Szőlő Jövésnek Könyve

bor-szakmai rendezvények

2017. április 6-án kezdődik a Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat első része, mely alapvetően bor-szakmai rendezvényekből áll. Délután Szövényi Áron vezetésével több mintát ízlelhetnek meg a kőszegi és környékbeli gazdák, borászok. Másnap, április 7-én kerül lebonyolításra a Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny. Április 8-án este kerül megrendezésre a II. Kőszegi BorKorzó, melyen a város és városkörnyék pincészetei kínálják a Jurisics vár lovagtermében boraikat.

2017. április 6-án kezdődik a Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat első része, mely alapvetően bor-szakmai rendezvényekből áll. Április 6-án délután Szövényi Áron vezetésével több mintát ízlelhetnek meg a kőszegi és környékbeli gazdák, borászok. Először pontozzák a kóstolt bort, majd megbeszélik az adott pontokat, megpróbálnak következtetéseket levonni az érzékszervi vizsgálatból és végül a termelő „vall be” mindent: szőlészeti folyamatokat, szüretet és alkalmazott borászati technikákat. Jó alkalom ez a zsűrizés gyakorlására, a borkészítés során elkövetett hibák tanulságainak levonására. Másnap, április 7-én kerül lebonyolításra a Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny. A VERSENY SZAKMAI VEZETŐJE: Szövényi Áron borász. Összesen több mint 30 borász bírálja a 208 benevezett mintát. A Vas megyei versenyre 93 bor nevezett, a nemzetközire 115. A program elején Marton Ferenc a Vas megyei Közgyűlés alelnöke, Huber László polgármester, Mittlné Ódor Anita a Kőszeg-Vaskeresztesi Hegyközség elnöke és Tóth Noémi kőszegi borkirálynő köszönti a megjelenteket. Közreműködnek a Kőszegi Borbarát Hölgyek – akik a borok kitöltéséről gondoskodtak – és elnökük Orbán-Tóth Adrienn, illetve a Kőszegi Borbarátok Egyesülete elnöke, Alasz László. Pócza Zoltán – a rendezvény fő szervezője - a zsűrizés menetének ismertetése előtt megemlékezik Szövényi Ernőről, aki a borversenyek létrehozójaként és a kőszegi bor elkötelezett híveként a legtöbbet tette az elmúlt évtizedekben a minőség javításáért. Halála után a Szövényi család két újabb sarja lépett be a szakmai munkába (Szövényi Viktória a lánya és Áron az unokaöccs), szervezésbe, biztosítva a versenyek jövőjét. Így már három generáció tesz sokat – Szövényi István díszpolgár, Ernő édesapja, egykori múzeumigazgatóként - a Szőlő Jövésnek Könyve hagyományának feltámasztásáért.
A versenyt anyagilag is támogatja Vas Megye Önkormányzata és a Kőszeg-Vaskeresztesi Hegyközség!
A szokásos borversenyek mellett gasztronómiai zsűri is dolgozik, akik Vas megye benevezett boraiból kóstolhatnak meg 19 bort. Itt a cél egy olyan menüsor összeállítása, mely egy borvacsora keretében el is fogyasztható. A zsűrihez a nép képviseletében csatlakozik az alelnök úr, a polgármester úr és a borkirálynő. A versenyek eredményhirdetésére 2017. április 24-én a szőlőhajtások bejegyzésekor kerül sor a Jurisics vár lovagtermében.
Április 8-án este kerül megrendezésre a II. Kőszegi BorKorzó, melyen a város és városkörnyék pincészetei kínálják a Juriscs vár lovagtermében boraikat. Az ínycsiklandozó falatokról a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete gondoskodik.
A szakmai program április 22-én a Szőlő és Klíma konferenciával folytatódik a Zwingerben.



Szőlő Jövésének Könyve rendezvénysorozat
Kőszeg, 2015. április 6-8.

Április 6. (csütörtök)
14.00 óra - Jurisics vár
Meghívásos Szakmai Borbírálat
A bírálat során a térség szakemberei vesznek részt ezen a bírálaton, mely egyben gyakorlás is a másnapi versenyre. A 100 pontos bírálati lap által meghatározott sorrend szerint elemzik a csupán fajtamegjelöléssel, évjárattal, és termőhely információkkal bemutatott mintát.
Vezeti: Szövényi Áron borász

Április 7. (péntek)
10.00 óra – Jurisics vár
Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny (zártkörű)
A Nemzetközi Borverseny fővédnöke Huber László polgármester úr, szakmai vezetője Szövényi Áron borász, a szervezési vezető Szövényi Viktória és Pócza Zoltán a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. A Vas Megyei Borverseny fővédnöke Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.
A Borbírálás az OIV (International Organisation of Vine and Wine) irányelvei alapján történik 100 pontos rendszerben. A meghívásos nemzetközi versenyre csak a kereskedelmi forgalomban palackozott formában kapható borok voltak nevezhetők.
javasolt borfajták
fehér borok vörös borok
rizling (minden alfajával) kékfrankos
zöld veltelini zweigelt
sauvignon blauburger (vagy portugieser)
chardonnay cabernet (cabernet sauvignon és franc is)
furmint merlot
tramini pinot noir
cserszegi fűszeres
és a felsorolt borfajták különböző rosé, cuvée, vagy vegyes borai
A meghívásos nemzetközi versenyen magyar, olasz, szlovák és német borok versenyeznek.
A rendezvényen idén negyedik alkalommal gasztronómiai zsűri is fog bírálni, akik különdíjjal jutalmazzák az általuk gasztronómiai szempontból legjobbnak ítélt bort, illetve borokat. A verseny értékelésére és a díjak átadására az április 24-i ünnepélyes bejegyzésen kerül sor.
A 2013-as évtől az aranyérmes borok, illetve az aranyak közül az első három helyezett a borverseny arany logójával is jelezheti eredményét borospalackján.


Április 8. (szombat)
18.00 óra – Jurisics vár lovagterme
II. Kőszegi Bor-Korzó