31/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

A Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Közterület-rendelet) 3.§ a), b) és e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„a) Közterület: Kőszeg Város közigazgatási területén közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló bel- és külterületi földrészlet, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

b) Zöldterület: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 27.§ (1) bekezdése szerinti terület.

e) Üzemképtelen jármű: a KRESZ 56. § (1) bekezdése szerinti műszaki hibás jármű, vagy az a jármű, amelynek a hatósági jelzése hiányzik vagy engedélye lejárt.”

2.§

A Közterület-rendelet 4.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.§ A közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra jogszabályban meghatározott eseteken túl kizárólag e rendeletben meghatározott feltételekkel szabad használni.”

3.§

A Közterület-rendelet 5/A.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtető, vagy a kivitelező is kérheti.”

4.§

A Közterület-rendelet 5/B.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5/B.§ A közterület-használati kérelemnek tartalmaznia kell:
a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét;
b) a közterület használat célját és időtartamát;
c) a közterület használat helyének és mértékének pontos meghatározását;
d) hirdetőberendezés és vendéglátóipari előkert elhelyezése esetén helyszínrajzot a berendezés helyének megjelölésével, méretezésével, valamint műszaki leírást;
e) kulturális tevékenység esetén a közterület-használati kérelemhez csatolni kell a rendezvény részletes programját;
f) kulturális rendezvény, vásár, mutatványos tevékenység, egyéb rendezvény esetében a terület takarítására vonatkozó megrendelés, illetve szerződés másolatát.”

5.§

A Közterület-rendelet 5/C.§ helyébe a következő rendelkezés lép:

„5/C.§ A közterület rendeltetésétől eltérő célra való használatára vonatkozó kérelmet a közterület-használat megkezdése előtt legalább 8 nappal kell benyújtani.”

6.§

A Közterület-rendelet 5/D.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közterület-használati hozzájárulást, illetve az ezirányú kérelem elutasítását meg kell küldeni:
a) a kérelmezőnek,
b) a közterület-felügyeletnek.”

7.§

(1) A Közterület-rendelet 6.§ (1) bekezdés e), g) és h) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„e) árusító pavilon elhelyezésére a 4. mellékletben meghatározott, I. és II. zónába tartozó közterületeken;
g) a rendelet 2. melléklete a) pontjában meghatározott területeken kívül tüzelőanyag 48 órán túli tárolására;
h) a közlekedés biztonságát veszélyeztető anyagok, berendezések elhelyezésére (abban a kérdésben, hogy az adott berendezés, tárgy veszélyezteti-e a közlekedés biztonságát, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagy a helyi közút kezelője, illetve a közlekedési hatóság állásfoglalása az irányadó).”

(2) A Közterület-rendelet 6.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Üzleten kívüli kereskedelem közterületen csak a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott feltételekkel folytatható.”

8.§

A Közterület-rendelet 7.§ (1) bekezdés b) és j) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„b) zöldség-gyümölcs- és virágárusításhoz saját lakóingatlan előtti közterületen, feltéve, hogy egy–egy személy egy m2-nél nem használ nagyobb területet, a gyalogos- és járműforgalmat nem akadályozza, a közegészségügyi és köztisztasági szabályokat, előírásokat megtartja”;

„j) a fegyveres és rendvédelmi szervek, a mentők, a katasztrófavédelem és a vízügyi szolgálat közterületi létesítményeihez;”.

9.§

A Közterület-rendelet 9.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közterület rendeltetésétől eltérő célra való használatáért – ide nem értve a 7. §-ban meghatározott eseteket – díjat kell fizetni. A közterület-használati díjak havi vagy napi díjak.”

10.§

A Közterület-rendelet 14.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Zöldterületre, vendégjárdára gépjárművel való ráhajtás, illetve a zöldterületen, vendégjárdán való várakozás, a virágok leszedése, fák és egyéb növények csonkítása tilos. Zöldterületre, vendégjárdára való ráhajtásnak, megállásnak, várakozásnak minősül, ha a gépjármű legalább egy kerékkel a zöldterületre, vendégjárdára hajt, illetve azon megáll, várakozik.”

11.§

A Közterület-rendelet 15/A:§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A 4. mellékletben meghatározott, I. és II. zónába tartozó területeken rendezvény tartására közterület-használati engedély munkaszüneti napot megelőző napon 23.30 óráig, más napokon 22.00 óráig szólóan adható. Az elektromos erősítésű zeneszolgáltatással együttjáró nem önkormányzati rendezvényekhez a polgármester csak kivételesen indokolt esetben adhat engedélyt a közterület használatára.”

12.§

A Közterület-rendelet 16.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A védett belvárosi területeken üzlettel nem rendelkező kereskedők részére kizárólag alkalmi árusítás céljára adható közterület-használati engedély. A mozgatható árusító helyet naponta az árusítás helyének rendbetételével együtt eltávolítja.”

13.§

A Közterület-rendelet 2.§-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. tv-ben szabályozott rendezvényekre.”

14.§

A Közterület-rendelet 3.§-a a következő f)-i) pontokkal egészül ki:

„f) Idényjellegű árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett árusítóhelyen történő, időszakonként megismétlődő, esetenként legfeljebb 3 hónap időtartamra szóló közterületi értékesítési tevékenység.
g) Alkalmi árusítás: idényjellegű árusítással azonos feltételekkel végzett, de egyidejűleg legfeljebb 20 napig tartó közterületi értékesítési tevékenység.
h) Hangos reklám: hangosító berendezés használatával történő reklámcélú közterület-használat.
i) Vendégjárda: a közútnak a járda és az úttest közötti része, kivéve a csapadékvíz-elvezető árkot.”

15.§

A Közterület-rendelet 6.§ (1) bekezdése a következő o)-q) ponttal egészül ki:

„o) reklámtartó építmény vagy reklám-elhelyezés esetén, ha kérelmező nem rendelkezik a 29/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletben meghatározott településképi véleménnyel vagy településképi bejelentés tudomásul vételéről szóló igazolással;
p) építőanyag és tüzifa tárolására a Jurisics tér gránit díszburkolatán;
q) melegétel alkalmi árusítására Jurisics tér gránit díszburkolatán.”

16.§

A közterület-rendelet 15/A.§-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A 10. mellékletben meghatározott rendezvények idejére a 4. mellékletben meghatározott, I. és II. zónába tartozó területeken alkalmi árusításra, mutatványos tevékenységre és közterületi zenélésre közterület-használati engedély nem adható ki.”

17.§

A Közterület-rendelet 3. melléklete a következő 17. ponttal egészül ki:

„17. Hangos reklám 2300 Ft/reklámhordozó/nap”

18.§

A Közterület-rendelet 1. melléklete helyébe ezen rendelet 1. melléklete lép.

19.§

A Közterület-rendelet 7. melléklete helyébe ezen rendelet 2. melléklete lép.

20.§

A Közterület-rendelet kiegészül ezen rendelet 3. mellékletével.

21.§

(1) A Közterület-rendelet 7.§ (1) bekezdés a) pontjában, valamint a 2. melléklet a) pontjában a „24” szövegrész helyébe a „48” szöveg lép.

(2) A Közterület-rendelet 7.§ (2) bekezdésében a „Kőszeg Város Polgármesteri Hivatalának” szövegrész helyébe „a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalnak (a továbbiakban: hivatal)” szöveg lép.

(3) A Közterület-rendelet 7.§ (3) bekezdésében a „Kőszegi Városüzemeltető Kht.” szövegrész helyébe a „Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft.” szöveg lép.

(4) A Közterület-rendelet 9.§ (4) bekezdésében az „Állandó jellegű árusító- vagy szolgáltatófülke, építmény (pavilon)” szövegrész helyébe az „Állandó jellegű árusító pavilon” szöveg lép.

(5) A Közterület-rendelet 10.§ (1) bekezdésében a „meghosszabbítására” szövegrész helyébe a „meghosszabbításával” szöveg lép.

(6) A Közterület-rendelet 10.§ (3) bekezdésében a „hozzájárulás” szövegrész helyébe az „engedély” szöveg lép.

(7) A Közterület-rendelet 13.§ (3) bekezdésében a „városgondnok javaslata” szövegrész helyébe a „Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. vezetője javaslatának” szöveg lép.

(8) A Közterület-rendelet 7.§ (3), 13/A.§ (1), 15.§ (1), 15/A.§ (4) és 24.§ (4) bekezdésében a „polgármesteri hivatal” szövegrész helyébe a „hivatal” szöveg lép.

(9) A Közterület-rendelet 13/A.§ (2) bekezdésében az „önkormányzat” szövegrész helyébe a „hivatal” szöveg lép.

(10) A Közterület-rendelet 15/A.§ (6) bekezdésében a „4. sz. mellékletben felsorolt” szövegrész helyébe a „4. mellékletben meghatározott, I. és II. zónába tartozó” szöveg lép.

(11) A Közterület-rendelet 16.§ (3) bekezdésében a „árusító és egyéb fülke (pavilon)” szövegrész helyébe „állandó jellegű árusító pavilon” szöveg lép.

(12) A Közterület-rendelet 21.§ (1) bekezdésében és 23.§-ában a „Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht” szövegrész helyébe „Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft.” szöveg lép.

(13) A Közterület-rendelet 24.§ (3) bekezdésében a „kőszegi polgármesteri hivatalnak” szövegrész helyébe a „hivatalnak” szöveg lép.

(14) A Közterület-rendelet 3. melléklet 12. pontjában a „30” szövegrész helyébe „3000” szöveg lép, a „15” szövegrész helyébe „1500” szöveg lép.

(15) A Közterület-rendelet 4. melléklet I. pontjában a „Várkör (Fő tér – Országzászló közötti rész)” szövegrész helyébe a „Várkör 61-69.124. és 1. számtól az Országzászlóig” szöve lép, a Rákóczi F. utca eleje a Temető utca sarkáig” szövegrész helyébe a „Rákóczi F. utca 1-13.” szöveg lép.

(16.) A Közterület-rendelet 4. melléklet II. pontjában a „Rákóczi F. utca (Fujitól) Fekete kert déli végéig” szövegrész helyébe a „Rákóczi F. utca 15. számtól a Fekete kert déli végéig” szöveg lép, a „Várkör 36-tól Várkör 116-ig” szövegrész helyébe a „Várkör - Országzászlótól a 122. számig” szöveg lép.

(17) A Közterület-rendelet 9. mellékletében a „Várkör (Fő tér – Országzászló közötti rész)” szövegrész helyébe a „Várkör” szöveg lép, a „Rákóczi F. utca” (Fujitól) Fekete kert déli végéig” szövegrész helyébe a „Rákóczi F. utca a Fekete kert déli végéig” szöveg lép.

22.§

Hatályát veszti a Közterület-rendelet 5.§ (3) bekezdése, az 5/D.§ (1) bekezdés d) pontja, 12.§-a, a 14.§ (6) bekezdése, a 17.§ (1) bekezdése, a 19-20.§-a és az azokat megelőző cím, a 25-35.§ és az azokat megelőző címek, az 5. melléklet, a 9. mellékletben a „Rákóczi F. utca eleje a Temető utca sarkáig” és a „Várkör 36-tól Várkör 116-ig” szövegrész.

23.§

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

Kőszeg, 2013. november 28.



Huber László s. k. Dr. Zalán Gábor s. k.
polgármester jegyző


1. melléklet a 31/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez


„1. melléklet az 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelethez:

Kiemelten védett belvárosi közterületek

1. Bem József utca
2. Diák köz
3. Chernel utca
4. Jurisics tér
5. Kelcz-Adelffy utca
6. Rajnis utca
7. Schneller I. utca
8. Táblaház utca
9. Városház utca”



2. melléklet a 31/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez


„7. melléklet az 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelethez:

KÉRELEM
közterület rendeltetéstől eltérő célra való használatára


1. Engedélyes neve, címe, telefonszáma: (szervezet esetén a felelős neve is)

............................................................................................................................................................................................................................................................................................


2. Az igénybevétel
a) helye: ................................................................................................................................
b) célja: .................................................................................................................................


3. Az elfoglalni kívánt közterület nagysága: ...............................................................


4. Az igénybevétel
a) kezdetének időpontja: .....................................................................................
b) befejezésének időpontja: ................................................................................


Dátum: ............................................................



............................................................................
(cégszerű) aláírás



Mellékletek:
- fénykép, vázlat, helyszínrajz: .....................................................................................................
- rendezvény részletes programja: ..............................................................................


Közterület-használat után fizetendő díj: .......................................................................................
.......................................................................................................................................................


3. melléklet a 31/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez


„10. melléklet az 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelethez:


Kiemelt városi rendezvények

1. Szőlő Jövésnek Könyve
2. Ostromnapok
3. Kőszegi Szüret
4. Orsolya napi Vásár”