Kutatók Éjszakája

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete szervezésében 2017. szeptember 29-én, pénteken, 17.00 órától.

Kutatók Éjszakája lesz 2017. szeptember 29-én az FTI-IASK-ban!

A részletes programot a csatolmányban és alul találják.

Ingyenes játékok, kísérletek és előadások minden korosztály számára.

Időpont: 2017. szeptember 29. péntek 17.00 órától

Helyszín: Európa Ház (Chernel u. 14.) és Zwinger (Chernel u. 16.)



A kötelező regisztrációhoz kötött eseményeinkre az alábbi hivatalos honlapon lehet jelentkezni szeptember 08-tól!

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=377



Színek, termékek, márkák - Interaktív módon ismerkedhetünk meg a világ legismertebb és talán kevésbé ismert márkáival.

Az előadás mellett lesz még:

- Márkakvíz: asszociációs játék

- Találd ki a márkát!: betűtípus-fejtörő

Időpontok: 17-17.20, 19-19.20

Helyszín: Zwinger



Mik azok a mémek: vírusvideók, vagy valami komoly dolog?

Időpontok: 18-18.20, 20-20.20

Helyszín: Zwinger



Kőszeg másképp - ahogy eddig még nem láttuk a várost.



Időponthoz kötött túrák Kőszeg belvárosában.

1. séta - 17:00-17:40 (Söptei Imre, Mátay Mónika) Krízisek Kőszegen

A krízis kifejezés a 17. században a gyógyászatban terjedt el, a beteg állapot kritikus pontjára utal, amelyből többféle kimenetel lehet. Kőszeg, mint minden város, számos krízist élt túl sok évszázados történelme során. A séta alkalmával felkeressük a pestisoszlopot, és a vallási konfliktusok emlékét őrző Szent Imre és Szent Jakab templomot. Felidézzük a pusztító tűzvészeket, végül felkeressük a megüresedett zsinagógát, amely mind a mai napig a kőszegi zsidóság tragikus sorsának lenyomata.

2. séta - 18:00-18:40 (Bokányi Péter) A kőszegi irodalom nyomában

A séta célja Kőszeg irodalmi rejtelmeinek felfedezése. Kevesen tudják, hogy országos, sőt európai hírű alkotók, műalkotások szülőhelye volt a város; sokakat a Kőszegen töltött néhány esztendő ihletett meg. A séta elsősorban a Belvárosra összpontosítva keresi fel és mutatja be azokat a helyszíneket, amelyek kapcsolatba hozhatók alkotók és/vagy műalkotások emlékével. Felkeressük egyebek mellett a Chernel utca 10-et, a Torkos házat, a Rájnis utcát, a Murányi Vénusz sírhelyét, a Szent Jakab templomot is.

3. séta - 19:00-19:40 (Mátay Mónika, Trádler Henrietta) A kőszegi elit – arisztokraták, patríciusok, értelmiségiek, művészek

A séta célja prominens kőszegiek bemutatása azokon a helyszíneken, ahol éltek. A kőszegi híres nemesi családok többsége a 18. század közepén költözött az Úri utcába. Az 1700-1800-as években a városban élnek Sigrayak, Batthyányak, Festeticsek, Chernelek, Füghek. Ugyanakkor több zenész, irodalmár és képzőművész is gyarapította a helyi elitet. A hozzájuk kötődő helyszíneket keressük fel.



Gyalog-galopp Kőszegen - Városismereti vetélkedő, különböző helyszíneken.

A galopp célja, hogy a Játékosok jobban megismerjék Kőszeg történelmi belvárosának rejtett kincseit. Mindezt a kincskeresés ihlette keretek között.

Induláskor, a helyszínen történt regisztráció után minden csapat kap egy rejtvényekkel teli feladatlapot, amelynek feladatait az egyes állomásokon találják majd meg. Ez a kalandtúra gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató lehet. A játék a Zwinger (Öreg torony) előtti parkolóból startol.

3-5 fős csapatok jöjjenek. Kisebb korú gyermekek mellé 1 fő felnőtt kísérő javasolt!

Egyeztetés és bejelentkezés: eszter.takacs@iask.hu



Digitális Erőd - logikai fejtörősorozat megoldása az Európa Házban [Takács Eszter, Márczi Reni, Dóka Heni] 3-5 fős csapatok előzetes regisztrációval jelentkeznek és vesznek részt a játékban, 1 játék kb. 30 perces, így óránként indulnak csapatok: 17-22 óráig folyamatosan játszható

Rajtatok múlik, hogy sikerül-e megállítani az elszabadult gyilkos vírust! Professzor Inscitus elkövette a legnagyobb hibát, amit csak egy veszélyes anyagokkal kísérletező professzor elkövethet: leverte az asztalról a halálos vírust tartalmazó fiolát. Azonban szerencsére a Professzor már dolgozott az ellenszeren és el is készítette azt. Azonban elrejtette az antianyagot, különböző logikai fejtörőkön kell átverekednetek magatokat, hogy megtaláljátok. Így most Nektek kell megakadályoznotok, hogy a laborból kijusson a vírus és eljöjjön az Apokalipszis!

Egyeztetés és bejelentkezés: eszter.takacs@iask.hu

Helyszín: Európa Ház



Érzékszervek csapdájában - Hang-, szaglás-, látástesztek mindenkinek! Te hogyan boldogulnál, ha az egyik alap érzékszerved nélkül kellene boldogulnod? Vajon meg tudnád-e különböztetni a krumplit a narancstól? Gyere el, és teszteld magad!, 17-22 óráig játszható

Helyszín: Zwinger



Túró Rudi teszt - Te vajon bármikor felismernéd a Pöttyös-ízt? Kóstold végig a kínálatot és szavazz arra, amelyik szerinted az igazi Pöttyös Rudi!

Sőt! Szakértő tudásodat egy totón is kipróbálhatod!

Helyszín: Európa Ház



Óriás SUDOKU - Európa Ház kertjében, 17-22 óráig játszható



Várunk Minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat egyaránt!