre, hegyre…
CSÁBÍT A MÁJUS!

Májusban teljes díszében mutatja meg magát Kőszeg és Kőszeghegyalja csodálatos természeti világa. Családi természeti napok, különleges túrák és izgalmas élmények sora várja a vendégeket. A természeti programok mellett, májusban számos kiváló kulturális rendezvényen vehetnek részt!


Május 11-12. MIÉNK ITT A RÉT! – Kalandok a Madarak és Fák Napján Kőszegen

Játékos természetjárásra várunk minden korosztályt a gyönyörű kőszegi Alsó-réten. Az állomásokon izgalmas feladatokkal, természeti élményekkel találkozhatnak az érdeklődők. Lehetőség lesz egy rövidebb táv bejárására is. Vas megye legnagyobb természetvédelmi rendezvényének első napján az általános iskolák és Kőszeg óvodásai a meghívottak. Szombaton a családokat és a baráti társaságokat várjuk. A rendezvény különleges vendége lesz Tilda a vándorsólyom, az idei Év Madara.
Mindkét napon kisvonat közlekedik a város és a rendezvény helyszíne között. Szombaton első indulás 9.30-kor a Károly Róbert térről a kábelgyári parkolóhoz, majd minden óra 30 perckor, utolsó indulás 16.30-kor. Visszaindulás a kábelgyári parkolótól a Károly Róbert térre: 10.00 órakor, majd minden egész órában, utolsó visszaindulás 17.00 órakor. A tanösvényen indított utolsó séta indulási időpontja: 16 óra! A helyszín a 87-es főútról az OMV benzinkútnál lekanyarodva közelíthető meg. Találkozzunk a réten!
FIGYELEM! Az Alsórétről a kisvonat éppen a Várparkolóból indul, és oda is érkezik vissza. Így, aki szombaton a Jurisics vár országosan is hirdetett TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK NAPJA programjaiban részt kíván venni, 10 és 17 óra között a JURISICS VÁRBAN kapcsolódhat be a remek programokba. Egész nap Kőszegen? Miért is ne…

Május 12., 19. KÜLÖNLEGES KIRÁNDULÁSOK ÉS TÚRÁK: Rhododendron túra, Mesetúra

• Virágba borult a kiszsidányi Rhododendron-kert!
Május 12-én Hegyvári Ferenc (30/396-8050) túravezetőnk egy különleges gyalogtúra keretében kalauzolja majd a résztvevőket elsőként a Havasszépe gyűjteményhez, majd Horvátzsidányon és Ólmodon keresztül egészen Kőszegig. A táv 11 km, a túra időtartama kb. 4 óra. Találkozó: 9.52-kor a kiszsidányi autóbuszmegállóban. Kiszsidányba autóbusz indul a szombathelyi autóbuszállomásról 9.07-kor, a kőszegi autóbuszállomásról 9.40-kor (érkezése Kiszsidányba 09.52-kor).
• Mesetúra
Május 19-én ismét mesehősökkel népesül be az erdő! Idén már 5. alkalommal kerül sor Bogáti András túravezető és az Írottkő Natúrpark önkénteseinek közreműködésével a Mesetúrára a Kőszegi-hegységben. A túra során a gyermekes családok különféle mesefigurákkal találkoznak és próbatételeket teljesítenek, hogy a túra végén elmondhassák „Minden jó, ha a vége jó”. Táv: 5 km, Találkozó: 10.00, Tourinform iroda (Kőszeg, Fő tér 2.). Túravezető: Malacka (Bogáti András 30/252-3488) A Weöres Sándor Színház támogatásával.

MADARAK, VIRÁGOK, VILÁGJÁRÓK A BECHTOLD LÁTOGATÓKÖZPONTBAN

• Május 17-én 18 órakor: BONOBÓKAT FILMEZTEM KONGÓBAN - A TITOKZATOS EMBERSZABÁSÚ MAJMOK NYOMÁBAN – Garai Cintia természetfilmes, zoológus előadása. A részvétel ingyenes.

• Május 20. 14 óra MILYEN VIRÁG NYÍLIK ITT? - Májusi vezetett séta a Chernel-kertben.


Május 19-21. PÜNKÖSD A NATÚRPARKBAN - Nyitott pincék napja Csepregen és Kőszeg-hegyalján. A pünkösdi hosszú hétvégén nem lesz hiány boros programokból! Szombaton a csepregi, vasárnap a kőszegi és kőszeghegyaljai borosgazdák várják karakteres vörösborokkal, hideg rozékkal, illatos fehérborokkal a látogatókat. Részletek: www.koszegibor.hu

A további méltó Pünkösdi programjainat a www.koszeg.hu és a www.naturpark.hu honlapokon találják meg!


Május 26. ALPANNONIA NEMZETKÖZI TÚRANAP

ZENÉS ÍROTTKŐ CSÚCSTÁMADÁS - pontosan 30 évvel az első újabb kori, közös osztrák-magyar Írottkő Csúcstámadás után. Ezer osztrák és több száz magyar természetjáró izgalmas találkozása vár a CSÚCSON! Vezetett gyalogtúra indul Kőszegről 8 órakor, Velemből 9 órakor, autóbuszok járnak a Liszt Ferenc utcai autóbuszpályaudvarról. Találkozzunk 12 órakor az Írottkőn, ahol büfé, megérdemelt fúvószene és a csodálatos kilátás várja majd a megfáradt vándorokat!

FIGYELEM! Május 26-án a II. Kőszegi Kodály Ünnep keretében számos kiváló előadás várja vendégeinket Kőszegen. A túranapról Kőszegre térő Vendégeink így a Kodály ünnep, sőt akár a 2. kőszegi sörsétány programjaiba is be tudnak kapcsolódni. Egész nap Kőszegen? Miért is ne… Hiszen, május 27-én, vasárnap a Városi gyermeknap kiváló rendezvényei várják Önt Kőszegen. Részletek hamarosan: www.koszeg.hu


Május 25-27. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI FILMNAPOK
pénteken és szombaton 17 és 21 óra között, vasárnap 10 és 18 óra között

FOLYAMATOS INGYENES TERMÉSZETFILM-VETÍTÉSEK HÁROM NAPON ÁT! Kisfilmek, dokumentumfilmek, animációs filmek, magyar filmesek filmjei a világról, és külföldi filmesek alkotásai a Kárpátmedence élővilágáról – és fordítva… várja Önt Kőszegen a Bechtold Látogatóközpontban (az Aradi Vértanúk parkjában). Részletek hamarosan: www.buboscinege.hu