Kávészünet Soskó András operaénekessel

Hogyan is került Kőszegre? A nyolcvanas években a Budapesti Honvéd Művészegyüttes Szimfonikus Zenekarának brácsása volt. Akkoriban került az együttes férfikarához korrepetitornak a kőszegi zenész család nagyobbik lánya, Gráf Györgyi. Ahogy mondani szokták, első látásra elindult köztük valami.

Kávészünet Soskó András operaénekessel
Hogyan is került Kőszegre?
A nyolcvanas években a Budapesti Honvéd Művészegyüttes Szimfonikus Zenekarának brácsása volt. Akkoriban került az együttes férfikarához korrepetitornak a kőszegi zenész család nagyobbik lánya, Gráf Györgyi. Ahogy mondani szokták, első látásra elindult köztük valami. András akkortájt már komoly ének tanulmányokat folytatott Jámbor László Kossuth-díjas operaénekesnél. Rövid idő alatt az együttes szólistája lett. Nyolcvanötben házasodtak össze, majd két évre Debrecenbe költöztek, ahol a Csokonai Nemzeti Színházhoz szerződött magánénekesnek. Karrierje fényes csillaga meredeken emelkedett, a legnagyobb hőstenor szerepeket kapta. Volt Hunyadi László, Faust, a híres tudós, Puccini Pillangókisasszonyának Pinkertonja, az Aida-ban Radames, énekelt Léo Delibes Lakme-jában, de nagyon jelentős sikert hozott a Puccini Tosca-jában megformált Cavaradossi-ja is. Majd egy év szegedi Nemzeti Színházi tagság következett. Ezt követően Ausztriában, a St.Pölteni Színházhoz szerződött. A színház repertorája szinte rá épült. 1987-től kezdődően az operák mellett közel húsz operett főszerepet is elénekelhetett. A St.Pölten-i évek alatt számos vendégszereplése volt. Két évig a Graz-i Operában, Klagenfurtban, a németországi Hagenben, majd tíz éven át a Budapesti Állami Operaház színpadán énekelhette az Aida-t, Carment, Hunyadit, Fideliot, Toscat. 1988-ban ismerhette meg a kőszegi közönség, az akkori nyári operaelőadásokon Mascagni Parasztbecsületében Turidu szerepével mutatkozott be, partnere Sass Szilvia volt. A város kulturális életének szép és emlékezetes estéi voltak. Kőszegi házukban beszélgettünk -hosszú, osztrákos kávé mellett,- ahova sűrűn hazajárnak. Amikor tehetik a hétvégéket és az ünnepeket itthon töltik.
-A mai napig minden szerepemet Györgyi zongorakíséretével tanulom és együtt is rengeteg koncertfellépésünk van itthon és külföldön egyaránt.
- Gyakorlatilag több mint 25 éve éltek és működtök St.Pöltenben. Látni, hogy Györgyivel együtt szívesen léptek fel itthon is. Azért az nagy elismerés, hogy még más városba is elmentek utánad kőszegi ismerőseid, barátaid, rajongóid, hogy részesei legyenek sikereidnek, vagy talán inkább jelenlétükkel hozzájáruljanak ahhoz.
- Az utóbbi években többször kaptam meghívást a Győri Nemzeti Színházba, itt is az operairodalom legszebb szerepeit énekelhettem, Puccini Turandot-jában Kalaf szerepét, a Bajazzók címszerepét, Carmen Don José-ját, Hunyadit. A legnagyobb élményem Bánk bán címszerepének alakítása volt, amely minden magyar hőstenor vágyálma. Számomra különösen fontos volt, hogy magyar közönségnek, magyarul, magyar szívvel énekelhettem. Valóban, ahogy mondod, felemelő érzés és egyúttal megható volt a Kőszegi Polgári Kaszinó által szervezett autóbusznyi „hazai” közönség lelkes bravózása a széksorokban, majd lelkes tapsa a színház kijáratánál. Rendkívül örülök a bécsi Malat Schrammel Együttessel való közel harminc éves művészi együttműködésnek. Velük egész Ausztriában, Bécsben a Schönbrunnban, valamint Németországban és Olaszországban vendégszerepelünk, bécsi és magyar operetteket adunk elő. A koncertek nagy részében Györgyi kísér bennünket zongorán.

-Ha jól számolom, az idén tízedik alkalommal énekeltél az augusztus 20-ai szentmisén Kőszegen a Jézus Szíve-templomban.
- Az operák mellett mindig szívesen énekelek oratóriumokat, egyházi zenét. Nagyon szeretem Puccini Messa di Gloriáját, Berlioz: Faust elkárhozását, valamint Rossini Petit messe Solennelle című művét is, mindig nagy örömmel éneklem Verdi Requiem-je tenor szólóját. Kőszegi fellépéseimnek egyik színfoltja az augusztus 20-i ünnepi szentmisén való szereplés.
-Van egy latin közmondás: Az át nem adott tudás elvész. Csodálkoznék, ha nem tanítanál, ha nem adnád át a felhalmozott ének technikai és művészi tapasztalatodat.
-Akkor hadd válaszoljak humorosan, felmentelek a csodálkozás alól, mert a művészi munka mellett húsz éve tanítok St.Pöltenben az Egyházzenei Konzervatóriumban hangképzést a dal- és oratórium szakon.
-Főállásotok Ausztriában van, te budapesti vagy, Györgyi tőzsgyökeres kőszegi, itt építkeztetek.
-Feleségem itt született, én mint benősült „hergelaufener” nagyon megszeretettem a várost, ezért építkeztünk itt és „ingázunk” Kőszeg és St.Pölten között. „Ezáltal tulajdonképpen kettős életet élünk.” Amikor Györgyi a Myrtill Alapítványt (A kőszegi beteg gyermekekért) létrehozta én is lelkesen támogattam és a rendezvényeken mindig nagy szeretettel lépek fel. Az alapító koncerten az említett bécsi Malat Schrammel Együttes is fellépett. Nemcsak itt, de a városi rendezvényeken, bálokon, kiállítás megnyitókon, templomokban is gyakran szerepelek, de Kőszegen tiszteletdíjat soha nem kérek és nem fogadok el.
-Pár nappal a Kőszegi Szüret rendezvénysorozata előtt beszélgetünk, már itthon vagytok, hogy részt vehessetek, hogy pihenhessetek kicsit a hazai környezetben.
-Szabad időnket szeretjük vidáman, barátainkkal, jó kőszegi borral koccintva eltölteni. Időközben magam is „műkedvelő” szőlősgazda lettem, van egy kis szőlőm, pincével a Pogányokban. A kőszegiek szeretete különösen jól esik, piacnapon későn van nálunk ebéd, úgy elhúzódik a délelőtt a kedves ismerősökkel való trécselés okán.
-Nemrég egy családi közös felsőpulyai fellépésről olvashattunk lapunk hasábjai, ahol fiatok András is szerepelt.
-Jelenleg egy zenés irodalmi estünk fut Ausztriában Familienkonzert címmel, amelyben mindhárman fellépünk, Andris verseket mond, Györgyi zongorázik, én pedig énekelek. A legszebb pillanat, amikor a koncert végén Andrissal olaszul énekeljük a Sorrentoi emlék című olasz dalt. Nagy büszkeségünk ő nekünk, most júniusban végzett Bécsben a Színiakadémián, máris ígéretes szerződéseket tudhat magáénak Bécsben és Düsseldorfban. Bár ő prózai színész, tanult énekelni is, szép énekhangja van, úgy néz ki, a színházi stafétabotot át fogja venni. Pályámon sok szép sikert értem el eddig, de megvallom, családom nélkül a siker nem lett volna elég a boldogsághoz.
-A színpadi szereplőkkel szemben elvárás, hogy mindig topon legyenek. Nálad ez hogyan valósul meg, hiszen egy művészember azáltal, hogy alkot, szerepel, a legbenső világát hozza felszínre. Olyan bizalmas és személyes világába vezeti el, ahová egyébként az idegen nem juthat be. Megmutatja az alkotást létrehozó személyiségét is.
-Egy idő után az ember képes megfogalmazni, azt, amit pályája elejétől érzett, nevezetesen a művészi hitvallását. Én azt tartom a legfontosabbnak, hogy mindig felkészülten, erőmhöz képest a legjobbat adva, szívből muzsikáljak a közönségnek, ugyanakkor -mivel az öntömjénezést nem kedvelem- közvetlen, baráti hangot megütve közeledjek feléjük. Ezt az ember sokszorosan visszakapja.
Kiss János