Új utakon a foglalkoztatásért - Paktum tapasztalatokat megosztó konferencia - 2013. december 3. Kőszeg

Paktum tapasztalatokat megosztó konferenciát szervezett a Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási paktuma 2013. december 3-án a kőszegi Jurisics vár lovagtermében. A rendezvény célja a sikeresen működő paktumok közti eszmecsere, illetve a 2014-2020-as időszak stratégiai terveinek bemutatása volt. Emellett mutatkoztak be olyan szervezetek, akik szintén TÁMOP pályázatot bonyolítanak/bonyolítottak, valamint két térségi szociális szövetkezet is.
Hollósi Szabolcs moderátor köszöntése és a program ismertetése után Huber László polgármester üdvözölte a résztvevőket és méltatta a paktum elmúlt három évének eredményeit, továbbá hangsúlyozta a közfoglalkoztatás és a szociális gazdaság jelentőségét.
A délután első felében a vendéglátó Kőszegi és Felső-Répcementi Foglalkoztatási paktum mellett bemutatkozott a gödöllői és a zalaszentgróti paktum is. Csapó Beatrix, a fent említett gödöllői paktum menedzsere osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel, bemutatta paktumuk szervezetét, és ismertette tevékenységüket, mely igen sokszínű. Kiemelte a TEVA gyógyszergyárral való közös közreműködésüket, a megváltozott munkaképességűekről szóló konferenciájukat, a kisgyermekes anyukák foglalkoztatásának segítését célzó programot. Rendszeresen szerveznek üzleti reggeliket, különböző témákban, valamint hangsúlyozta a személyes kapcsolatok fontosságát a tagokkal.
A zalaszentgróti paktumot Martincsevics István és Klima Péter képviselte, akik az igen sikeres tevékenységeik mellett a TÁMOP 1.4.5-ös projektjüket is bemutatták, lehetőséget adva a kőszegi és a saját paktumuk közti tapasztalatcserére, a pozitívumok és nehézségek megvitatására.
Ezután Farsang Zoltán a Nyugat Dunántúli Területi Fejlesztési Ügynökség stratégiai tervezője tartott előadást a 2013-2020-as időszak stratégiai tervéről, a foglalkoztatási programok fejlesztésének, támogatási lehetőségéről.
A délután második felében a Natur7 Szociális Szövetkezetről (Tatár József) és a Borsmonostori Szociális Szövetkezetről (Alasz László, Jagodics Tamás) hallhattak a résztvevők, megismerhették motivációikat, létrejöttük hátterét és tevékenységeiket, valamint jövőbeni terveiket. Raposa Helga a Kőszegi Szociális Gondozási Központ igazgatója a TÁMOP-5.3.3-11/2-2011-005. számú projektjüket mutatta be, beszámolt sikeres tevékenységükről, hiszen 10 fő hajléktalant tudtak bevonni a projektbe, akik közül 4 főt szálláson, 6 főt albérletben helyeztek el. Ezek a személyek a pályázat után továbbra is dolgoznak, és fenntartják a pályázati segítség által megteremtett körülményeket. A program nem csak a lakhatásra, megélhetésre nyújtott segítséget, hanem a szenvedélybetegséggel, főként alkoholizmussal küzdő személyek számára terápiát is biztosított, méghozzá sikeresen. A Célcsoportot szociális munkások ellenőrzik és segítik folyamatosan.
Az előadások után lehetőség volt kérdésekre, beszélgetésre, a visszajelzések alapján már több résztvevő felvette egymással a kapcsolatot a kőszegi paktum segítségével, és alakulóban vannak újabb partnerségek is.