30 hátrányos helyzetű munkanélküli foglalkoztatása valósul meg a Kőszegi és Felső-Répcementi térségben

A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma 4 térségi vállalkozást és 2 önkormányzatot partnerségbe szervezve 30 hátrányos helyzetű munkanélküli felkészítését és foglalkoztatását valósítja meg a „Helyi gazdaság- és közszolgáltatás-fejlesztés hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatásával a Kőszegi és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktumában” című, TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0010 kódszámú pályázat keretében. A 100%-os támogatottságú, 70 334 741 Ft összköltségű pályázat révén a bevont vállalkozások és közszolgáltatók is ki tudják elégíteni fejlesztéseik szakember igényét. Az elmúlt közel másfél évben 100 hátrányos helyzetű munkanélküli személy részesült munkaerő-piaci szolgáltatásban, közülük 30-an kerültek be a foglalkoztatásba, 19-en különböző képzésekben is részesültek.
Kőszeg Város Önkormányzata a projekt menedzselése mellett 4 fő hátrányos helyzetű munkanélküli foglalkoztatását valósította meg a felújított Jurisics várban. Bük Város Önkormányzatán 5 új munkahelyet sikerült teremteni a pályázat keretében egyéves időtartamra, továbbá az önkormányzat alkalmazza a foglalkoztatási információs munkatársat, aki a munkanélküli személyek toborzását, pályájuk nyomonkövetését végzi. A csepregi székhelyű FABRIKA+2000 Kft. Nyugat-Magyarország egyik vezető raklapforgalmazó és raklapgyártó vállalkozása. Iváni telephelyén létesített új fafeldolgozó csarnokában faipari dolgozókra volt szüksége, és a projekt keretében 5 személyt sikerült alkalmaznia. A szintén csepregi UNIRIV Ipari és Kereskedelmi Kft., mely Közép-Európa legnagyobb kötőelem gyártója, 2013-ban elkészült új csarnokában 10 hátrányos helyzetű munkanélkülit foglalkoztat a pályázat segítségével, köztük operátorokat, gépbeállítót és csoportvezetőt. A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. munkavállalói létszámát gépkocsivezetővel, kis- és könnyűgépkezelői munkakörökkel bővítette 3 fő alkalmazása révén. A kőszegi Szárnyasép Építő és Szolgáltató Kft. elsődlegesen építőipari kivitelezéssel foglalkozik, így kőműveseket és anyagbeszerzőt tudott munkába állítani. A partnerek lehetőség szerint a kötelező foglalkoztatási időszakon túl is szeretnék megtartani új munkavállalóikat.
2013 decemberében önkormányzatok, munkaügyi szervezetek, vállalkozások részvételével paktum tapasztalatokat megosztó konferenciára került sor „Új utakon a foglalkoztatásért” címmel Kőszegen, ahol bemutatkozott az évek óta sikeresen működő Zalaszentgróti és Gödöllői Foglalkoztatási Paktum, előadást hallhattak a résztvevők jövőbeni foglalkoztatási programokról, pályázati lehetőségekről, megismerhettek két kőszegi alapítású szociális szövetkezetet, valamint a Szociális Gondozási Központ projektjét, melybe 10 fő hajléktalant tudtak bevonni. 2014 áprilisában települések, egyesületek, vállalkozások, szociális szövetkezet képviselőiből álló csoport szakmai tanulmányúton vett részt a Zalaszentgróti és a Vasi-Hegyhát Foglalkoztatási Paktumoknál, ahol térségünkhöz hasonlóan jelentős kihívást jelent a nehéz gazdasági helyzetű falvak, városok foglalkoztatásának bővítése.
A pályázat keretében elkészült Kőszeg Város Önkormányzatának szervezetfejlesztési dokumentációja, melyben a jelenlegi szolgáltatások, szervezeti és humán feltételek felmérését, paktum partnerségi kérdőívek kiértékelését követően a szakértő javaslatokat dolgozott ki többek között a menedzsment szervezet intézményesítésére, paktum tagok aktivizálására, vállalkozói információs pontok létrehozására, a pályaorientáció és gyakorlati szakképzés továbbfejlesztésére vonatkozóan. A Vállalkozásbarát önkormányzati programban meghatározásra kerültek azok a fejlesztési területek, melyek révén az önkormányzat segítheti a vállalkozások foglalkoztató képességének növelését, az oktatási rendszer vállalkozói igényekhez való igazítását, nem utolsósorban a befektetések ösztönzését. Május-június folyamán a pályázat keretében feltérképezik a két térség befektetési lehetőségeit, melyek kiadvány formájában egy konferencián kerülnek bemutatásra.