Meghalt Kristóf Jenő, az örök kapocs

nekrológ

Róla mintázta A nagy füzet ikertestvérének egyikét, a világhírű Kristóf Ágota. Jenő 83 éves korában elment szeretett húga, Ágota és öccse, Attila után. A két kisebb testvér együtt alussza örök álmát a kőszegi temetőben.

Meghalt Kristóf Jenő, az örök kapocs

Róla mintázta A nagy füzet ikertestvérének egyikét, a világhírű Kristóf Ágota. Jenő 83 éves korában elment szeretett húga, Ágota és öccse, Attila után. A két kisebb testvér együtt alussza örök álmát a kőszegi temetőben.
2011-ben, amikor Ágota meghalt, Jenő, a szinte iker, úgy érezte, nincs igazság a földön. Neki kellett volna előbb elmennie, hiszen ő az idősebb.
Szerénységére jellemző, a nyilvánosság csak néhány évvel ezelőtt tudta meg, hogy az ő húga, a nemzetközileg is elismert író és az öccse egyetemet végzett író-újságíró.
Kristóf Jenő Csikvándon született, a család sorsában nagy változás történt, amikor az édesapa, a falusi tanító 1944 nyarán elnyert Kőszegen egy pedagógusállást. Jobb életük lett, elfelejthették a petróleumlámpás időszakot.
Jenő Kőszegen járt gimnáziumba, jó barátja volt Árbócz Imre, sokszor megfordultak egymás családjánál.
A negyvenes évek végén az idilli kép széttöredezett. A gyerekek háromfelé szóródtak, Ágota Szombathelyre, Attila Pápára. Jenőnek nagyon szép hangja volt. A jó kiállású, jó hangú Kristóf fiú megzenésített Ady-verssel lépett a közönség elé. Tehetségére Budaker Guszti bácsi is fölfigyelt. Felvételizett a budapesti konzervatóriumba; azonnal fölvették. Hogy tanulhasson, dolgoznia kellett. A hármas metró építésénél talált munkát és szerencsére munkásszállást is. De be kellett látnia, hogy nem tudja összeegyeztetni a kettőt.
Ezután a katonaság következett. Még le sem szerelt, amikor 1956 júliusában megházasodott.
Először Győrváron éltek. Jenő a kultúrházban dolgozott és ott színészkedtek is a feleségével.
Akkor vált jobbá az életük, amikor felajánlották neki a vasvári ÁFOR vezetését és odaköltözhettek. 24 éves volt, amikor megszületett a kislányuk Kati, két évvel később Attila. Ekkor már Zalaegerszegen éltek.
Jenő mindig büszke volt a húgára, de csendesen meghúzódott a háttérben.
Attila, a pápai tanulmányok után ismert publicista lett. Jenő volt az öccse számára is a biztos pont, akire számíthatott. Mert hiába voltak távol egymástól, az örök kapocs a három testvér között megmaradt. A Ganz Ábrahám Gépipari Technikumba 40 évesen iratkozott be. A sikeres vizsga után építésvezető lett a ZÁÉV-nél, de zeneszeretete örökké megmaradt.
Utolsó munkahelye az Arany Bárány Hotel volt. Műszaki vezetőként dolgozott egészen a nyugdíjazásáig.
Tavaly osztálytalálkozón járt Kőszegen, ahol boldog perceket élt át. Február 27-én hajnalban szíve örökre megpihent.
Lelke összekapcsolódott szerettei lelkével. Hamvait március 8-án helyezték örök nyugalomra Zalaegerszegen.
Kiss János
Jenő, Ágota és Attila