Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete rendezvényei

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute of Advanced Studies Kőszeg) ezúton meghívja Önöket a
- „Válságok és túlélési stratégiák - praktikus tanácsok Közép-Európából” címmel rendezendő 2017. évi Nyári Egyetemének eseményeire és
- „A regionális és lokális fejlődés fenntarthatósági aspektusai” című III. Nemzetközi KRAFT Konferenciára!

A bizonytalanság korában - vagyis a jelenben - az embereket érő hatások és a feldolgozhatatlannak tűnő információ-áradat közepette felmerülő számos, alapvető kérdésre és esetleges kiútakra keresik a választ a Nyári Egyetem résztvevői.

Az „arab tavasznak” nevezett eseménysorozat, az iraki és a szír polgárháború, illetve az afrikai környezeti változások miatt kialakult és 2014 óta Európát is érintő migránsválság mellett téma lesz még az Európai Unió átalakulása, a Közép-Európai régió és a V4-ek kitörési lehetőségeinek bemutatása. A megszorításokra épülő globális kapitalizmus válsága mellett megvitatásra kerülnek még az ún. „újtípusú konfliktusok” részletei is, mint az terrorizmus, vagy éppen a hamis biztonságérzetet adó megfigyelési technológiák és az alapvető szabadságjogok viszonya.

A hazai és nemzetközi szaktekintélyek - mint Bogyay Katalin nagykövet, Magyarország állandó ENSZ képviselője, közép-európai országok nagykövetei, Dr. Danilo Türk volt szlovén államelnök, Marjorie Jouen, a francia Delors Intézet vezető kutatója, Jeszenszky Géza és Martonyi János volt külügyminiszterek - mellett az előadók között helyet kapnak az FTI-IASK kutatói is, köztük Miszlivetz Ferenc, Bába Iván, Szathmáry Eörs, Jody Jensen vagy éppen Stuart Holland és James M. Skelly.

Az új, innovatív egyetemi oktatási módszerekkel, a tudás szerepének új értelmezésével foglalkozó panelbeszélgetésen pedig hazai és külföldi egyetemek vezetői és diákok egyaránt szót kapnak.

A Nyári Egyetem célja, hogy az előadók és a hallgatók, illetve az érdeklődők között olyan párbeszéd alakuljon ki, ahol nemcsak az eltérő véleményeket ütköztetik, hanem érdemi megoldási javaslatokat is találnak a jelenünket érintő globális problémák lokális kezelésére.



Ennek egyik formája a Nyári Egyetemen belül augusztus 29-én, megrendezésre kerülő III. KRAFT – Kreatív város és fenntartható vidék – elnevezésű nemzetközi konferencia. A Jurisics Vár lovagtermében az eddigi eredmények megóvására, a közeli célok megvalósíthatóságára, illetve a fenntarthatóság általános kérdéseire koncentrálnak a résztvevők.

A kihívások ismeretében nem lesz egyszerű válaszokat adni a 4. ipari forradalom következményeire vagy éppen az oktatást és a tudományos kutatás jövőjét érintő problémákra sem.

Az ENSZ 1956-os magyar forradalom eddig titkos aktáinak kutathatóvá tétele pedig új megvilágításba helyezi a nemzeti forradalmunk nemzetközi megítélését.

A szakmai előadások mellett esténként ingyenes koncertek (Fassang László, Szakcsi Lakatos Béla) és kulturális események (Trifusz Péter: Hiánygyűjtemény, Hangzó Város) színesítik a Nyári Egyetem programját.

A csatolmányban megtalálják az angol nyelvű Nyári Egyetem és a magyar nyelvű KRFAT Konferencia részletes programjait, illetve a Hiánygyűjtemény c. kiállítás meghívóját.

Augusztus 21-22-én, illetve augusztus24-én és 29-én pedig élő online közvetítést láthatnak az eseményeinkről az FTI-IASK FB-oldalán (https://www.facebook.com/iaskoszeg) és a honlapján (www.iask.hu).

Részvételüket kérjük, jelezzék az info@iask.hu címen!