36/2012. (III. 29.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a történelmi belváros behajtási és várakozási rendjének kialakítására vonatkozó koncepciót az alábbiak szerint elfogadja, és elrendeli a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.), valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet ennek megfelelő módosításának előkészítését:

– A felújítás során kialakult forgalmi rendnek megfelelően már a Rajnis utcába is csak engedéllyel lehessen behajtani, illetve várakozni.
– Az engedélyre jogosultak körét szűkíteni kell. A jelenlegi szabályozás alapján gyakorlatilag bárki kaphat behajtási engedélyt a történelmi belvárosba, amit egyrészt a kis távolságok, másrészt a burkolatok állapotának megőrzése, harmadrészt az épített környezet védelme sem indokol.
– A Jurisics térre vonatkozóan a jogosultak csak behajtási engedélyt kaphassanak, a várakozást saját ingatlanon, vagy a Brenner udvarban kialakított parkolóban kelljen megoldani. A Chernel utcában az úton csak azok a gépjárművek várakozhatnak, ahol a ház nem rendelkezik parkolásra alkalmas kapuszínnel vagy udvarral.
– A teljes történelmi belváros kerüljön bevonásra a fizető parkolási övezetbe. A parkolás pontos feltételei és díjtételei a Városüzemeltető Kft-vel közösen kerülnének kidolgozásra. A behajtási engedélyre jogosultak a hatályos parkolási rendelet alapján vásárolhatják meg éves bérletüket.
– Az új forgalmi rend 2012. szeptember 15-én kerülne bevezetésre. A Jurisics Vár Művelődési Központ ezen időpontig használhatja a Brenner udvart a várszínház és a kapcsolódó rendezvények céljára, valamint a rendeletek elfogadása és hatályba lépése között eltelő idő szükséges ahhoz, hogy a közlekedési táblákat a városfejlesztési osztály leegyeztethesse, legyártathassa és kihelyeztesse, illetve az érintetteket kiértesítse, hogy az új szabályoknak megfelelő engedélyeket beszerezhessék.
– A gyermekorvosi rendelő hátsó, Kelcz-Adelffy utcai parkolóját az orvosi és védőnői ellátást igénybe vevők továbbra is használhassák.
– Az új forgalmi rend bevezetésénél törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb közlekedési tábla kerüljön kihelyezésre, azok mindenki számára jól látható, és a közlekedést nem akadályozó helyre kerüljenek.
– A vár udvarán legyen megtiltva a várakozás, a behajtás is csak célirányosan legyen megengedve.
– A képviselő-testület elrendeli, hogy a történelmi belváros új közlekedési rendjének koncepciója a rendelettervezetek elkészítése előtt lakossági fórum keretében legyen az érintettekkel ismertetve.


Felelős: Dr. Tóth László jegyző.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető,
Kovács István igazgató.
Határidő: a képviselő-testület 2012. májusi ülése.