Legendás Ottlik

Május 30-án, 18 órakor mutatja be a József Attila Színház az Újnyugat Irodalmi Körrel közös Ottlik-estjét Létay Dórával, Kálloy Molnár Péterrel és Szabó Zoltán Attilával a József Attila Színházban.

Legendás Ottlik
Május 30-án, 18 órakor mutatja be a József Attila Színház az Újnyugat Irodalmi Körrel közös Ottlik-estjét Létay Dórával, Kálloy Molnár Péterrel és Szabó Zoltán Attilával.
Az előadás áttekintés ad Ottlik kivételes pályájáról, életéről, amelyben az írás mellett főszerepet kapott egy kártyajáték, a bridzs is. A legendás író, aki a Nyugatban is publikált, ma is egyfajta bálvány, referenciapont, közös nevező. Rónay László irodalomtörténészt, az irodalomtudományok doktorát idézve: „Ottlik… Ha kiejtjük ezt a nevet, megborzongunk, mert valami lenyűgöző jelenik meg emlékezetünk fakuló vásznán. Egy jelenség, és lenyűgöző művek egész sora.” (Nyugat Plusz 2014/2.)
Ottlik Géza 1912. május 9-én született Budapesten, így az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház közös irodalmi estje egyúttal a géniusz előtti – születésnapi – főhajtás is lesz. Az Iskola a határon szerzőjének életműve persze nem tűri a múlt időt. Előadásuknak ezért is fontos része a kortárs alkotók (Debreczeny György, Hegyi Botos Attila, Schwalm Zoltán) Ottlik inspirálta gondolatai, reakciói, művei.
Az előadást Kálloy Molnár Péter rendezi, aki maga is az Újnyugat Irodalmi Kör tagja, s már eddig is több Legendák nyomában produkcióból részt vállalt. Szabó Zoltán Attila, művészeti vezetővel közös dokumentumfilmet is jegyeznek: A koronatanú címmel.
A keddi előadás nyitányaként Ottlik-kvízjátékra várják a nagyérdeműt. Aki a legtöbbet tudja majd a magyar intellektuális próza kiválóságáról, értékes nyereménnyel térhet haza, hiszen a tét: a napokban megjelent Hangzó Nyugat Plusz 4: Pest-budai mozaikok CD, melyen a Talán Akusztik nagyszerű dalai is hallhatóak. A premiert követően nem marad el a Bolyhos-pálinkakóstoló sem.
Az előadás – természetesen Ottliktól választott – mottója: „A valóság se nem szép, se nem csúf, se nem rossz, se nem jó, sőt, értelme sincs semmi, amíg mi művészek értelmet nem adunk neki, ihlettel, látomással, lelkünk teremtő erejével szépséget, igazságot és jóságot nem lehelünk belé.”
V.A.