Douzelage - Európai Kisvárosok Szövetsége

Városunk nagyon népszerű: többen kinézték maguknak, mint áhított testvérvárost. Jelenleg hivatalosan Kőszeg testvérvárosa Vaihingen an der Enz és Mödling. Vannak még szoros és kevésbé szoros kapcsolataink, de anyagi okok miatt is korlátozott lehet a testvérvárosok száma.

Ennek ellenére nagyon megfontolandónak tűnt az a megkeresés, amely egy éve érkezett egy testvérvárosi körtől. E kör - az ún. Douzelage - minden EU tagország egy-egy városából áll.

A Douzelage kialakulása, jelenlegi tagjai
Térkép

Ahogy az EU bővült, úgy bővült a Douzelage (e: duzelázs) is egy-egy várossal. Magyarországról két település jött szóba: Kőszeg, illetve Tab. Idén májusban Sesimbrában született meg a küldöttgyűlés egyhangú határozata: Kőszeget kérik fel Magyarországról, hogy kérje felvételét a Douzelage körbe. A többi jelöltvárossal együtt a felvételre hazánk EU-hoz való csatlakozását követő első küldöttgyűlésen kerül sor. (A többi jelölt város Chojna Lengyelországból, Susice Csehországból, Türi Észtországból és Sigulda Lettországból. Egyelőre keresik a megfelelő partnert a másik öt csatlakozásra váró országból, Litvániából, Szlovéniából, Szlovákiából, Ciprusról és Máltáról.

A Douzelage tevékenysége

A jelek szerint igen sokrétű programjuk van, amelyeket az EU segítségével tudnak finanszírozni. A Douzelage rövid, lényegre törő szervezeti és működési szabályzattal rendelkezik. (A Douzelage szervezeti és működési szabályzata) A Douzelage alapszabályzata (szó szerinti fordításban alkotmánya) rendelkezik minden fontosabb kérdésről. Ilyen módon a Douzelage működése rendkívül szervezett, a sok résztvevő miatt csak a lényegre szorítkozó formalitásokat enged meg.

A Douzelage tevékenységének jelentős része ifjúsági és iskolai csoportok cseréjének szervezése különböző pályázatok segítségével. Ezek koordinálása mindig más város feladata, csakúgy, mint a Socrates illetve Youth programok esetén. Néhány projektben egy-két város egy-egy nagyobb létszámú csoportja vesz részt, (pl. a most induló Comenius 1. projekt), más esetben minden város 4-5 fiatalja és egy-egy kísérő közreműködése révén valósul meg a kitűzött cél. (pl. a mini parlament Bellagioban illetve a vitorlás projekt Grenville-ben. Van azonban olyan projektje is, amely az idősebb korosztály nyelvtanulását segíti. Az oktatás és kultúra központi helyet tölt tehát be a tevékenységi körben.

Ugyanakkor minden évben kétszer kerül sor közgyűlésre, ahol minden városból általában 5 fő meghívottként vesz részt a 3 napos programon. Itt a küldöttgyűlés elé kerül minden olyan téma, amely közérdeklődésre tarthat számot. Minden közgyűlésről jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza a határozatokat, témákat, felvetéseket. Példaként a melléklet tartalmazza a legutóbbi közgyűlés jegyzőkönyvének magyar fordítását. (A jegyzőkönyvek - mint általában minden hivatalos dokumentum - angol nyelven íródnak, de igény szerint más nyelveken is elérhető. Egyelőre az idő hiányában kevés dokumentumot fordítottunk le magyarra.) Ebből a jegyzőkönyvből meg lehet ítélni a Douzelage körben folyó munkát, annak legfontosabb elemeit. Azért e jegyzőkönyvet mellékeljük, mert abban szerepel a Douzelage közgyűlés Kőszeggel kapcsolatos végső döntése. (A sesimbra-i Douzelage közgyűlés jegyzőkönyve)

A találkozók során minden alkalommal sor kerül oktatási bizottsági ülésre is, amely alkalmával a lefutott, a folyamatban lévő és a tervezett projektekkel kapcsolatos eszmecserére kerül sor. Megvitatják a résztvevők az éppen aktuális oktatási és nevelési kérdéseket is, hogy egymást közvetlenül tájékoztatni tudjál saját iskolarendszerükről, azok előnyeiről, hátrányairól. A sesimbrai közgyűlés jegyzőkönyve utal arra, hogy ennek melléklete az oktatási bizottság jegyzőkönyve is, ennek magyar nyelvű fordítása azonban ezen előterjesztés megírásának pillanatában még nem áll rendelkezésre.

Minden találkozó alkalmával kétnapos műhelyfoglalkozásokra is sor kerül, amelynek témája legalább fél évvel a közgyűlés előtt ismert, hogy a városok felkészülhessenek rá. Ilyen műhelyfoglalkozás volt Karkkilában és Houfalize-ben és a következő találkozón Holstebroban a szociális gondoskodás időskorúakról és mozgássérültekről, vagy pl. Judenburgban tavasszal a fenntartható fejlődésről. (Ez annál is inkább érdekes lesz, mert városunk tagja az ICLEI szervezetnek, amely e témában szervez konferenciákat, indít nagyléptékű projekteket az EU támogatásával.) A műhelyfoglalkozások célja az, hogy a városok jó ötleteiből a többi város meríteni tudjon. Így a közgyűlések között eltelt időben a megfelelő szakemberek folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot e-mail segítségével. Minden új információt a lehető leghamarabb a szervezet Web-oldala is tartalmazza, bárki informálódhat a régebbi eseményekről is (www.douzelage.org). Kőszeg a honlapon két helyen szerepel. A csatlakozásra váró városok közötti felsorolásban közvetlenül lehet csatlakozni a www.koszeg.hu - egyelőre sajnos csak magyar nyelvű - honlapjára. A másik a szakácskönyv projekt, ahol Kőszeg is eleget tett a kérésnek, és beküldött néhány hagyományosan magyar étel receptjét.

Az utóbbi években a találkozó egy napján vásárt is szervez a vendéglátó város. E vásáron minden város kap egy-egy standot, s városa termékeit ott eladhatja, bemutathatja, de magát a várost is bemutathatja. Így lesz ez a következő holstebroi találkozón is, s a termékek mellett megfelelő poszterekkel, szóróanyagokkal is fel kell készülnünk.

A helyi Douzelage szervezetek

Az egyes városokban a helyi Douzelage egyesületek segítik a kapcsolat minél zökkenőmentesebb, tartalmasabb kialakítását, fenntartását. Ezen egyesületek működhetnek a képviselőtestületektől teljesen függetlenül is, vagy attól részben függetlenül. Az egyedüli teljesen független szervezet a sherborn-i, amely annak idején akkora tőkét tudott megfelelő helyre befektetni, hogy annak kamataiból mindent tud finanszírozni.

Az összes többi szervezet - várhatóan a kőszegi szervezet is - a városi önkormányzatok támogatására is rászorul kisebb-nagyobb mértékben.

Helyi Douzelage egyesület létrehozása későbbi feladat lesz, ahogy annak eldöntése is, hogy milyen módon a legelőnyösebb annak működtetése. Tagjai bárkik lehetnek, akik egyetértenek annak alapszabályával, a politikai, vallási stb. függetlenséggel, és valamely módon hozzá kíván járulni tevékenységének sikeréhez, részesülni szeretne előnyeiből. Kétségtelenül hátrányt jelent egyelőre, hogy a Douzelage hivatalos nyelve az angol és a francia, ilyen módon azoknak a köre, akik egy-egy találkozón a várost hivatalosan is képviselik, a műhelyfoglalkozásokon érdemben részt vehetnek, korlátozott. Mindez azonban nem jelenti természetesen azt, hogy e kapcsolat kedvezményezettje csak egy szűk kör, sőt ellenkezőleg.

Gazdasági háttér

A város költségvetése soha nem volt jó helyzetben, így minden kiadást alaposan meg kell fontolni. Így van ez a külkapcsolatok finanszírozásával is. Nem eredményezheti ez azonban jelenlegi külkapcsolataink elsorvasztását, illetve az esetleges további, hasznot húzó kapcsolatok előli elzárkózást.

A költségek csökkenthetők, ha a város sikeresen pályázik az Európai Uniós pénzekből. Ilyen pályázati források lehetnek a Mobilitás, a testvérvárosi kapcsolatok stb. Célszerű e lehetőségeket igénybe venni, mert jelentős megtakarításokat lehet ezzel elérni. Ahogy az 1999-es évben alig kellett saját forrást felhasználni a szüreti rendezvényekre érkező vendégek ellátásához, vagy a vaihingeni testvérvárosi évforduló megünnepléséhez, ezt más alkalommal is meg lehet, meg kell lépni. Sajnálatos, hogy mindez ideig unszolásaink ellenére sem élt pályázati lehetőségekkel egyetlen partnervárosunk sem, pedig ez a mi útiköltségünket jelentősen csökkenthette volna.

A Douzelage szervezet minden tagja mindig mindenre pályázik. Ez az, amely lehetővé teszi azt, hogy a szegényebb városok is csatlakozni tudjanak a programokhoz. A pályázatok egyelőre nagyon kis sajáterőt feltételeznek, a Comenius iskolai programok például önerő nélkül valósíthatók meg. Nagyobb költséggel csak a közgyűlések megszerezése jár, erre azonban Kőszegen legkorábban 2007-ben kerül sor. Ez huszonnégy város 5-5 fős küldöttségének maximum 4 napos vendégül látását jelenti, amely szállodai és vendéglői árakkal maximum 5 millió Ft-ot jelent. Ennek egy részére az EU-pályázat jelent fedezetet, a másik része - vendéglátó családok esetén ez tovább csökkenthető - terheli a helyi Douzelage szervezetet, illetve a várost.

A konferenciákon való részvétel költségei a várost (Douzelage helyi szervezetét) leginkább csupán előlegként terhelik. A konferenciákat szervező város pályázik a résztvevők útiköltségére, valamint ottani ellátására is. Az útiköltség jelentős részét még akkor is fedezi az EU támogatás, ha az utazás repülőgéppel valósul meg. A Douzelage mozgalom olyannyira elismert európai uniós szinten, hogy akcióikra sokkal jobban figyelnek, mint egy egyszerű testvérvárosi programra. Az egyedüli állandó költség, amely a Douzelage tagsággal jár, évi 300 euró tagdíj, amely az elnökség e tevékenységével összefüggő kiadásait fedezi.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.