„Így döntöttek a képviselők a 2016. június 30-án megtartott ülésükön”

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az első napirendi pontban a településrendezési eszközök III. számú módosítását tárgyalta meg. Ennek az eljárásnak a véleményezési szakasza befejeződött.

„Így döntöttek a képviselők a 2016. június 30-án megtartott ülésükön”

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az első napirendi pontban a településrendezési eszközök III. számú módosítását tárgyalta meg. Ennek az eljárásnak a véleményezési szakasza befejeződött. Az előterjesztés tartalmazza a teljes dokumentációt: a beérkezett véleményeket, a 31 módosítás lényegét – azok meglévő és tervezett szerkezeti terveit is. Plechl Tibor képviselő felhívta a figyelmet a 2.5. sz. módosításra, egyúttal javasolta ennek a pontnak a törlését. A tervezet szerint ugyanis az SOS Gyermekfalu fenntartása érdekében szükségessé válhat a gyermekfalu alatti, nagy kiterjedésű terület egy részének az értékesítése. A képviselő véleménye szerint a sportpálya területének lakóterületté való átminősítésének semmi indoka nincs. Amikor az SOS Gyermekfalu létrejött, akkor a várostól kapták e célra a területet. Ráadásul az átminősítéssel megnőne az építési magasság is. Básthy Béla is egyetértett a felvetéssel. Javasolta, hogy legyen megvizsgálva a mintegy 27 évvel ezelőtt kötött ajándékozási szerződés, vajon kizárólagos célra kapta-e az intézmény a területet. Az nyilvánvaló, hogy a kormány intézkedéseinek következményeként sokan szeretnének lakást venni, ezért nagy mozgás van a lakásépítések terén. Ettől függetlenül a lakóteleptől elvenni sportolási lehetőséget nem szerencsés. Plechl Tibor javaslatát a képviselők el is fogadták. A rendezési terv kapcsán szó volt még a tervezett, intermodális csomópont megvalósításáról. Az ehhez kapcsolódó közlekedési területet a képviselők 12 méterről 10 méterre csökkentették le. A települési eszközök módosításának jelen elfogadása után a végső szakmai véleményezési, majd az elfogadási és hatálybaléptetési szakasz következik.

Második napirendi pontban a képviselők a helyi építészeti értékek védelméről szóló 7/2008. (III. 31.) önkormányzati rendeletet módosították, melyben a rendelet hatálya alól kikerült – a városfejlesztési bizottság előzetes ajánlásával – a Kórház u. 24. alatti, valamikori klasszicista lakóház megnevezésű épület. Az indoklás szerint a lakóépület szerkezeti állapota erősen leromlott, az épület tartószerkezete olyan mérvű károsodást szenvedett, melynek javítása, megerősítése nem oldható meg.

Harmadik napirendi pontban egy olyan „csendrendeletet” fogadott el a képviselő-testület, amely teljesen új szabályozás a kőszegiek számára. A lakosság részéről felmerült ugyanis az az igény, hogy vasárnap és ünnepnapokon zavartalanul pihenhessenek, de ezt a különböző hangos kerti gépek használata megzavarhatja. A jelzések alapján a hivatal igazgatási és építéshatósági osztálya kidolgozta, hogy az arányosság és a szükségesség követelményének figyelembevételével hogyan lehetne korlátozni – az egyébként indokolt – zajjal járó építési és kerti munkák elvégzését. Mivel a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a helyi zajvédelmi szabályok megállapítása, lehetőség van arra, hogy az önkormányzat ilyen rendeletet alkosson. Az új rendelet értelmében az építőipari gépek és a kerti munkavégzést szolgáló zajkeltő gépi berendezések (fűnyíró gép, sövénynyíró gép, fűkasza, robotkapa, lombszívó, lombfújó, motorfűrész, gépi körfűrész, szalagfűrész) használata belterületen a vasárnapot és a munkaszüneti napot megelőző napon 21.00 órától a vasárnapot és a munkaszüneti napot követő napon 06.00 óráig meg van tiltva. Aki ezt a szabályt megszegi, azzal szemben helyszíni bírság vagy közigazgatási bírság szabható ki. A javaslatról hosszasan vitáztak a képviselők. A pénzügyi bizottság elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy nem érvényesül a lakosság békés egymás mellett élés politikája és ez miatt rendeletet kell alkotni e tárgyban. A városfejlesztési bizottság elnöke a rendelet betartatásának ellenőrzését, továbbá az alkalmazandó szankciókat vetette fel. A képviselők többsége egyetértett az új szabályozással. Az ülésen jelen volt Kóthy Zsuzsanna, a Szabóhegyért Közösen Egyesület elnöke is, aki az üdülőterületen lévő telektulajdonosok nevében nagy örömmel üdvözölte a tervezetet. Az elnök asszony elmondta, hogy ő sokáig élt külföldön, ahol a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályok is vannak érvényben. Rába Kálmán képviselő a bizottsági ülésen még nemmel szavazott a tervezetre, de azóta belátta, hogy van létjogosultsága ennek a kezdeményezésnek – mivel „ társadalmi kohézió nem létezik”. Egy fejlett társadalomban ugyanis elég lenne egy „Vasárnap legyen csend Kőszegen” mozgalmat elindítani. A rendelet szerinte a lakosságot meg fogja osztani – azért is, mert a zajkeltő berendezések használatát a tiltott időszakban dokumentálni kell. Felvetődött, hogy lehet-e a rendeletben kivételeket megfogalmazni (akár pld. a lőtér használatára, vagy egyes rendezvények előkészítésére vonatkozóan), de dr. Zalán Gábor jegyző úr szerint ez nem lehetséges. A zajvédelmi szabályokkal párhuzamosan módosult a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet is. Végül a képviselők elfogadták a benyújtott rendelettervezetet, de mindannyian egyetértettek abban, hogy ha az alkalmazása során bármi felmerül, természetesen módosítani, finomítani lehet rajta. A rendelet 2015. július 15-én lép majd hatályba.

Ezután a behajtási rendelet módosítása következett. A legutóbbi rendelet módosításakor úgy döntött a képviselő-testület, hogy a korábban kiadott behajtási engedélyeket felül kell vizsgálni. A folyamatosan érkező kérelmek kiadása során merült fel a rendelet további módosításának a szükségessége, melyek az alábbiak:
– A lakó- és tartózkodási hellyel rendelkezők engedélyjogosultsága mellett szabályozni kell az ingatlantulajdonnal rendelkező személyek, valamint a jogi személyek jogosultságát is.
– A Kossuth L. u. 12-14., és a Kossuth L. u. 16. számú ingatlanokkal határolt területre eddig csak behajtási engedélyt igényelhettek a jogosultak a garázsaik, illetve a saját parkolóik megközelítése céljából, azonban a gyakorlat szerint a munkaügyi központ előtti területen is folyamatosan várakoznak. Ennek megfelelően a rendeletben rögzítve lettek a behajtási és várakozási engedélyek feltételeit is.
– A Fő tér 2. számú társasház mögötti Csónaktömb megközelítésénél csak a természetes személyek részére volt eddig biztosított a bejutás.
– A Jurisics téren található melegkonyhás vendéglátóüzlet ételfutára részére az ingatlan megközelítése, illetve a várakozás joga, valamint a Kőszegi Városüzemeltető Kft. üzemben tartásában lévő gépjárművek jogosultsága sem volt leszabályozva, ezek szintén most lettek pótolva.
Kiss Péter visszautalt a városfejlesztési bizottság ülésére, ahol a bizottság tagjai kérték a városüzemeltető kft. igazgatóját: a parkolóőrök ellenőrizzék a lakossági parkolóbérletek meglétét. Plechl Tibor javasolta, hogy behajtási engedélyt csak azok a vállalkozások kaphassanak, amelyeknek az érintett területen tulajdonjoguk van, vagy bérleti szerződést kötöttek, de a képviselők nem támogatták ezt a javaslatot. Végül a képviselő-testület változatás nélkül jóváhagyta a rendelettervezetet.

A következő napirendi pont a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 38/2013. (XII. 20.) rendelet módosítása volt. Ennek indoka a hulladéktörvény módosítása, ugyanis az állami feladatok ellátására az állam gazdasági társaságot alapított és ezen keresztül biztosítottá válik az Európai Unió által meghatározott kötelezettségek teljesítése. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. feladata – többek között – beszedni a közszolgáltatási díjat és kifizetni a közszolgáltatóknak a szolgáltatási díjat, valamint kezelni a közszolgáltatás keretében keletkező kintlévőségeket. A törvény értelmében az önkormányzatoknak 2016. június 30-ig kell módosítani a közszolgáltatási szerződéseiket az előírt módon. Ennek értelmében módosult az önkormányzati rendelet és a hatályos közszolgáltatási szerződés is. A városfejlesztési bizottság egyúttal javasolta, hogy az üdülőövezetben kizárólag zsákos szállítás kerüljön bevezetésre. Rába Kálmán nem tudta támogatni az előterjesztést, mert szerinte a kormány által létrehozott „kukaügyi csúcsszerv” révén csupán a bürokrácia nő.

A rendeletmódosítások sorát a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzat zárta. Ezt az indokolta, hogy a jelenlegi hatályos rendelet eltérően állapította meg a gyermekétkeztetés intézményi térítési díját az azonos típusú nevelési-oktatási intézményekben, tekintettel arra, hogy az egyes főzőkonyhákon, más-más feltételekkel, más-más költségekkel lehet az étkeztetést biztosítani. Viszont az fontos, hogy az azonos intézménytípusban, azonos áron juthassanak a gyermekek az ételhez. A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának egységesítése egyes családokat kedvezően, más családokat kedvezőtlenül érint. A képviselő-testület a rendelet-módosítást elfogadta, az új intézményi térítési díjak 2017. január 1-jén lépnek hatályba. A közétkezetésre vonatkozó közbeszerzési eljárás már az új térítési díjak alapján kerül kiírásra.

Bár a Kőszegi Szociális Gondozási Központ a Kőszeg Város és Térsége Társulása fenntartásában van, Básthy Béla alpolgármester úr javaslatára került a kőszegi képviselő-testület elé az intézmény 2015. évi munkájáról szóló beszámoló. Raposa Helga intézményvezető részletesen bemutatta, hogy a gondozási központ a településeinek lakossága részére milyen szolgáltatásokat biztosított, amelyek a következők: étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek klubja, családsegítés, gyermekjóléti szolgáltatás, falugondnoki szolgálat működtetése Kiszsidány településen, hajléktalanok nappali melegedője, hajléktalanok átmeneti szállása, idősek otthona, család- és nővédelmi egészségügyi gondozás, ifjúság-egészségügyi gondozás. A beszámolót a képviselők egyhangúlag fogadták el.

A 8. napirendi pont keretében az ISES Alapítványnak a Kőszeg, Jurisics tér 7. alatti ingatlan emeleti részében, 2015. évben végzett szakmai munkájáról volt szó, de természetesen szóba került a nyári egyetem és a KRAFT projekt további elemei is. Az IASK képviselője elmondta, hogy elkészültek a Művészetek Háza kivitelei tervei, erre vonatkozólag elindult a közbeszerzési eljárás is, illetve várják az intézetükre vonatkozó következő kormányhatározatot is.

A 9. napirendi pontban az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorának a kérését tárgyalta meg a képviselő-testület. Mezey Barna rektor jelezte ugyanis, hogy a Kőszeg, Chernel u. 14. sz. alatti ingatlanon (Európa-Ház) telephelyet kívánnak létesíteni oktatási-kutatási munkák végzése érdekében, amelyhez az önkormányzat, mint tulajdonos hozzájárulását kérik. A képviselők jóváhagyták az egyetem kérését.

A 10. napirendi pontban egy magánút elnevezéséről döntött a képviselő-testület. A Fodor Invest&Trade Kft. kérelmet nyújtott be a Kőszeg 3277/28 hsz.-ú magánút elnevezése ügyében. Erről az útról lehet megközelíteni azt a 18 db telket, melyen társasházak állnak és amely Kastélykert lakópark néven ismernek a kőszegiek.. A városfejlesztési bizottság eredeti javaslata „Kastélykert út” elnevezés volt, de a kifüggesztés ideje alatt, határidőn belül észrevétel érkezett a lakók részéről, akik a „Kastélykert lakópark” elnevezést kérték a képviselő-testülettől, mivel ez a név bekerült a köztudatba, és ez minden ott lakónak tetsző. A képviselő-testület méltányolta a lakók kérését, így „Kastélykert lakópark” lett az út új neve.

Kiss András egyéni vállalkozó 2014-ben hozta létre a koszegINFO koncepciót (annak facebook és weboldalát) amely azóta is sikeresen járul hozzá Kőszeg városának imázs építéséhez internetes felületeken. A vállalkozó az önkormányzattal történő együttműködés, Kőszeg város arculatának további építése, az idegenforgalom élénkítése, a lehetőségek bemutatása, a helyi információkhoz való széles körű hozzájutási lehetőség érdekében anyagi támogatást kap az önkormányzattól. A képviselő-testület „imázsépítés” címén a 2 millió Ft támogatást az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló 2/2016.(II. 12.) önkormányzati rendeletével már jóváhagyta, most pedig rendelkezésre bocsátásához szükséges vállalkozási szerződést hagyta jóvá.

A 12. napirendi pontban a képviselők két TOP pályázat beadását hagyták jóvá. Az egyik a „Kőszegi Városmajor környezettudatos megújítására”, a másik a „Déli városrész közlekedésfejlesztése Kőszegen” címet viseli. A Zöld Város Program célja a városmajorban a jelenlegi elavult piactér és környékének korszerűsítő rekonstrukciója, a zöld és pihenő felület növelése, a kerékpáros- és gyalogosközlekedés biztonságosabbá tétele a belváros-közeli parkolási kapacitások növelésével összhangban. Az elmúlt időszakban e témában két lakossági fórum is volt. A tűzoltóság kiköltözéséről mindenképpen szükség lesz. Szó van a városmajorban lévő lakások fűtéskorszerűsítéséről is, a platánfa környékének „kibontásáról”. A pályázat jelenlegi szakaszában még nincs szükség részletes kiviteli tervre. A tervkoncepciót a Mangliár Építész Kft. készíti. Az elképzeléseket a képviselők több változatban is megkapták. Döntöttek arról, hogy megvásárlásra kerülhet az un. Kratochwill ház műhely része –mintegy 5 millió Ft összegben – mert erre a területre mindenképpen szükség lesz. Plechl Tibor felvetette, hogy az egész Kratochwill házat meg kellene vásárolni, de az legalább 50 millió Ft-ot tenne ki, így a bontással, az építés költségével együtt elvinné szinte az egész projekt nagy részét. A képviselők döntöttek arról is, hogy az akcióterületben a Bersek iskola sportpályája tartalék parkolóként felhasználható.

A következő téma a közétkeztetése volt. Ezt a szolgáltatást jelenleg az ELÁMEN Zrt. látja el, de a velük kötött szerződés az év végével lejár. Ezért van szükség új közbeszerzési eljárás megindítására, melynek a felhívását a képviselők egyhangúlag fogadták el.

A 14. napirendi pontban a képviselők a várárok (egykori játszótér) melletti téglafal állapotával foglalkoztak. Ez a támfal az elmúlt időben megrogyott, egy része tehát omlásveszélyessé, ezáltal balesetveszélyessé vált Mindenképpen szükséges a fal visszabontása és megerősítés mellett annak visszaépítése. A képviselők erre a fontos feladatra 1,2 millió Ft-ot különítettek el az idei költségvetés általános tartalékerete terhére.

Szó volt az egészségház árnyékolásáról is. Ez már tavaly is gondot okozott, hiszen a gyermek-, és a felnőtt háziorvosok, valamint védőnők többször jelezték, hogy a várótermekben, illetve a létesítmény nyugati oldalán fekvő rendelőkben nyári időszakban elviselhetetlen a hőség. A probléma megoldására a hivatal több ajánlatot is bekért. Az előterjesztésben 3 db előtető és több motoros napellenző beszerzése szerepelt. Huber László polgármester úr javasolta, hogy azokon a részeken, ahol lehetséges, inkább növényzettel kell megoldani az árnyékolást. Végül a képviselők 2 előtető beszerzését hagyták jóvá, összesen mintegy 650 ezer Ft értékben. Ezek az előtetők a felnőtt háziorvosi várók árnyékolását fogják szolgálni.

A 15. napirendi pontban a Kőszegi „Címerpajzs” Plusz Kft. kérelmét tárgyalta meg a képviselő-testület. A cég a Bersek iskola mellett található Kőszeg 2229 hrsz-ú ingatlanon mintegy 20 lakásos társasház építését tervezi. A társasházhoz kötelezően kiépítendő parkolókat a kft. részben a Mol kút mellett található egykori játszótér (közpark) területén szeretné megvalósítani azzal, hogy a megépült parkoló (16-18 parkolóhellyel) Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonába kerülne. Erre a hatályos jogszabályok lehetőséget adnak. Az előterjesztés része volt egy megállapodás-tervezet is. A képviselő-testület végül nem hozott döntést ez ügyben, amíg a vállalkozó biztosítékul megfelelő ingatlanfedezetet fel nem ajánlj a város számára. Amennyiben a vállalkozó ezt a felajánlást megteszi, a képviselő-testület – akár rendkívüli ülés keretében is – megadja majd a szükséges tulajdonosi hozzájárulását.

A 17. napirendi pont keretében a képviselő-testület a Liszt F. u. 17. I/5. alatti, jelenlegi szolgálati orvoslakás átminősítéséről döntött. Lehetőség adódott ugyanis a gimnáziumba egy új pedagógust alkalmazni, de kőszegi lakhatását átmeneti időre biztosítani kellene. Az orvoslakás jelenleg üresen áll, ezért kézenfekvő az átsorolása ahhoz, hogy a polgármester úr saját hatáskörében tudjon a hasznosításáról intézkedni.

Az ülés végén három vagyonügyet tárgyalt meg a képviselő-testület. A Munkácsy 17. szám alatti volt orvosi rendelő jelenleg üresen áll. Felmerült, hogy az épület tetőterében lakásokat lehetne kialakítani, hiszen korábban is ez volt a funkciója. Van egy olyan elképzelés is, mely szerint az épület földszinti és emeleti részébe a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. lesz majd áthelyezve. Az épület 79 m2 nagyságú tetőtéréből két apartman kialakítására nyílna lehetőség, ennek költsége bruttó 3.803.218,-Ft. Ennek fedezetéül szolgálhatna az önkormányzat tulajdonában lévő, a Kelcz-Adelffy u. 5. szám alatti társasházban található 2 vendéglakás értékesítéséből származó bevétel. A vendéglakások áthelyezése a Munkácsy utcai épületbe két, újonnan felújított, alacsony fenntartási költségű lakást eredményezne. A felszabaduló két ingatlan eladásával egyúttal többletforráshoz is juthat az önkormányzat. A képviselő-testület a Kelcz-Adelffy utcai lakások közül a 43 m2 nagyságú értékét 7,4 millió Ft, a 68 m2 nagyságúét pedig 12 millió Ft összegben állapította meg. A lakások eladása liciteljárás keretében történhet.

A legutóbbi ülésen hozzájárulását adta a képviselő-testület a Földessi Zoltán Bálint tulajdonát képező Kőszeg, Várkör 35-37. (1906/A/13 hrsz) raktárnak 3 db önkormányzati lakásra (Gyöngyös u. 16. fszt. 1., Kálvária u. 16. tetőtér 8. lakás., valamint a Gyöngyös 19. fszt. 2.) történő cseréjéhez. Az elfogadott döntés elírás miatt korrekcióra szorult ezért a határozat módosítását a képviselő-testület jóváhagyta.

Utolsó vagyonügyként a képviselő-testület a Kőszeg, Liszt F. u. 17. I. 3. alatti bérlakás – bérlő részére történő – értékesítéséről döntött. A vételárat a képviselő-testület az értékbecslésben szereplő 8,4 millió Ft helyett 9,2 millió Ft-ban határozta meg.

A nyilvános ülésen megtárgyalt napirendek után a képviselők zárt ülés keretében folytatták a munkát. Döntöttek a 2016. november 6-án azaz a Királynapon átadandó önkormányzati kitüntetésekről és elismerő címekről.

A képviselő-testület fenti ülésén tárgyalt valamennyi döntésre vonatkozó előterjesztés – a zárt ülés kivételével – mellékletekkel együtt, megtekinthetőek itt:

http://www.koszeg.hu/hu/onkormanyzat/testulet/ulesek/ules.php?id=243&ev=2016