19/2011. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Kőszeg város helyi építési szabályzatáról és a város szabályozási tervéről szóló 46/2006. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv) 7.§. (3) bekezdés c) pontjában és a 13. §. (1) bekezdésében, valamint az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK) 4.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva –továbbá az biztosított felhatalmazás alapján - az Étv. 9.§ (3) bekezdésében előírt véleményezési eljárás lefolytatását követően - Kőszeg város helyi építési szabályzatáról és a város szabályozási tervéről szóló 46/2006. (XII. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

1.§

A HÉSZ 3.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
„(3) Jelen helyi építési szabályzat a szabályozási tervlapokkal (Szabályozási terv 1-22.) együtt érvényes, Munkaszáma: 006/05. készült: 2006., illetve ezek módosítása 006/2009. munkaszámon, készült: 2010-ben, kalandpark terület szabályozási terve készült 2011-ben.”

2.§

A HÉSZ 3.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
„(2) Beépítésre nem szánt területek:
 Közúti közlekedési terület
 Kötöttpályás (vasúti) közlekedési terület (Kök)
 Közmű elhelyezési és hírközlési terület
 Zöldterület (Z-Kp, Z-Kk)
 Védelmi célú erdőterület (Ev);
 Gazdasági célú erdőterület (Eg);
 Turisztikai célú erdőterület (Ee1-b)
 Általános mezőgazdasági terület (Má)
 Kertes mezőgazdasági terület (Mk)
 Major mezőgazdasági terület (MM)
 Korlátozott használatú mezőgazdasági terület (Mko)
 Vízmű üzemi vízgazdálkodási terület (V-I)
 Vízfolyás, víztározás célú vízgazdálkodási terület (V-II).
 Különleges beépítésre nem szánt szabadidős terület (KK-Sz)
területfelhasználási egységbe sorolja.”

3.§

A HÉSZ a következő 32/A.§-sal egészül ki:

„Különleges beépítésre nem szánt szabadidős terület
32/A.§

Általános előírások:
„(1) Különleges beépítésre nem szánt területek azok a területek, amelyek a város szempontjából meghatározó jelentőségűek, illetve kialakítási módjukban, helyhez kötöttségükben egyedi sajátosságokkal bírnak, és más beépítésre nem szánt területi területfelhasználási kategóriába nem sorolhatók.
(2) Az egyes területeket csak az ott megjelölt célra lehet felhasználni:
1. szabadidős Kk-Sz jelű
(3) A Kk-Sz jelű szabadidős különleges területen elhelyezhető építmények:
1. turisztikai, sportolási célú
2. igazgatási épület
3.egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület,
4.szálláshely szolgáltatás
5.vendéglátás, kereskedelem, szolgáltatás
6.terület fenntartását szolgáló épület
7.a területet kiszolgáló és bemutató épület
8.pihenést szolgáló épület
9. sportépítmény.
A sportépítmények közül azok helyezhetőek el és alakíthatóak ki, amelyek a használatuk során talajeróziót nem okoznak.

(4) A különleges beépítésre nem szánt szabadidős terület övezeteiben megengedett alakítható legkisebb telekterület-méretet, beépítési módot, a megengedett beépítettség mértékét, megengedett maximális építmény-, illetve homlokzatmagasságot az alábbi táblázat tartalmazza:

területfel-használás övezet beépítési mód maximális építmény-magasság
(m) kialakítható minimális telekterület-méret
(m2) maximális beépítettség


(%) min. zöld %
Kk Sz SZ 6,0 5000 2 70

(5) Sportépítmény és kilátó céljára az övezeti előírásnál magasabb, de legfeljebb 30 m magas toronyszerű építmény létesíthető síugrósánc és kilátó céljára.

(6) Az építési engedélyezési eljáráshoz Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Építészeti - Műszaki Tervtanácsának ajánló állásfoglalását csatolni kell.

(7) Az OTÉK 4. számú melléklete alapján meghatározott számú személygépkocsik elhelyezését saját telken belül kell biztosítani.

(8) Látvány megőrzését szolgáló előírások:
a. A jelenlegi megjelenéstől eltérő, vagy megbontó műszaki megoldások, építménymagasságtól eltérő építmények, különösen a toronyszerű létesítmény esetén látványtervet, vagy fotomontázst is csatolni kell az építési engedélyezési tervdokumentációhoz
b. A tornyot színátmenetesen (alul barna vagy zöld, felfelé világosodó, szürke vagy tört fehér) matt színben kell megépíteni, ettől eltérni csak a tervtanács véleménye esetén szabad.
c. A látványterv vagy fotómontázs legalább a Szabóhegyi út Szeder utca felőli, a Gubahegy Kőszegre néző irányából, vagy a SOS Gyermekfalu magaslata felől mutassa be a Kőszegi-hegység, különösen a Kenyér-hegy és környezete kialakult beépítéséhez, táji környezetéhez való igazodást.
d. Gondoskodni kell az épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények, berendezések elhelyezése során a környezettel történő funkcionális és esztétikai összehangolásról, a tájba illesztésről. Az épületek kialakítása a helyi építészeti hagyományoknak megfelelő anyaghasználattal és formavilág szerint történjen.
e. Gondoskodni kell a használaton kívüli épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények új funkciójának megállapításáról, elbontásukról illetve a táj jellegéhez igazodó rendezéséről.
f. A kialakult geomorfológiai formák (hegygerinc, völgy, stb.) megőrzendők.
g. A térvilágítást alacsony fénypontmagasságú oszlopokkal kell biztosítani.

(9) Az ökológiai folyosó övezetéhez tartozó előírások:
a. Új építmény létesítése csak a természeti értékek, tájképi adottságok károsítása, sérelme nélkül javasolható.
b. Az övezetben potenciálisan környezetszennyező vagy veszélyeztető létesítmény kialakítása nem engedélyezhető.
c. Az ökológiai (zöld) folyosó övezetbe eső erdősült területek megőrzéséről gondoskodni kell, új növényállomány telepítésénél előnyben kell részesíteni az őshonos fajok használatát.
d. A telekterületének legalább 50 %-át háromszintes növényállománnyal fedetten kell kialakítani, megőrizni.
e. Az ökológiai (zöld) folyosó övezetbe eső vizes élőhelyek védelme, a vízfolyások, tavak természetes és természetközeli állapotú partjainak megőrzése érdekében, a vízépítési munkálatok során természetkímélő megoldásokat célszerű alkalmazni.
f. Az övezetben az élő szervezetekre veszélyes vegyi anyagok (pl.: növényvédő szerek, hulladékok) kijuttatása tilos.
g. A feleslegben maradó humuszos feltalajt a talajvédelmi járulék megfizetése mellett lehet beruházással nem érintett földrészleteken felhasználni.
h. Az ökológiai (zöld) folyosó övezetben új építmény létesítése csak a természeti értékek, tájképi adottságok károsítása, sérelme nélkül javasolható.

(10) A vízerózió csökkentése érdekében az alábbi előírásokat kell megtartani:
a. A területhasználatok során kiemelt szerepe van a meglévő többszintes növényállomány megőrzésének, a hiányzó növényállomány pótlásának, támasztó gyökérzetének védelmének.
b. Az utak, telken belüli feltáró utak, ösvények, egyéb nyomvonalak nyomvonalvezetésének kialakításánál, illetve az utak műtárgyai paraméterei és műszaki megoldásai meghatározásánál is kiemelt feladat a lehullott csapadék visszatartása, a talajba beszivárogni nem tudó víz elvezetésének késleltetése, ezzel a talajvédelem érdekeinek érvényesítése.
c. Biztosítani kell a kialakult felszín megváltoztatásának legkisebb mértékét, a lemosódások elkerülését, a hegy természetes kontúrjának és felszínének széleskörű megőrzését.”

4.§

(1) Ezen rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.
(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatálybalépés után indult ügyekben kell alkalmazni, kivéve, ha e rendelet rendelkezései a folyamatban lévő ügyekben az építtető (kérelmező) számára kedvezőbbek.

Kőszeg, 2011. november 24.



Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző

(A tervlapokat lsd. a letölthhető formátumban.)