4/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló és módosított 1990. évi LXV. tv. 16 §. (1) bekezdése, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. (továbbiakban: Áht.) 23. §. (1) bekezdés, vala-mint a végrehajtási rendeletei, és Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. tv. alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. §

(1) A rendelet hatálya Kőszeg Város Önkormányzatának képviselő-testületére és annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra, és az önkormányzat intézményeire terjed ki, és meghatározza az önkormányzat bevételeit és kiadásait, figye-lemmel az önállóan működő és gazdálkodó, és az önállóan működő költségvetési szervek kiemelt előirányzatának meg-állapítására, valamint a 2012. évi gazdálkodás főbb szabályaira.
(2) E rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, pénzügyi bizottsága, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás szabályszerűségének ellenőrzése mellett költségvetési ellenőrzések, valamint a költségvetési szervek vezetőinek általános és eseti jellegű gazdasági beszámoltatásával ellenőrzi.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, és finanszírozásának módja

2. §

A képviselő-testület a polgármesteri hivatal és az intézmények együttes 2012. évi költségvetését
2 210 869 E Ft költségvetési bevétellel
2 495 798 E Ft költségvetési kiadással
284 929 E Ft hiánnyal
28 393 E Ft finanszírozási kiadással
126 709 E Ft belső finanszírozási bevétellel
186 613 E Ft külső finanszírozási bevétellel

állapítja meg. A működési kiadások teljes körű finanszírozásának biztosítására likvid hitel felvételét rendeli el.

Az önkormányzat 2012. évi költségvetési előirányzatainak részletezését a rendelet 3. számú melléklete szerint állapítja meg.


Az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegének megoszlása


3. §

Működési célú bevételek:
 működési célú saját bevételek 445 686 E Ft
 működési célú központi bevételek 365 022 E Ft
 átengedett központi bevételek 424 132 E Ft
 működési célú átvett pénzeszköz 63 033 E Ft
Működési bevételek összesen: 1 297 873 E Ft

Felhalmozási célú bevételek:
 felhalmozási és tőkejellegű bevételek 99 199 E Ft
 felhalmozási célú átvett pénzeszközök 783 597 E Ft
 felhalmozási célú központi bevételek -
 felhalmozási kölcsön visszatérülés 30 200 E Ft
 áfa bevételek
Felhalmozási bevételek összesen: 912 996 E Ft

Költségvetési bevételek összesen: 2 210 869 E Ft


Működési célú kiadások:
 a személyi jellegű kiadások 426 678 E Ft
 a munkaadókat terhelő járulékok 113 654 E Ft
 a dologi jellegű kiadások 508 253 E Ft
 pénzeszköz átadás 387 646 E Ft
 ellátottak pénzbeli juttatásai 16 540 E Ft
 céltartalék 6 300 E Ft
 fejlesztési célú áfabefizetés és kamat - 6 350 E Ft
Működési kiadások összesen: 1 452 721 E Ft

Felhalmozási célú kiadások:
 felújítási kiadások 35 766 E Ft
 fejlesztési kiadások 944 718 E Ft
 pénzeszközátadás 25 343 E Ft
 kölcsönnyújtás, értékpapír vásárlás 13 200 E Ft
 áfabefizetés, kamatfizetés 6 350 E Ft
 céltartalék 17 700 E Ft.
Felhalmozási kiadások összesen: 1 043 077 E Ft


Költségvetési kiadások összesen: 2 495 798 E Ft


Költségvetési bevételek és kiadások különbözete
 működési költségvetés hiánya - 154 848 E Ft
 fejlesztési költségvetés hiánya - 130 081 E Ft

Költségvetési bevételek és kiadások különbözete összesen: - 284 929 EFt

Belső finanszírozás bevételei
 működési célú 2011. évi pénzmaradvány
 fejlesztési célú 2011. évi pénzmaradvány 126 709 E Ft

Külső finanszírozás bevételei
 működési célú hitelfelvétel 154 848 E Ft
 fejlesztési célú hitelfelvétel 31 765 E Ft

Külső finanszírozás kiadásai
 fejlesztési hitelek törlesztése 28 393 E Ft

Külső finanszírozás egyenlege(bevétel-kiadás): 158 220 E Ft

Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 284 929 E Ft


A 3. §-ban megállapított bevételek jogcímenkénti és intézményenkénti, valamint a kiadások intézményenkénti részle-tezését a 2., és 3. számú melléklet, a fejlesztési bevételek célonkénti részletezését a 4. számú, a fejlesztési kiadások cé-lonkénti részletezését az 5. számú melléklet tartalmazza.



A 2012. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

4. §

(1) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségért a pol-gármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.
(2) Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő intézmények vezetői felelősek saját költségve-tésükért és a költségvetési rendeletben foglaltak megtartásáért, a gazdálkodási lehetőségek és kötelezettségek összhang-jáért.
(3) A feladat elmaradásból származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a képviselő-testület en-gedélyével kerülhet sor.
(4) A költségvetési szerv a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül köteles gazdálkodni. Valamennyi önállóan gaz-dálkodó költségvetési szerv köteles a jóváhagyott kiemelt előirányzatokat betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi fe-lelősséget von maga után.

5. §

(1) A likviditási problémák kezelésére folyószámla-hitel szolgál maximum 250 000 E Ft összegben. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a jelenlegi szerződés meghosszabbításáról, és igénybevételt követően a hitel és kamatának megfizetéséről intézkedjen.
(2) Az önkormányzat nevében hitel felvételéről, a folyószámla hitelkeret összegének változtatásáról, illetve az önkor-mányzat részesedésként kimutatott értékpapírjainak értékesítéséről, vagy ilyen értékpapírok vásárlásáról a képviselő-testület jogosult dönteni, az elfogadott feltételekkel a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően előkészített hitelszerző-dés, illetve értékpapír értékesítési szerződés aláírására a polgármestert felhatalmazza.
(3) Forgatási célú, rövid lejáratú (éven belüli) értékpapírok vásárlásáról – az átmenetileg le nem kötött források terhére - , illetve eladásáról, amely műveletek célja kamat, hozam elérése a polgármester jogosult dönteni.
(4) Az önkormányzattal szemben fennálló elismert követelések faktorálására vonatkozó nyilatkozat tételéről a polgár-mester jogosult dönteni.
(5) Kőszeg Város Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyleteiből származó tárgyévi összes fizetési kötelezettsége az adósságot keletkeztető ügylet futamidejének végéig egyik évben sem haladhatja meg az önkormányzat adott évi saját bevételeinek 50%-át. Saját bevétel: helyi adóból származó bevétel, az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel, az osztalék, a koncessziós díj és a ho-zambevétel, a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel, a bírság, pótlék- és díjbevétel, valamint a kezességvállalásból származó megtérülés.

6. §

(1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.
(2) A rendelet 5. számú mellékletében felsorolt beruházások felhasználási kötöttséggel járó előirányzatként kezelendő-ek.
Egyúttal az intézményvezetői hatáskörben kezdeményezett felújítási fejlesztési kiadás céljára történő átcsoportosítás és teljesítés kizárólag a képviselő-testület előzetes engedélyével történhet.
(3) Az önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek költségvetését rende-letmódosítással megváltoztathatja.
(4) A költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület legalább negyedévenként, május 30-ig, augusztus 31-ig, november 30-ig, illetve a tárgyévet követően – december 31-i hatállyal – a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének határidejéig dönt. Az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv költségvetési beszámolóját a tárgyévet követően legkésőbb február 28-ig megküldi az irányító szerv részére.
(5) Az önállóan működő költségvetési szerv előirányzatainak változtatását a szerv vezetője kezdeményezi a megha-tározott pénzügyi- gazdasági feladatainak ellátását végző önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervnél. A vál-toztatás végrehajtásához az irányító szerv egyetértése szükséges.
(6) A jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól a költségvetési szerv előirányzat módosítás nélkül is eltérhet. A költségvetési szerv a kiadási kiemelt előirányzatán belül a részelőirányzatokat megváltoztathatja, kivéve a szolgáltatási díjak csökkentését. A költségvetési szerv az élelmiszer beszerzés és a vásárolt élelmezés kiadási előirányzatát saját hatáskörben nem módosíthatja. A költségvetési szerv a bevételi kiemelt előirányzatán belül a részelő-irányzatait megváltoztathatja.
(7) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatok között előirányzat átcsoportosítást csak a képviselő-testület jóváha-gyásával hajthat végre.
(8) Az intézményeknél túlóra-, készenléti-, helyettesítési díj, ügyeleti díj elszámolására, kifizetésére átalány alkalmazá-sával nem kerülhet sor. Az intézményvezető köteles a tételes túlóra-, készenléti-, helyettesítési, ügyeleti díj elszámolásá-hoz, kifizetéséhez naprakész, ellenőrizhető analitikus nyilvántartást kialakítani, melynek ellenőrzött vezetéséért felelős-séggel tartozik.
(9) A tartósan üres álláshelyre jutó személyi juttatások 4 hónapot meghaladó előirányzata év közben jutalmazásra nem használható fel, az kizárólag a feladatellátás zavartalanságát szolgáló többletmunka jogszabály szerinti formában történő elismerésére fordítható.

7. §

A polgármesteri támogatási keret összege 2012. évben 500 E Ft, amelynek felhasználásáról a polgármester jogosult dönteni. Az odaítélt támogatásokról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

8. §

Az önkormányzat által az államháztartás alrendszerein kívülre nyújtott támogatások esetében nem indulhat pályázó-ként, és nem részesülhet támogatásban az, aki a közpénzek átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben fog-lalt korlátozás alá esik.

9. §

(1) Az önkormányzat által nem tervezhető, többletbevételként jelentkező forrásokat, és feladat elmaradásból eredő előirányzat maradványt elsődlegesen a tervezett bevételi elmaradás pótlására, illetve a működési hitel visszafize-tésére kell fordítani.
(2) Amennyiben az előző bekezdés szerint részletezett többletbevételeken túli, vagyonhasznosításból származó be-vétele keletkezik az önkormányzatnak, az csak fejlesztési célú pályázatok önrészére használható fel a képviselő-testület előzetes engedélyével.

10. §

(1) Az önkormányzat a pénzmaradványát az éves beszámoló készítésekor állapítja meg és hagyja jóvá.
(2) A helyi önkormányzat képviselő-testülete gazdasági szükséghelyzetben a pénzmaradvány felhasználását korlátoz-hatja.
11. §

(1) Az önkormányzat nevében kötelezettséget a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat.
(2) A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet.
(3) A kötelezettségvállalás ellenjegyzésére a gazdasági vezető jogosult.
(4) A kötelezettségvállalás érvényesítését csak az ezzel írásban megbízott pénzügyi- számviteli szakképesítésű dolgozó végezheti.

12. §

(1) Az év közben megjelenő, előre nem tervezhető pályázatokhoz előírt saját erő biztosítása céljából – amennyiben az a költségvetési szerv saját költségvetéséből nem biztosítható - a költségvetési szerv vezetője köteles a pályázatot benyúj-tás előtt a képviselő-testület elé jóváhagyásra előterjeszteni.
(2) Az elnyert pályázatokkal kapcsolatos előirányzat-módosítást a legközelebbi költségvetési rendeletmódosításban szerepeltetni kell.
(3) A képviselő-testület elrendeli, hogy azon felújítási, fejlesztési és egyéb feladatok végrehajtása, amelyeknek bevéte-li forrása részben vagy egészében átvett pénzeszköz (kivéve pályázatok), csak abban az esetben indítható, ha a költség-vetési elszámolási számlára ezen összegek befizetésre kerültek.
(4) Többletfeladat csak a forrás és előirányzat egyidejű biztosításával vállalható.


Vegyes és záró rendelkezések

13. §

(1) Kőszeg Város Polgármesteri Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapja 2012. január 1-jétől 38 650 Ft. A hivatal költségvetési létszámkerete – polgármesterrel – 57,0 fő. A polgármesteri hivatal költségvetésének személyi juttatások kiemelt előirányzatán belül 2012. évben jutalom kifizetését a tervezett jutalomkereten (adóprémium) felül nem engedélyezi.
(2) A polgármesteri hivatal, továbbá az önkormányzat költségvetési szervei dolgozóinak lakásépítési és –vásárlási tá-mogatására fordítható keretösszeg 2012. évben az előző években odaítélt támogatások törlesztőrészleteiből visszafolyt összeg lehet.
(3) A városrehabilitációs támogatásra fordítható keretösszeg 2012. évben az előző években odaítélt támogatások törlesztőrészleteiből visszafolyt összeg lehet.
(4) A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján megállapított szociális keret emelésére 2012. évben 300 000 Ft-ot lehet előirányozni.

14. §

A képviselő-testület – amennyiben a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásról szóló 1996. évi XXV. törvény 4. §-a szerint adósságrendezési eljárást az önkormányzat vagy hitelezői nem kezdeményezték – önkormányzati biztost rendel ki a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez, ha annak 30 napon túli elismert tartozásállománya van, és en-nek mértéke eléri a költségvetési szerv éves eredeti előirányzatának 10%-át. Az önálló költségvetési intézmény a 30 na-pon túl ki nem egyenlített, elismert szállítói állományáról minden hónap 15-ig köteles a Polgármesteri Hivatalt írásban tájékoztatni.

15. §

Önkormányzati beruházás csak a beruházási szabályzat figyelembe vételével, és a képviselő-testület jóváhagyásával indítható. Beruházási kiadásoknál az előirányzatot várhatóan meghaladó teljesítésről a képviselő-testületet a legközeleb-bi ülésén tájékoztatni kell.

16. §

Jelen rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, rendelkezéseit 2012. január 1. napjától kell alkalmazni.


Kőszeg, 2012. március 1.



Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző

(A rendelet mellékleteit lsd. a letölthető formátumban.)