Hende Csaba: Két pogány közt, egy hazáért ….

Kiss János altábornagy emlékezete

Kőszeg Város Önkormányzatának képviselői, valamint Hende Csaba országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnökének jelenlétében, pénteken délelőtt koszorúzták meg Kiss János altábornagy síremlékét a kőszegi temetőben.

Hende Csaba: Két pogány közt, egy hazáért ….. Kiss János altábornagy emlékezete

Kőszeg Város Önkormányzatának képviselői, valamint Hende Csaba országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnökének jelenlétében, pénteken délelőtt koszorúzták meg Kiss János altábornagy síremlékét a kőszegi temetőben. A mártírhalált halt magyar katonatiszt halálának hetvenharmadik évfordulóján megtartott emlékezésen Hende Csaba beszélt az erdélyi származású altábornagy pályájáról, mely ezer szállal kötődött az alpokaljai kisvároshoz.
„Két pogány közt, egy hazáért” – volt a mottója az országgyűlés alelnöke emlékező beszédének. – Két totalitárius rendszer szorításában, egy igazi magyar hazafinak csak a mártíromság adathatott meg, azokban a vészterhes időkben igazán hősies kiállás volt hazánk szuverenitásának, függetlenségének és felemelkedésének képviselete. Ezen magasztos elvek vállalása sokak számára jelentette akkoriban a biztos halált – foglalható össze az országgyűlési képviselő megemlékezése Kiss János altábornagyról.
A kegyeleti megemlékezésen a városháza és helyi intézmények képviselői, katonai és hagyományőr szervezetek helyezték el az emlékezés koszorút az altábornagy és felesége síremlékénél. A megemlékezésen közreműködtek a Kőszegi darabontok, a Nyugállományúak Egyesülete tagjai, valamint a MH 12. Arrabona Légvédelmi rakétaezred díszőrei.
A koszorúzást követően a parlament alelnöke és Huber László polgármester megtekintették a temető nemrég felújított Nagy Háborús síremlékeit is.
Turbók Attila