35/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a helyi adókról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 35/2012. (XII.1.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 6.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat illetékességi területén legfeljebb egy, épülettel be nem épített földterülettel rendelkező magánszemély adóalany az egyébként fizetendő adó
a) 50%-ának megfelelő kedvezményben részesül, amennyiben az adóköteles ingatlana a Helyi Építési Szabályzat alapján üdülőterületen fekvő telek,
b) 50%-ának megfelelő kedvezményben részesül, amennyiben a tulajdonát képező telek köz- vagy magánúton gépjárművel közvetlenül nem közelíthető meg vagy a megközelítésére szolgáló köz- vagy magánúton az elektromos és az ivóvízvezeték nincs kiépítve.”

2. §

Az R. a következő alcímmel és 10/A.§-sal egészül ki:

„NYILVÁNTARTÁS

10/A.§ (1) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 34.§ (1) bekezdése alapján adóbeszedésre kötelezett (a továbbiakban: szállásadó) köteles a szálláshelyen megszálló vendégről az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezetni az alábbi adatokkal:
a) a vendég vezeték- és utóneve,
b) a vendég születési helye és ideje,
c) a vendég lakóhelye,
d) a vendég személyazonosításra alkalmas okmányának (pl.: személyazonosító igazolvány útlevél, vezetői engedély) száma,
e) a vendég állampolgársága,
f) a szálláshelyre érkezés időpontja,
g) a szálláshelyről távozás időpontja,
h) a vendégéjszakák száma,
i) az idegenforgalmi adó teljes összege,
j) az idegenforgalmi adómentesség jogcíme,
k) a vendég sajátkezű aláírása, kivéve, ha a vendég nem tud vagy nem képes (pl.: életkor, egészségi állapot miatt) írni.
(2) A nyilvántartás vezetése akkor is kötelező, ha a szállásadó a magánszemélytől átvállalja az idegenforgalmi adó megfizetését.
(3) A szállásadó személyes adatokat csak a nyilvántartási kötelezettség teljesítése céljából jogosult kezelni.
(4) A szállásadó jogosult megválasztani, hogy az (1) bekezdésben rögzített nyilvántartást manuális vagy elektronikus formában vezeti. Amennyiben a szállásadó a nyilvántartást elektronikus formában vezeti, köteles legalább az (1) bekezdésben meghatározott adattartalmú bejelentőlapot a vendéggel kitöltetni. A bejelentőlap a nyilvántartás mellékletét képezi.
(5) A szállásadó a szálláshelyre bejelentkező vendéget a megérkezését követően haladéktalanul köteles nyilvántartásba venni, vagy amennyiben a szállásadó a nyilvántartást elektronikus formában vezeti, a bejelentőlapot a vendéggel kitöltetni. A szálláshelyet a vendég a nyilvántartásba vételt követően foglalhatja el.
(6) A Htv.-ben meghatározott adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell. Munkavégzés miatt igénybevett adómentesség esetén a nyilvántartás mellé csatolni kell a munkáltató igazolását, mely tartalmazza a Htv.-ben meghatározott adómentesség feltételeit (vállalkozó neve, székhelye, adószáma, a munkavégzés helye), ennek hiányában az adót meg kell fizetni.
(7) A szállásadó köteles gondoskodni arról, hogy a nyilvántartás a szálláshelyen rendelkezésre álljon az önkormányzati adóhatósági ellenőrzés számára.
(8) A szállásadó az adómegállapításhoz és ellenőrzéshez szükséges nyilvántartást köteles megőrizni az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 47.§ (3) bekezdésében meghatározott elévülési időn belül.
(9) Az (1) bekezdésben meghatározott nyilvántartásba az önkormányzati adóhatóság jogosult ellenőrzés keretén belül betekinteni. Az ellenőrzéshez a szállásadó köteles minden segítséget megadni.
(10) Amennyiben a szállásadó a vendég nyilvántartásba vételét elmulasztja vagy késedelmesen teljesíti, továbbá a nyilvántartási kötelezettségét nem az előírt módon és időben teljesíti, az önkormányzati adóhatóság mulasztási bírságot állapíthat meg.”

3. §

Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.


Kőszeg, 2013. november 28.




Dr. Zalán Gábor s. k. Huber László s. k.
jegyző polgármester