24/2010. (X. 1.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Lr.) az alábbiak szerint módosítja:

1. §

A Lr. 3.§ (1-2) és (6-7) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(1) Kőszeg városában az önkormányzati bérlakások -- az 5 - 7. §-aiban foglaltak, és az Ltv. 31. § (2) bekezdésében meghatározottak kivételével -- pályázat útján adhatók bérbe. A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (a továbbiakban: bérbeadó) által a nem elidegeníthető lakás megüresedéséről Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szociális és Egészségügyi Bizottságának (a továbbiakban: Bizottság) – a 2.§ (2) bekezdése alapján – küldött tájékoztatójában javaslatot kell tennie arra, hogy a lakás szociális, költségelvű, vagy piaci alapon kerüljön-e bérbeadásra, illetve meg kell határoznia, hogy a pályázati felhívásban a leendő bérlő részére felújítási kötelezettséget - bérbeszámítási lehetőség biztosítása mellett - elő kell-e írni.
Az elidegeníthető megüresedett lakások esetén a bérbeadó az erről szóló tájékoztatóját a Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztálynak küldi meg.
(2) A nem elidegeníthető megüresedett lakásokat pályázatra a bizottság írja ki. A pályázat benyújtása a jelen rendelet 4. számú mellékletét képező nyomtatvány kitöltésével történik, amelyet zárt borítékban kell a Polgármester Hivatal Gyámügyi és Szociális Osztálya hivatali helyiségében elhelyezett (lezárt és lepecsételt) gyűjtőládába eljuttatni.
(6) A pályázó tényleges körülményeit a bizottság környezettanulmány útján vizsgálja. A környezettanulmányt a jelen rendelet 3. számú mellékletét képező adatfelvételi lap felhasználásával kell elkészíteni. Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha a pályázó 6 hónapon belül ismételten pályázatot nyújt be, feltéve, ha pályázati adatlapja szerint lakó-, illetve tartózkodási helyében és életkörülményeiben változás nem következett be.
(7) A megpályázható önkormányzati bérlakások bérlőit a gyámügyi és szociális osztály javaslatára az egészségügyi és szociális bizottság jelöli ki. Erről a pályázat nyertesét és a bérbeadót a gyámügyi és szociális osztály a döntést követő 10 munkanapon belül értesíti.

2. §

A Lr. 11.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép

„(1) A lakásbérleti jogviszony fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni. A bérlő bejelentett – különösen: egészségügyi ok (ide nem értve az egészségi állapot megromlása miatt tartós bentlakásos intézménybe történő elhelyezés), munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő – távolléte alatt erre hivatkozással felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el és erről a bérbeadót – felhívására annak kézhezvételétől számított 10 munkanapon belül – írásban tájékoztatja.
Az életvitelszerű bentlakás kötelezettségének fentieken kívüli megszegése esetén a Ltv. 24. § (1) bekezdés b) pontja szerinti rendkívüli felmondás jogával kell élni.”

3. §

A Lr. 17.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„ (1) A lakásbérleti szerződés megszűnése után az önkormányzati lakásban visszamaradó – a lakásbérleti jog folytatására nem jogosult – személyek elhelyezésére a bérbeadó kizárólag az élettárs tekintetében, műteremlakás esetében a házastárs és az élettárs tekintetében vállal kötelezettséget.”

4.§

A Lr. valamennyi érintett paragrafusában a Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht. elnevezése Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft-re változik.



5. §

A Lr. 1. számú mellékletének 2. pontja az alábbiak szerint változik:

„2.A bérbeadó bérbe adja, a bérlő bérbe veszi az 1. pontban megjelölt lakást
20 év hó napjától határozatlan időre; a ………. számú határozat alapján.
20 év hó napjától 20 év hó napig határozott időre; a ………. számú határozat alapján.
20 év hó napjától (feltétel bekövetkezéséig). a ………. számú határozat alapján.”


6. §

A Lr. 1. számú melléklete az alábbi 15. ponttal egészül ki, és a korábbi 15-ös pont számozása 16-ra változik:

„15.A bérlő köteles a bérleményre kötött szolgáltatási szerződés szerinti közmű szolgáltatók felé fennálló közmű szolgáltatási díjat is megfizetni, miután a bérbeadót, mint tulajdonost helytállási kötelezettség terheli. A bérbeadó jogosult a bérleti szerződést a Ltv. 24.§. (1) bek. alapján felmondani, amennyiben a bérlő a bérleti díj, illetőleg a fenti szolgáltatási díjak fizetési kötelezettségének nem tesz eleget.”

7. §

Hatályát veszti a Lr. alábbi rendelkezése:

- az 1.§ (2) bekezdése.

Záró rendelkezések

8. §

A jelen rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba.


Kőszeg, 2010. szeptember 30.




Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző