Végre itt az eső - jönnek a szalamandrák!

A foltos szalamandrát 2019-ben az év kétéltűjévé választották. E címet veszélyeztetettsége okán érdemelte ki ez a feltűnő küllemű védett faj. Vízhez kötött életmódjából fakadóan az éghajlat szárazabbá válása kedvezőtlenül hat a faj fennmaradására, ezen túlmenően egy nemrégiben megjelent gombabetegség tizedeli állományait, és az egyre terjeszkedő úthálózat is veszélyezteti.

Végre itt az eső - jönnek a szalamandrák!



A foltos szalamandrát 2019-ben az év kétéltűjévé választották. E címet veszélyeztetettsége okán érdemelte ki ez a feltűnő küllemű védett faj. Vízhez kötött életmódjából fakadóan az éghajlat szárazabbá válása kedvezőtlenül hat a faj fennmaradására, ezen túlmenően egy nemrégiben megjelent gombabetegség tizedeli állományait, és az egyre terjeszkedő úthálózat is veszélyezteti. Magyarországon a középhegységekhez kötődik az előfordulása.


Foltos szalamandrával nyirkos, esős napokon gyakran találkozhatunk a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben. Sajnos sok esetben elpusztult állapotban, mert április-május környékén csak forgalmas utak keresztezésével tudnak eljutni a szaporodásukhoz szükséges patakokhoz, ősszel pedig szintén az utakon haladnak át, amikor telelőhelyeikre tartanak. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság elhatározta, hogy figyelemfelhívó táblákat helyez el a Kőszegi-hegység területén a legforgalmasabb utak mentén, hogy ezzel csökkentse az állatok autók által okozott pusztulását, és segítse a faj fennmaradását.