FELHÍVÁS!

KŐSZEG – 1956 - Riportok, dokumentumok című kötet létrejöttének segítéséhez. A 60. évforduló helyi megünneplése megtörtént. A Városi Könyvtárban egy remek filmsorozatot követő színészi-rendezői beszélgetések és egy kis kiállítás élményével emlékezhettünk és lettünk gazdagabbak. Kopjafa áll már a temetőkertben. Ennek ellenére hiányérzetünk van.

FELHÍVÁS!
a
KŐSZEG – 1956
Riportok, dokumentumok című kötet létrejöttének segítéséhez.

A 60. évforduló helyi megünneplése megtörtént. A Városi Könyvtárban egy remek filmsorozatot követő színészi-rendezői beszélgetések és egy kis kiállítás élményével emlékezhettünk és lettünk gazdagabbak. Kopjafa áll már a temetőkertben. Ennek ellenére hiányérzetünk van.
Miért?
Mondják: itt Kőszegen soha nem történik semmi, akkor sem történt.
Horváth László, hajdani gimnáziumi tanárom megjelent Naplójában viszont ezt olvasom: „…. Amikor az ávósok akasztásáról jöttek a hírek, azt találtam mondani, hogy gazemberség. Erre rám támadtak: Hogy amit az ÁVÓ csinált...” (183. oldal)
Mondja egy „sas”, beszélgetésünk alkalmával: „.. a hívek búcsújárást szerveztek Rőtfalvára…”
Mondják: a várost még a menekülők is elkerülték …. a szerveződő, új határőrség jól látta el a feladatát.
Mások szerint: bejáratott utakon menekítették a nyugatra tartókat.

Akkor most volt, vagy nem történt itt Kőszegen bármi / valami is?
Éltek, cselekedtek, gondolkodtak itt akkor az emberek? Zajlott itt is a történelem? Vannak ennek emlékei? Kézzel foghatóak is? Fejben megőrzöttek?
Lassan elmegy e világból az a generáció is, akik ezt még legalább tizenévesekként megérték. Sokkal nehezebb lesz a dolga az utókornak, a profi történészeknek is később csak a megmaradt dokumentumokból megismerniük a történéseket. Maradtak vagy elvesztek örökre a tárgyi emlékek (pl. karszalagok, sapkajelvények, menekülő elhagyott táskája, könyve) a dokumentumok (pl. fotó, röplap, kézzel készített plakát, a tárgyban írt képeslap, bírósági végzés, kihallgatási jegyzőkönyv, internálási határozat, korabeli napló)?
Ha azt akarjuk, hogy a jövőben ne felejtődjenek el a forradalom valódi és helyi emlékei, akkor kérjük, hogy
1. írja le visszaemlékezését és küldje el Nekünk,
2. jelentkezzen interjú alanynak, hogy szóbeli visszaemlékezését rögzítsük, és jogszerű módon megőrizhessük az utókornak,
3. jelezze, hogy rendelkezik olyan emlékkel / emlékekkel, amit / amelyeket szívesen átadna egy közgyűjtemény számára.
Mindezek felhasználásával 2018 októberére szeretnénk egy könyvet kiadni helyi középiskolai történelem tanárok és a történelem iránt érdeklődő diákjaik közreműködésével.

A Tisztelt Olvasó szíves figyelmét és segítségét előre is köszönöm!

Kőszeg, 2016. november 16.

Ilon Gábor
a Pannon Kulturális Örökség Egyesület, Kőszeg, Várkör 18.
elnöke
pannonkor@pannonkor.hu