Kiemelt rendezvények

Látogasson el hozzánk, és tapasztalja meg a történelmi falak között a kőszegiek vendégszeretetét!

Kőszegi Várszínház



A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult. A kezdeti években magyar szerzők, magyar történelmi drámáinak bemutatását tűzte ki célul a szakmai vezetés. 1988-tól - a közönség igényeihez igazodva - a könnyedebb, szórakoztatóbb vígjátékokat részesítjük előnyben, melyek nagyobb sikerre számíthatnak a szabadtéri előadások alkalmával.

Tovább a Várszínház bemutatkozó oldalára

Kőszegi Szüret, Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó



Kőszeg legtöbb embert megmozgató rendezvénye a KŐSZEGI SZÜRET, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó. A háromnapos programsorozat immár több mint 30 éve mozgatja meg a város lakosságát, hiszen központi eseménye a minden év szeptember utolsó teljes hétvégéjének szombatján tartandó szüreti karnevál.

Tovább a Kőszegi Szüret oldalára

Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat



A tájegység múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. Nem csak a bortermés gazdasági fontossága, hanem az a sajátos embersors - szőlő - bor kapcsolat késztette a várost a Szőlő Jövésnek Könyve 1740. évi megnyitására. A könyvben évről-évre szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait. A bejegyzésre minden évben Szent György-napkor, április 24-én kerül sor.

Tovább a Szőlő Jövésnek Könyve oldalára

História Futás



Az 1984. óta évente megrendezésre kerülő História Futás az 1532-es hősökre emlékezik. Az egyre nagyobb létszámú résztvevő különböző távokban vehet részt. Az 1532m-es tömegversenyen bárki indulhat, a fiatalabb korosztály (ovistól a középiskolásig) korcsoportos versenyeken mérheti össze erejét, míg a 10 km-es versenyen a profi versenyzők mellett az amatőr - ám de annál kitartóbb - sportolók versenyezhetnek.

Tovább a História futás oldalára

Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok



Városuk történelmének kiemelkedő és meghatározó időszakára emlékeznek a kőszegiek minden év augusztusában. A 2007. évi első Ostromnapok óta ez a hónap elképzelhetetlen Kőszegen katonai hagyományőrzés, történelmi emlékezés és egy mindenkit megmozgató nagy közös játék nélkül. A városi szervezetek a tűzoltóktól a nemzeti kisebbségeken és a művészeti csoportokon át az iparosokig mind összefognak, hogy jelmezt öltve együtt emlékezzenek I. Szulejmán török császár és Jurisics Miklós várkapitány összecsapására. 1532-ben 25 napig állta Kőszeg a török ostromot, és most is 25 napig tarthat a turisták ostroma.

Tovább az Ostromnapok oldalára

Kőszegi Pálinka és Párlatverseny



A Páratlan Párlatnaphoz kapcsolódóan évente versenyt hirdet a Jurisics vár párlatok és pálinkák számára. Indulhatnak magánszemélyek, főzdék, bérfőzetők egyaránt. A verseny néhány nappal a Páratlan Párlatnap előtt kerül megrendezésre.


Tovább a Párlatverseny oldalára

Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár



Az idén 16. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak.

Tovább az Orsolya-napi vásár oldalára

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.