A Kőszegi és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma

Két térség – együttműködés



A szektorokon átívelő együttműködéseknek, közismert nevén a paktumoknak több évtizedes jól bevált gyakorlata és kialakult struktúrája van a nyugat-európai foglalkoztatáspolitikában. A sikeres ausztriai példák nyomán Nyugat-Magyarország, azon belül is Vas megye élen járó a térségi foglalkoztatási együttműködések létrehozásában.

A Kőszegi és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma úttörő kezdeményezés a foglalkoztatási együttműködések sorában. 2009-ben a két kistérség társulása, a három város (Bük, Csepreg és Kőszeg), a munkaerő-piaci szervezet, valamint egy – a tevékenységével a két kistérséget lefedő – vállalkozásból álló partnerség közös pályázatot nyújtott be a Társadalmi Megújulás Operatív Program kiírására. A páratlan összefogás eredményeképpen a TÁMOP-1.4.4-08/1. pályázati forrásból a legnagyobb pontszámmal 23.328.409,- forint összegű támogatást nyert el a 7 fős konzorcium. A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a pályázat önrészét a három város – Bük, Csepreg, Kőszeg – vállalta. A projekt 2010. január 1-jén indult.

A paktum a térség önkormányzatait, vállalkozásait, oktatási intézményeit és civil szervezeteit szólította meg és fogja össze azzal a céllal, hogy a helyi gazdaság fejlesztésén keresztül közös kezdeményezésekkel bővítsék a foglalkoztatást. 2010. május 20-án a paktum együttműködési megállapodásának aláírásával 57 szervezet vállalt aktív közreműködést a célok megfogalmazásában és megvalósításában. Az együttműködési fórum nyilvános, a csatlakozás lehetősége minden érintett szereplő számára nyitva áll a későbbiekben is.

A projekt idején számos ágazati rendezvény, fórum és műhelyfoglalkozás segítette a térségi lehetőségek és erőforrások, a foglalkoztatást gátló tényezők feltérképezését, valamint a fejlesztési igények és irányok megfogalmazását. A pályázat eredményeként elkészült a két kistérség átfogó, foglalkoztatási szempontú helyzetelemzése és foglalkoztatási stratégiája.

Az elmúlt másfél évben elkezdődött egy új típusú, szektorokon átívelő párbeszéd a térség munkaerő-piaci szereplői (pl. vállalkozások, iskolák, önkormányzatok, munkaerő-piaci szervezet) között. Érzékelhetően bővültek a szereplők helyi munkaerő piacra és foglalkoztatási környezetre vonatkozó ismeretei, miközben nőtt a munkaerő-piaci szervezet szolgáltatásait és forrásait igénybevevők száma. A munkaügyi kirendeltség adatai alapján a paktum közreműködésével közel 30 munkahely jött létre a térségben. Szoros együttműködés alakult ki a térségben futó REGIONET Aktív gazdaságfejlesztési projekttel, melynek eredményeképpen közös rendezvények lebonyolítása mellett elkészült a térség befektetési kiadványa is. A kiadvány vállalkozói szemszögből ismerteti a térség adottságait és bemutatja a befektetésre ajánlott ingatlanokat.

Eddigi működése, tapasztalatai, a felismert összefüggések alapján a foglalkoztatási paktum a térségi együttműködés elmélyítésének érdekében az alábbi javaslatokat fogalmazza meg:

- a folyamatos pályaorientációs tevékenység folytatása, és az ehhez szükséges iskolák és vállalkozások közötti együttműködés kialakítása és elmélyítése,

- a térségi munkaerő-piaci és foglalkoztatási információs tevékenységet támogató foglalkoztatási információs hálózat létrehozása (FIP)

- a térség alternatív energiaforrásokra építő stratégiáját és a térségi szereplők (vállalkozások, önkormányzatok) tudatos energiagazdálkodását megalapozó és elősegítő projektek elindítása,

- a térségi szakképzés megerősítését és vállalati gyakorlathoz közelítését segítő projektek előkészítése és elindítása,

- a helyi termékek előállítását, márkabevezetését és piacra segítését elősegítő pályázatok előkészítése és megvalósítása,

- a térségi fejlesztési stratégiák (turizmus, területfejlesztés, közlekedés, oktatás stb.) rendszeres összehangolása és többoldalú véleményeztetése, a fejlesztési források (LEADER, ETE, OP-k) felhasználásának lehetőség szerinti összehangolása

- a sokszínű vonzerőkínálatra építő, a Felső-Répcementi és a Kőszegi Kistérséget egyaránt felölelő közös turisztikai marketing tevékenység folytatása közös térségi turisztikai desztináció menedzsment (TDM) pályázat keretében

- a hasonló természeti vonzerők és turisztikai kínálat illetve az összefüggő földrajzi terület alapján Csepreg és térsége Írottkő Natúrparkhoz való kapcsolódásának mérlegelése

- a foglalkoztatási célú együttműködés további elmélyítése és az ehhez szükséges önálló jogi keretek biztosítása érdekében egy új, foglalkoztatás fejlesztési profilú térségi egyesület megalapítása.



A projekt keretein belül a térségi szereplők által megfogalmazott fejlesztési elképzeléseket a szakmai partner segítségével projektekké dolgozva a közeli jövőt meghatározó programtervek készültek. A kidolgozott projektek közt első helyen szerepel a pályaorientáció. A szakmunkásokat foglalkoztató vállalkozások gyakran megfogalmazták kritikájukat a gyakorlatot nélkülöző szakképzési rendszerből kikerülő fiatalok ismereteivel, motiváltságával kapcsolatban. Ez alapján – több szektort tömörítő munkacsoport bevonásával – a megalapozott pályaválasztás támogatását célzó komplex projekt kidolgozása kezdődött el. Ehhez a projekttervhez szorosan kapcsolódik a gyakorlatorientált szakképzés megvalósulását elősegítő program, melybe a vállalkozók széles körét kívánjuk bevonni a szakmai gyakorlati helyek felkutatásában és folyamatos biztosításában.

Az időközben felmerült igények alapján a térségben már jól működő csepregi Foglalkoztatási Információs Pont mintájára előkészítettük újabb FIP pontok létrehozását és hálózatban való működését – szoros együttműködésben a munkaerő-piaci szervezettel.

A paktum fórumain és szűkebb körű találkozóin megfogalmazott helyi igények és irányok figyelembevételével formálódik egy komplex program autonóm energetikai mintatérség létrehozására. A rendszer az energetikai felméréstől a szakemberképzésen és felkészítésen keresztül a helyi vállalkozásokkal való megvalósításig széles palettán kínál foglalkoztatási potenciált.

A helyi termékek felkutatására és ösztönözésére, valamint piacra juttatására és marketingjére több kisebbi kezdeményezés volt már. Ezek átfogó rendszerré szervezése, helyi termék piacok létrehozása szintén a helyben felmerült igények alapján készült projektterv.



A felsorolt projektelképzelések a programokat magukénak érző szereplők aktív szerepvállalásával és pályázati források bevonásával jelentősen hozzájárulhatnak a helyi foglalkoztatás bővüléséhez. A paktum továbbra is fontos feladatának tartja a foglalkoztatást elősegítő sikeres projektek és modellek közvetítését, a térségi munkaerő-piaci szolgáltatások fejlesztését.