A Kőszegi Jurisics Vár turisztikai fejlesztése I. ütem” című projekt

Tájékoztató

Kőszeg Város Önkormányzata a Kőszegi Jurisics vár turisztikai fejlesztése I. ütemét 158.007.032,- Ft saját erő és 790.850.959,- Ft pályázati forrás felhasználásával, az Új Széchenyi terv keretében, a Nyugat-dunántúli OP támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány finanszírozása révén kívánja megvalósítani.

A projekt célja a Jurisics-vár turisztikai célú fejlesztésével kiemelkedő turisztikai vonzerőt teremteni Kőszegen, ami hozzájárul a Kőszegre és a kistérségbe látogató turisták számának növekedéséhez. A Jurisics-vár a város kiemelkedő kulturális örökségvédelmi és turisztikai látványossága, kulcsfontosságú, hogy „megújulása” után, a város turisztikai zászlóshajója legyen. A sok kis apró látványosság, kirándulási lehetőség mellett szüksége van a városnak egy egyedi vonzerőt jelentő turisztikai vezértermékre, ami önmagában is olyan látványosságot kínál, hogy turisták ezreit hívja a városba és a térségébe.

A várban látogatóbarát kiállítási tereket és interaktív kiállításokat hozunk létre, megfelelő installációval és modern technikai háttérrel, fejlesztve, illetve létrehozva a kiszolgáló egységeket (lift, akadálymentesítés, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, stb.). Elválasztjuk a közművelődési célú helyiségeket és irodaterületeket a turisták által látogatott területektől, és lehetőleg az építészetileg és történelmileg „értéktelenebb” helyre helyezzük át azokat. Az épület nagy termeit (lovagterem, árkádos pince) műszakilag és kialakításban a rendezvényturizmus céljaihoz (konferenciák, lovagi vacsorák, borkóstolók, stb.) igazodva fejlesztjük.

Az új állandó kiállítás a várépítészet történetének folyamatán keresztül mutatja be a Jurisics vár történetét, miközben létrejön a Kőszeghez kapcsolódó legértékesebb emléktárgyak időszakonként változó bemutatására az un „aranyszoba”. A kiállítások köre bővül a Kőszeg városa és a Szent korona kapcsolatának a bemutatásával. Az állandó kiállítás mellett kialakításra kerülnek időszaki kiállításoknak helyet adó helyiségek is, ahol a tervek szerint a felújított vár megnyitásával Ottlik Géza 100 születési évfordulója előtt tisztelegve egy Ottlik kiállítás nyílik. A földszinten a korábbi kazánház és raktárak átalakításból egy fegyvertár jön létre, ahol a tervek szerint a Kőszegi darabontok ruházatát, fegyvereit is meg lehet tekinteni

Az építészeti átalakítás következtében a belső várban a jobb oldali bejáratnál egy állandó ruhatár és jegypénztár kap helyet, ahonnan egy új, könnyed üvegfalú lépcső vezet fel az emeletre. A lovagterembe vezető jelenlegi lépcső elbontásra kerül, ahová a jövőben a múzeumhoz vezető lépcső felől egy üvegpadlójú hídon át lehet majd eljutni. Az elbontott lépcső helyén egy kávézót, majd a JUK helyiségeiben egy lovagi éttermet és egy földesúri asztalt megidéző kiállítást alakítanak ki. A belső várban a közművelődési irodák korábbi helyén, illetve a foglalkoztató helyiségekben rendeznek be egy ajándéktárgyüzletet, valamint a vár látogatói számára új vizesblokkot építenek ki. A felújítás során szükség szerint sor kerül a belső burkolatok és nyílászárók cseréjére, valamint a külső homlokzat megújítására. A külső várudvarban a turistaszállót alakítják át a Művelődési Központ irodái számára.

A fejlesztés révén korszerűsödnek az épület előadótermei, amelyek az elválasztható lovagteremmel és a kisebb klubhelyiségekkel, mint szeminárium termekkel, alkalmasak lesznek nagyobb, maximum 500 főt befogadó konferenciák megrendezésére.

A kivitelezés 2011-ben kezdődött el, eddig főként építési munkák folytak, elkészült a belső vár külső felújítása, jelenleg a belső átalakításokat végzik. Várhatóan a kiállítás és a belsőépítészeti kialakítás márciustól kezdődik meg.

A projekt tervezett befejezési időpontja és a látogatók fogadása: 2012. június 30.