2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelete a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
[A 9/2012. (IV. 2.), a 17/2013. (V. 31.) és az 1/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt szöveg.]

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. (At.) 15/A. § (6) és 42/A.§ (4) bekezdései felhatalmazása alapján a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól az alábbi rendeletet alkotja:

1.§

A rendelet hatálya Kőszeg Város közigazgatási területén történő házasságkötési, a bejegyzett élettársi kapcsolatok eljárásai kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2.§

2(1) Az önkormányzat házasságkötésre és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére alkalmas hivatali helyiségei a Kőszeg, Rajnis u. 1. szám alatti Házasságkötő terem, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal Tanácskozóterme és az anyakönyvvezető hivatali irodája (Kőszeg, Jurisics tér 8.).
(2) 2 A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése esetén hivatali munkaidőn belül, az anyakönyvvezető hivatali irodájában ingyenes alapszolgáltatás az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése.
2 (3) Házasságkötésre és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére hivatali helyiségben 30 percenként, hivatali helyiségen kívül 60 percenként kerülhet sor.


2/A. §

(1) Nem tartható házasságkötés és nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat az Ostromnapok, a Kőszegi Szüret és az Orsolya-napi Vásár időtartama alatt.
(2) A házasságkötés hivatalos helyiségen kívüli megkötése és a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívüli létesítése szabadtéren május 2. és szeptember 30. között engedélyezhető.
(3) Házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali munkaidőn, valamint hivatali helyiségen kívül munkanapokon 19.00 óráig, pihenőnapon 11.00 óra és 19.00 óra között engedélyezhető.

2/B. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésnek engedélyezési eljárása kérelemre indul. A kérelemnek tartalmazni kell a házasulók vagy felek nevét, a tervezett házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének időpontját, helyét, a szertartáson résztvevők várható számát, a törvényben és e rendeletben foglaltak biztosítására vonatkozó adatokat, információkat.
(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésnek és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezési eljárása kérelemre indul. Jóváhagyó döntés esetén a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 71. § (2) bekezdésének a) pontja szerint kell eljárni.


3.§

(1) A hivatali helyiségen és/vagy az anyakönyvvezető munkaidején kívül történő anyakönyvi eseményekért a megrendelők az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni.
(2) Díjfizetési kötelezettség alól a polgármester ad mentességet, amennyiben a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére rendkívüli körülmény miatt kerül sor. A polgármester döntése ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.
(3) Az (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló, illetve élettársi kapcsolatot létesítő mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés.

4. §

(1) A szolgáltatási díjat a 2 Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal számlájára kell megfizetni, a házasságkötés, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése időpontját megelőzően.
(2) Amennyiben az esemény elmarad és azt 5 nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.
(3) A szolgáltatási díj a 2Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal bevétele.


5. §

3(1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett
a) hivatali helyiségen kívül megtartandó eseményenként bruttó 7.650 Ft összegű díj,
b) hivatali helyiségben megtartott eseményenként bruttó 3.850 Ft összegű díj,
vagy annak arányos része illeti meg.
(2) Az anyakönyvvezetőt megillető díj kifizetése tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig történik, míg a szabadidő megváltására a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.


6. §

A megrendelő által igénybe vehető szolgáltatás díjainak meghatározása jelen rendelet 2 1. melléklete szerint történik. A díjakat évente felül kell vizsgálni.


7. §

A szolgáltatási megállapodást jelen rendelet 2 2. melléklete tartalmazza.


8. §

A rendelet 2011. február 1-jén lép hatályba.

Kőszeg, 2011. január 27.




Dr. Tóth László s. k. Huber László s. k.
jegyző polgármester




1. melléklet a 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelethez




Szolgáltatások Díj:
SZJ: 93.05.10.9.

1. a.) Közreműködés külső helyszínen történő házasságkötés, bejegyzett élettársi
kapcsolat létesítésénél:
20.000 Ft+ÁFA

b). Közreműködés a hivatali helyiségben történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél
– munkanapokon hétfőtől – csütörtökig 16 óra után
– munkanapokon pénteken 13.30 óra után, valamint
– pihenőnapon megtartott eseményeknél
10.000 Ft + ÁFA




2. sz. melléklet a 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelethez



Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.
Tel.: 94/562-511


Szolgáltatási megállapodás


Amely létrejött egyrészt a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal mint szolgáltató, másrészt

Név: Lakcím:
szám alatti lakos mint megrendelő között a

20... év ________________ hó ________nap ________ órakor tartandó házasságkötésére, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében való közreműködésre.

A megrendelők az alábbi szolgáltatásokat kérik:
SZJ: 93.05.10.9.

a) Közreműködés külső helyszínen történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél
20.000 Ft+ÁFA

b) Közreműködés a hivatali helyiségben történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél
 munkanapokon hétfőtől – csütörtökig 16 óra után
 munkanapokon pénteken 13.30 óra után, valamint
 pihenőnapon megtartott eseményeknél
10.000 Ft+ÁFA

Összesen (bruttó): …………… Ft

azaz ……………………………….Ft, mely az általános forgalmi adót tartalmazza.

A szertartást a hivatali helyiségen kívül, az alábbi helyszínen kérem biztosítani





Kőszeg, 20... …………




………………………. …………………….
Megrendelő Anyakönyvvezető