14/2010. (V. 3.) önkormányzati rendelete a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 26/2003.(XII.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 26/2003.(XII.9.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Lr.) az alábbiak szerint módosítja:

1. §

A Lr. bevezető szövege helyébe az alábbi rendelkezés lép:

" Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükről szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62.§ (3) bekezdés e, pontjában kapott felhatalmazás alapján a kőszegi polgárok saját tulajdonú lakáshoz jutásának elősegítése céljából a következő rendeletet alkotja:"

2. §

A Lr.2.§ -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"(1) A rendelet hatálya a Kőszeg város közigazgatási területén legalább 3 éve lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, vagy a városban a közösség szempontjából fontos beosztást betöltő, de Kőszegen lakóhellyel nem rendelkező azon személyekre terjed ki, akik
- a lakásvásárláshoz, vagy a lakóházépítéshez a pénzintézeti hiteleket legalább az adható önkormányzati lakáscélú támogatás összegének erejéig igénybe veszik;
- egyedülállók, házastársi életközösségben élnek, vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolt élettársi közösségben élnek és háztartásukban gyermeket nevelnek,
ha legalább egyikük megfelel a jelen bekezdésben foglalt feltételeknek.
(2) Lakáscélú helyi támogatásban akkor részesülhetnek a jelen rendelet hatálya alá tartozó személyek, ha
- a megvásárolni vagy felépíteni kívánt lakóingatlan nagysága a méltányolható lakásigényt nem haladja meg, továbbá
- a kérelmezők legalább egyike rendelkezik rendszeres (a kérelem benyújtását megelőzően legalább 6 havi folyamatos) jövedelemmel, de az együttköltözők együttes havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének hétszeresét, egyedülálló esetén a mindenkori minimálbér nettó összegének négyszeresét.
(3) A jelen rendeletben biztosított támogatás kizárólag Kőszeg város közigazgatási területén használható fel."

3.§

A Lr.3.§ 7. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"7. a méltányolható lakásigény mértéke:

a) Az igénylő és a vele együttköltöző családtagok számától függően a következő:
- egy - két személy esetében: legalább egy és legfeljebb három lakószoba,
- három személy esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba,
- négy személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba.
Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig nő, felső határa egy lakószobával nő. Kettő fél lakószobát egy lakószobaként kell figyelembe venni.
E bekezdés alkalmazásánál a padlóburkolat jellegétől függetlenül:
ba) a fél lakószoba hasznos alapterülete a 6 m²-t eléri, vagy azt meghaladja, de nem haladja meg a 12 m²-t.
bb) a szoba hasznos alapterület meghaladja a 12 m²-t, de – a meglévő, kialakult állapotot kivéve – legfeljebb 30 m², amennyiben ennél nagyobb, úgy két szobaként kell számításba venni. Amennyiben a nappali szoba, az étkező, és a konyha osztatlan közös térben van és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 m²-t, úgy – egy lakás esetén egy alkalommal - két szobaként kell figyelembe venni.


c) Méltányolható a lakásigény, ha a lakás telekárat nem tartalmazó építési költsége (vételi ára) az ugyanolyan szobaszámú lakásoknak a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001.(I.31.) Korm. rendelet mellékletében szereplő építési átlagköltségét nem haladja meg.
1. beköltözhető lakás: olyan lakóingatlan, amelyet harmadik személyt illető, a kérelmező tulajdonos(ok) használati jogát korlátozó jog nem terhel."

4. §

A Lr.4.§ (2) bekezdése c, és h, pontjai helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

c) "a kérelem benyújtását megelőző hat havi jövedelemigazolást a megszerezni kívánt ingatlanba együttköltöző valamennyi személy részéről, továbbá nyilatkozatot a tulajdonukban lévő személygépkocsikról, a tulajdonukban lévő vagy volt ingatlanokról,
h) az élettársi kapcsolatot igazoló 6 hónapnál nem régebbi hatósági bizonyítványt."

5.§

A Lr.5.§ -a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

"(1) Az első lakáshoz jutók támogatásának megállapítása a polgármester hatáskörébe tartozik.
(2) A polgármester döntéséről a gyámügyi és szociális osztály 8 napon belül értesíti a kérelmezőt, egyidejűleg felhívja a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályát a kérelmezővel kötendő megállapodás elkészítésére.
(3) A lakáscélú helyi támogatás folyósítására akkor kerülhet sor, ha a támogatott a pénzintézeti hitelről készült szerződést, vagy ennek hiteles másolatát a pénzügyi osztálynak benyújtja.
(4) A pénzügyi osztály a (3) bekezdésben foglalt feltétel bekövetkeztét követő 8 napon belül átutalja a támogatás összegét a támogatott részére a számára pénzintézeti hitelt biztosító pénzintézet számlájára.
(5) A pénzügyi osztály a támogatás folyósításával egyidejűleg megkeresi a Körzeti Földhivatalt, hogy a kölcsön összegének erejéig jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyezzen be az ingatlan terheként. az önkormányzat javára a támogatás visszafizetésének futamidejére, mint a kölcsön biztosítékát.
(6) Az első lakáshoz biztosított támogatásokat 10 év alatt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A törlesztés kezdete a támogatás kézhezvételét követő hónap.
(7) A visszafizetést a polgármester méltánylást érdemlő rendkívüli esetben egy alkalommal, legfeljebb egy évre felfüggesztheti."

6.§

A Lr.7.§ (1) bek. a) és b) pontja helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

a) "beköltözhető lakóingatlannal rendelkezik vagy a kérelem benyújtását megelőző 10 éven belül ilyennel rendelkezett (beleértve az együttköltöző személyeket is),
b) a lakóingatlan megszerzéséhez rendelkezésre álló készpénzen felül (a vagyontárgyra fennálló hiteltartozás nagyságára tekintet nélkül) összesen 2.500.000,- Ft.-ot meghaladó értékű értékesíthető ingó- vagy ingatlanvagyonnal rendelkezik (beleértve az együttköltöző személyeket is, de ide nem értve a szokásos lakberendezési ingóságokat),"

7.§

A Lr.8.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"(1) 2.000 000 forintig terjedő kamatmentes kölcsönben részesíthetők az első lakáshoz jutók, mely összeg azonban nem haladhatja meg a megszerezni kíván lakóingatlan költségvetésének, illetve vételárának 25%-át."


8. §

Hatályát veszítik a Lr. alábbi rendelkezései:

- 4.§ g) pontja
- 12.§ (2) és (4) bekezdései


Záró rendelkezések

9. §

A jelen rendelet 2010. június 1-jén lép hatályba.

Kőszeg, 2010. április 29.




Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző