Életünk

Gázkamra a sörgyárban?

2017. október 27-én 16.00 kezdettel az Életünk című folyóirat 2017 októberi számának bemutatója lesz a Chernel Kálmán Városi Könyvtár előadótermében.

Meghívó

Meghívjuk Önt Kőszegre október 27-én délután négy órai kezdettel az Életünk című folyóirat 2017 októberi számának bemutatójára, a Chernel Kálmán Városi Könyvtár előadótermébe (Kőszeg, Várkör sétány 35.)
A folyóiratszámot a szerkesztők teljes egészében a huszadik századi magyar zsidó történelemnek szentelték. Legterjedelmesebb anyaga Pelle János Gázkamra a sörgyárban? című tanulmánya, melynek alcíme: Munkaszolgálatosok Kőszegen és orvosuk népbírósági pere.
1944 novemberétől 1945 márciusáig Kőszegen, a nyilas uralom alatt működött a legnagyobb magyarországi haláltábor, ahol mintegy ötezer munkaszolgálatost őriztek. Közülük mintegy kétezren haltak meg a városban, a német és nyilas hatóságok által tudatosan kialakított szörnyű állapotok, és a polgári lakosság köréből toborzott őrség brutalitása miatt. A tanulmány új, eddig ismeretlen források alapján világítja meg a zsidó munkaszolgálatosok nyugat-magyarországi tragédiáját.
A folyóiratszám bemutatója, melyen volt munkaszolgálatosok is részt vesznek fontos lépés lehet afelé, hogy szembenézzünk a múltunk egyik legsötétebb fejezetével.
Megjelenésére számítunk!

Életünk szerkesztősége
Berzsenyi Dániel könyvtár, Szombathely
Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete