Jurisics vár - élmény vár

Jurisics-vár

Kőszeg leghíresebb és legnagyobb turisztikai látnivalója. Az 1532. évi török ostromkor aratott győzelme okán neve bekerült a történelemkönyvekbe is. Nevét is egykori híres kapitányáról Jurisics Miklósról kapta. A vár a várfallal körbevett középkori város nyugati sarkában helyezkedik el, külső falai néhol megegyeznek a városfallal. A vár legrégebbi része a 13. században épült. Az eredetileg gótikus stílusú belső várat később kibővítették; a reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált.

Látogatóink visszajelzése alapján legtöbb élményt a beöltözési lehetőség, a fegyvertár és a földesúri asztal adja.
Pócza ZoltánIgazgató, Jurisics-vár

Élmények, kultúra és történelem egy helyen



A Jurisics vár a turisztikai attrakciót kínáló történelmi emlékhely besorolású vár sokféle látnivalóval várja látogatóit.A várban múzeumi állandó és időszaki kiállítás, művészeti időszaki kiállítás, földesúri asztal, és konyha, fegyvertár, kilátó torony, játszóudvar, vár-bazár, büfé és fűszernövénykert is várja a látogatókat. Csoportoknak, családoknak ingyenes vármustra játékot és alkotásra szolgáló lehetőséget is kínálunk.

Jurisics Vár: közművelődés, színház, turizmus zoom
Megújult kiállításokkal, felújított terekkel, családbarát környezettel várja a JURISICS VÁR zoom
Élmény kicsiknek, nagyoknak - családosan és csoportosan zoom

"A kőszegi vár évszázadai" - állandó kiállítás



Az erődítményt leghosszabban (236 éven át) birtokló család után Esterházy-várként is emlegetett építmény déli és délkeleti szárnyának emeletén a Városi Múzeum „A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítása kapott helyet, az alábbi témájú termekkel: Kőszeg Árpád-kori várai, Kőszeg a 15. században, nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században, Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma, A kőszegi zálogbirtokosok, Eszterházyak.

Ezt is láthatja ha ellátogat hozzánk



A várat 250 évig birtokló Eszterházyak történetét bemutató tárlat
Földesúri asztal és konyha a XVI-XVII században
Fegyvertár, ahol egyes fegyvereket, páncélokat fel- és kipróbálhat
Fegyvertár, ahol egyes fegyvereket, páncélokat fel- és kipróbálhat
Kőszeg Királyi város
A híres 1532. évi ostrom bemutatása


Kiállítások a Jurisics-várban


A Kőszegi Várszínház



A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult. A kezdeti években magyar szerzők, magyar történelmi drámáinak bemutatását tűzte ki célul a szakmai vezetés. 1988-tól - a közönség igényeihez igazodva - a könnyedebb, szórakoztatóbb vígjátékokat részesítjük előnyben, melyek nagyobb sikerre számíthatnak a szabadtéri előadások alkalmával.

Természetesen a szórakoztatás mellett szeretnénk megőrizni az előadások jó szakmai színvonalát is. 1996-tól nem csupán prózai előadásokat lehet találni a színház programjában, hanem opera, operett, komolyzenei hangversenyek, utcaszínházi produkciók, táncbemutatók és folklórprogramok is színesítik a palettát.

Kellene saját kép és zöveget is kérek hozzá. zoom
Kellene saját kép és zöveget is kérek hozzá zoom
Kellene saját kép és zöveget is kérek hozzá zoom

Tovább Kőszegi Várszínházat bemutató oldalra


Szőlő-jövésnek Könyve élőben látható



2013-ban a Szőlő-jövésnek Könyve hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség jegyzékére, ezáltal UNESCO védettség alá került.

Képek a könyvből, melyet virtuálisan a teljes terjedelmében átlapozhatja a Jurisics-várban.





A vár mint történelmi épület



A legnagyobb kőszegi műemlék épületegyüttes a Jurisics vár. Későgótikus, illetve korareneszánsz folyosója a hazai várépítészet egyik legszebb öröksége. Legismertebb ostromát az 1532-ben Bécs városa felé vonuló Szulejmán török szultán óriási seregétől szenvedte el. Az udvaron Jurisics Miklós – a török ostrom idején a vár kapitánya – szobra állt.

Tudjon meg többet a Jurisics-vár történetéről

További fotók a Jurisics-várból





  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.