Mozgásban a Gyöngyös

Szabadidőpark létesítése Kőszegen

PROJEKTBESZÁMOLÓ

Mozgásban – Gyöngyös Szabadidőpark létesítése a volt Kresz pálya megnevezésű közpark helyén magába foglal egy lábtenisz pályát aszfaltos, egy kézilabda pályát izületkímélő rekortán burkolattal, egy közösségi teret, és azt kiszolgáló épületet, benne egy mozgáskorlátozottaknak is alkalmas mosdóval, valamint egy a gyermek generációk sorát kiszolgáló bővíthető játszóteret, benne mozgásfejlesztő játékokkal, ügyességi és mozgáskoordinációt fejlesztő eszközökkel és a legkisebbek számára elmaradhatatlan homokozóval. A teljes közparkon körbe egy kellemes kialakítású sétány is megvalósul, ahonnan jóleső érzés lesz a játszó gyermekek látványa és a mozgásélmény utáni beszélgetések lefolytatására.

Mindezen beruházás a városba részben hiányzó kisgyermekek által is élvezhető, a mai mozgásigény kiszolgálására alkalmas közösségi terek létrehozása sarkalta, ami a komfortosabb élet és a környéken élő kisgyermekes családok nyugodt kikapcsolódását hiánypótlóan teremti meg. A létesítmény várhatóan szeptember végén nyithatja meg kapuit az élményt keresők előtt.

Pályázat adatai:

Pályázat neve: Mozgásban – Gyöngyös Szabadidőpark létesítése Kőszegen
Pályázat típusa: Kisléptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések
Pályázat száma: NYDOP-3.1.1/C-09-2009-0010
Támogatás összege: bruttó 49.925.618,- Ft
Eredeti támogatási arány: 90%
Beruházási összeg: bruttó 63.769.961,- Ft.
Teljes beruházási összeg: bruttó 75.523.461,- Ft. (nem támogatott gumiburkolattal)
Projekt megvalósítás ideje: 2010.07.01-től – 2011.11.30-ig
Kivitelezés ideje: 2011.03.28-tól – 2011.08.29-ig
,
Nyertes ajánlat: 46.750.000,- Ft. + 25% Áfa = bruttó 58.437.500,- Ft.
Teljesített befejezési határidő: 2011. 08. 08.

Önérőként vállalt plusz munkák:
Pótmunkák összege: 1.635.594,- Ft. + 25% Áfa = bruttó 2.044.961,- Ft.
Teljesített pótmunka határidő: 2011. 08. 29.
Gumiburkolat összege: 9.402.800,- Ft. + 25% Áfa = bruttó 11.753.500,- Ft.
Teljesített gumiburk. határidő: 2011. 08. 08.

Közreműködők:

Közreműködő szervezet (NYDOP) adatai:

Név: Nyugat-dunántúli Reg. Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Cím: 9900 Sopron, Csatkai Endre utca 6.
Ügyvezető: Breznovits István ügyvezető igazgató
Ügyintéző: Soós Ákos

Megrendelő adatai:

Név: Kőszeg Város Önkormányzata
Cím: 9730 Kőszeg, Jurisics Miklós tér 8.
Vezetők: Huber László polgármester, Dr. Tóth László jegyző

Tervező adatai:

Név: Deluxe Design Építészeti Kft.
Cím: 9700 Szombathely, Aréna utca 12.
Ügyvezető: Takács István tervező

Műszaki ellenőr adatai:

Név: Kőberterv Mérnöki Kft.
Cím: 9730 Kőszeg, Alsó körút 45.
Ügyvezető: Jandrasits Tibor ügyvezető

Kivitelező adatai:

Név: Játszókert Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
Cím: 1094 Budapest, Tompa utca 17/A. Fszt. 6.
Felelős vezető: Rusznák Pál ügyvezető

Projektmenedzsment adatai:

Név: Kőszeg Város Polgármesteri Hivatala
Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály
Cím: 9730 Kőszeg, Jurisics Miklós tér 8.
Projektmenedzser(ek): Bokányiné Boda Gyöngyi (2009. július – 2010. március)
Kirchnopf Györgyné (2010. március – 2010. december)
Bodovics László Jan (2011. januártól)
Projektmunkatársak: Krizmanich István (gazdasági tanácsadó)
Sőbér Aurélia (pénzügyi osztályvezető)
Ujvári Csaba (közbeszerzési referens)
Kiss Dávid

Projekt történet:

Előzmények:
A fejlesztés helyeként kiválasztott közpark korábban, mint egy jól működő közlekedési park (köznyelvi nevén Kresz-park) funkciónált, régen 70-es évek előtt pedig itt volt megtalálható a kőszegi városi strand. Az évek során oly nagyon elnéptelenedett és funkcióját veszítette közpark, már csak az Bersek Iskola közelsége miatt is új pezsgő sportéletért kiáltott. Ennek apropóján és a szomszédos városmajor, mint kisvárosi fejlesztési helyszín, közelsége okán a közpark újra felértékelődött. Így fogalmazódott meg a város vezetésében az a szándék, hogy e kihalt közpark helyén egy új sportolási és kikapcsolódási lehetőséget lehetővé tevő szabadidő park jöjjön létre. Ezen szándék az Európai Uniós pályázatok esetén vált elérhető közelségbe.

Előkészületek:
A 2167/4 hrsz-on lévő közpark esetén egy olyan fejlesztés körvonalazódott a Nyugat-dunántúli Operatív Programban meghirdetett „Kisléptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések” című pályázat 2009. június 23-án történt kiírását követően, ahol a közösségi színterek sokasága és sokszínűsége valósulhat meg. A maximálisan megpályázható összeg 50 millió Forint volt, ami max. a beruházás 90%-a lehetett.
E gondolat mentén az önkormányzat fiatal tervezőket megkereső meghívásos tervezői ötletpályázatot hirdetett. Erre 4 fiatal és sokszínű ötletterv érkezett, amik között volt bájos tündérkerti megfogalmazás, de volt fiatalos modern életérzést sugalló ötletterv is. A képviselő-testület 2009. szeptember 27-ei ülésén a különböző érvek ütköztetésével egy helyi fiatal építész Takács István (Deluxe-Design Építészeti Kft.) ötletterve mellett tette le a voksát és bízta meg a pályázathoz szükséges tervek elkészítésével. A nyertes tervező egy egyedi formavilágot felvonultató, a mai modern városépítészetet való közpark tervet készített, ami mind kidolgozásában, mind anyaghasználatában kiváló munkát sejtetett.
A pályázat beadására a „Kisléptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések” pályázat keretén belül 2009. október 2-án került sor, ami elbírálás után 2009. december 23-ai értesítő levél szerint nyertesként lett kihirdetve. A támogatás összege: 49.925.618,- Ft.
Mindezekkel párhuzamosan az önkormányzat lefolytatta a létesítmény építési engedélyezését Szombathely Megyei Jogú Város Jegyzője 2010. január 26-án kelt határozatának, majd 2010. február 18-án kelt jogerős végzésének megszerzésével lezárulva. A jogerős építési engedély birtokában a város a tervezővel kiviteli terveket készítettet, amik 2010. március 24-ére el is készültek.
A projekt támogatási szerződésének aláírására 2010. március 5-én került sor. Ezt követően a támogatási összeg előlegét meg is kapta a város.
Az első eredeti pályázatban vállalt műszaki tartalmú nyílt egyszerű közbeszerzési ajánlattételi felhívást a képviselő-testület 2010. április 7-én fogadta el, amelyre beérkezett ajánlatok összege nagyságrendekkel több volt, mint a beruházásra tervezett összeg. Ezen okból a képviselő-testület az eljárást fedezet hiányában eredménytelenné nyilvánította.
A második változatlan műszaki tartalmú nyílt egyszerű közbeszerzési ajánlattételi felhívást a képviselő-testület 2010. június 10-én fogadta el, amelyre beérkezett újbóli ajánlatok összege is még nagyságrendekkel több volt, mint a beruházásra tervezett összeg. Ezen már ismert okból a képviselő-testület az eljárást fedezet hiányában eredménytelenné nyilvánította. Ekkor fogalmazódott meg, hogy a már eddig is indult vállalkozások részére egy új meghívásos eljárást írjon ki az önkormányzat a pályázatban vállalt határidők miatt.
A harmadik a sportpályák gumiburkolatával növelt műszaki tartalmú és így 10 millió forinttal megemelt beruházási összegű meghívásos egyszerű közbeszerzési ajánlattételi felhívást a képviselő-testület 2010. július 29-én fogadta el, amelyre beérkezett újbóli ajánlatok összege még mindig több mint 20 millió forinttal haladta meg a beruházásra tervezett összeg. Szembesülve a képviselő-testület , hogy a fedezet még mindig nem nyújt elegendő forrást a pályázat megvalósításához az eljárást újból eredménytelenné nyilvánította. Ekkor már tényként fogalmazódott meg, hogy bár impozáns tervekkel rendelkezett a város mégis a tervek átdolgozására van szükség.
A kiviteli tervek módosítása 2010. október 4-ére készült el, ami már egy előregyártott játékokból álló játszóteret és egy egyszerűsített műszaki tartalmú kiszolgáló épületet tartalmazott. Mivel a módosítások nem érintettek építési engedély-módosítási kérdéseket, azok jóváhagyására a város támogatási szerződés módosítást nyújtott be 2010. december 1-ével közreműködő szervezet a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. felé.
Ezzel egyidőben a már módosított kiviteli tervek alapján a képviselő-testület újbóli meghívásos, de már tárgyalásos közbeszerzést lehetővé tevő ajánlattételi felhívást tett közzé 2010. december 14-ével. A beérkezett pályázatok közül csak két ajánlattevő tett érvényes ajánlatot, akikkel a tárgyalások lefolytatódtak, és így bár műszaki tartalomban nem történt komoly változtatás mégis eredményes eljárást folytatódott le, aminek eredményeképp a képviselő-testület a budapesti székhelyű Játszókert Kft.-t hirdette ki nyertesnek.
A nyertes ajánlattevővel a vállalkozási szerződés 2011. február 28-ával került aláírásra bruttó 58.437.500,- Ft. értékben.
Közben a támogatási szerződés-módosítás is aláírásra kerül 2011. március 16-ával, így minden akadály elhárult a projekt megvalósítása elöl.

Megvalósítás:
A munkaterület átadásra a támogatási szerződés-módosítás után 2011. március 28-án került sor. A munkákat a kivitelező ütemezetten és fegyelmezetten végezte, még ha a munkálatokat néha kisebb technológiai vagy éppen időjárási okok hátráltatták.
A munkálatok elindulásakor is már felvetődött a korábbi szándék újra élesztése, hogy talán mégis fontos lenne a kézilabda pályán legalább egy jó, rugalmas gumiburkolat készítése, asmit a lakók levele tett véglegesen egyértelművé, hogy a XXI. század már megköveteli az egészségtudatos sportolás megteremtését, amire az önkormányzat cégektől kért be ajánlatokat, közte a nyertes kivitelezőtől, amire a képviselő-testület az anyagi fedezet megteremtése után, mint plusz munkára vállalkozási szerződést kötött a kivitelezővel, így a vállalt szerződése határidőig 2011. augusztus 8-áig már nem csak a park, de rajta a kézilabda pálya új gumiburkolata is elkészült bruttó 11.753.500,- Ft. értékben.
A kivitelezés kezdetekor már ismert, de a közbeszerzés során előre nem látható pótmunkák voltak a közpark természeti értékeinek erősítése (plusz növények) és az opcionálisan beépítendő játékok bruttó 2.044.961,- Ft. értékben. A pótmunkák pénzügyi fedezetének megteremtése után a kivitelezővel kiegészítő vállalkozási szerződés kötettett, amely 2011. augusztus 29-ig el is készültek, amikor is elindulhatott a szabadidőpark próbaüzeme. Valamint a fokozott igénybevétel okán a fű, és növényzet intenzív gondozása.

In memoriam:
Az ötlet megfogalmazódásában és megvalósításában a kezdetektől egészen hosszantartó betegség következtében bekövetkezett haláláig, szinte önmagát sem kímélve nagy erőfeszítéseket tett a projekt indító menedzsere és egyben szülőanyja, Dr. Bokányiné Boda Gyöngyi. Aki, amíg egészsége engedte egészen a támogatási szerződés aláírásáig követe nyomon eme gyermekét, az ő üde fiatalos lendülettel megfogalmazott parkját, ahol fő szempontja volt a fák minél nagyobb részt történő megtartása és a környezet harmonikus egészének megtalálása. Reméljük fentről is figyelte e park épülését szépülését és elégedetten láthatja utolsó munkája eme gyümölcsét.

A tervezőnek, műszaki ellenőrnek és kivitelezőnek megköszöni.

Projekt események:

1. Pályázat megjelenése: 2011. június 23.
2. Pályázat neve: Kisvárosi, pontszerű kisvárosi fejlesztések (NYDOP)
3. Pályázható összeg: max. a beruházás 90%, legfeljebb 50 millió Ft.
4. Tervezői pályázat kiírása: 2009. július 9.
5. Tervezés képviselő-testületi döntés: 2009. augusztus 27.
Nyertes terv: Deluxe Design Kft. 730.000,- Ft. + Áfa
Bírálati vélemény: A vázlatterv fiatalos, modern és egy dinamikus mozgás kultúrát jelenít meg, ami ötletes és a mai fiatalság mozgásigényét jobban kielégíti a jelenlegi kisvárosi környezetben. A tervező egy igényes és egyedi megjelenést álmodott meg, ami a mai korban a tucat termékek között üdvözölendő. Kertészeti tervezés mellett kiszolgáló épületet is építene, ami a mai kor fiataljait ismerve igen is szükséges. A terv összességében kiválóan szervezett.
6. Engedélyes terv. szerződés kelte: 2009. augusztus 28.
7. Engedélyes terv elkészülte: 2009. szeptember 21.
8. Pályázati képviselő-testületi döntés: 2009. szeptember 24. Vállalt önerő 5,5 millió Ft.
9. Pályázat benyújtása: 2009. október 2.
10. Nyertes pályázati értesítés: 2009. december 23. Elnyert összeg: 49.925.618,- Ft.
11. Építési engedély kiadása: 2010. január 26. Jogerős lett: 2010. február 18.
12. Kiviteli tervezési szerződés kelte: 2010. február 3.
13. Támogatási szerződés aláírása: 2010. március 5. Tervezett határidő: 2011.január 2.
14. Kiviteli terv elkészülte: 2010. március 24. 1.600.000,- Ft. + Áfa
15. I. sikertelen közbeszerzés kiírása: 2010. április 7. 67/2010. számú határozat
Nyílt egyszerű közbeszerzési eljárás
A túl magas ajánlati árak miatt eredménytelen lett a közbeszerzési eljárás.
16. II. sikertelen közbeszerzés kiírása: 2010. június 10. 114/2010. számú határozat
Nyílt egyszerű közbeszerzési eljárás
A túl magas ajánlati árak miatt eredménytelen lett a közbeszerzési eljárás.
17. III. sikertelen közbeszerzés kiírása: 2010. július 29.
Meghívásos egyszerű közbeszerzési eljárás
A még mindig magas ajánlati árak miatt eredménytelen lett a közbeszerzési eljárás.
18. Kiviteli terv módosítás kelte: 2010. október 4.
Egyszerűsített játszótér, és műszaki tartalomcsökkentés.
19. Tám. szerz.-módosítás benyújtása: 2010. december 1.
20. IV. sikeres közbeszerzés kiírása: 2010. december 14.
Meghívásos, tárgyalásos közbeszerzési eljárás
Az eljárás tárgyalás után végre eredményesen zárult, ami még elfogadható, így összeségében jó műszaki paraméterű és használható létesítményt eredményezett.
21. Nyertes kivitelezővel szerződés kötés: 2011. február 28. Nyertes ár: bruttó 58.437.500,- Ft.
Határidő: 2011. augusztus 8. (143 nap)
22. Támogatási szerz.-módosítás kelte: 2011. március 16.
Ezzel vált lehetővé, a már lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján a tényleges munkák megkezdése.
23. Munkaterület átadás-átvétel napja: 2011. március 28.
24. Projekt ismertető tábla kihelyezése: 2011. április 7.
25. Lakosság levelének érkezése: 2011. május 18. Kérik a gumiburkolat megépítését.
26. Értesítés a Kőszeg és Vidékében: 2011. június 16. A munka megkezdésének leírása.
27. Gumiburkolat ügyében döntés: 2011. május 26. 86/2011. számú határozat.
Gumiburkolat bruttó 11.753.500,- Ft. értékben.
28. Gumiburkolat váll. szerződés kelte: 2011. június 20. Határidő: 2011. augusztus 8.
29. Pótmunka közbeszerzési eljárás: 2011. július 27-ei képviselő-testületi döntés
30. Műszaki átadás-átvétel napja: 2011. augusztus 15. Hiánytalan átvétel.
31. Pótmunka váll. szerződés kelte: 2011. augusztus 15. Határidő: 2011. augusztus 29.
Pótmunka bruttó 2.044.961,- Ft. értékben.
32. Pótmunka műszaki átadás-átvétel: 2011. szeptember 7. Hiánytalan átvétel.
33. Próbaüzem utáni átvétel: 2011. szeptember 16.
34. A létesítmény ünnepélyes megnyitása: 2011. szeptember 30.

Készítette: Bodovics László Jan
projektmenedzser


Tervek letölthetőek a mellékletben.