2017. Február 23., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A köztemetőkről és a temetkezésről szóló 6/2014. ((II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása valamint a temetőüzemeltetési és kegyeleti közszolgáltatási szerződés jóváhagyása.
2. - A Szociális Gondozási Központ 2017. évi intézményi térítési díjának megállapítása.
3. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata.
4. - Védőnői és iskola-egészségügyi ellátás részét képező védőnői ellátás szerződés módosítása (Bozsok, Velem).
5. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata.
6. - Beszámoló az önkormányzat által 2016. évben a civil szervezetek számára nyújtott támogatásokról, azok elszámolásáról valamint a polgármesteri keret felhasználásáról.
7. - A Városi Múzeum alapító okiratának módosítása.
8. - Az óvodák önkormányzati fenntartásba vétele.
9. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár valamint a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház intézményvezetői pályázatának kiírása.
10. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról szóló megállapodás módosítása.
11. - A 2017. évi városbejárási terv jóváhagyása.
12. - Az Árpádházi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának terület visszaigénylési kérelme.
13. - A 0201/93 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
15. - Egy mappában a 2017. február 23-i képviselő-testületi ülés anyagai.
16. - Rendkívüli előterjesztés: intézményvezetői megbízás véleményezése.
6. napirendi pont:
Beszámoló az önkormányzat által 2016. évben a civil szervezetek számára nyújtott támogatásokról, azok elszámolásáról valamint a polgármesteri keret felhasználásáról.

Tisztelt Képviselő-testület!
Önkormányzati Kiemelt Civil Alap
2015. november 15-ig 16 civil szervezet részéről érkezett kérelem, mellyel az Egyesületek kinyilatkoztatták, hogy 2016. évben is igényt tartanak Kőszeg Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) pénzügyi támogatására.
A Képviselő-testület által jóváhagyott, az Egyesületek működésére nyújtott támogatásból pedig az önkormányzat költségvetéséről szóló 2/2016. (II.12.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Költségvetés) külön nevesítésre került Egyesületek mindegyike részesült.
A Lóránt Gyula Sporttelepen (a továbbiakban: Sporttelep) felhalmozott áramdíj tartozás miatt két Egyesület, a Kőszegi Sportegyesület (a továbbiakban: KSE) és a Kőszegi Futball Club (a továbbiakban: KFC) esetében rendhagyó módon került sor a részükre jóváhagyott támogatás kifizetésére.
A KSE 3 940 ezer Ft támogatása a Képviselő-testület 107/2016. (V.26.) számú határozatának I. pontja értelmében visszatartásra került addig az időpontig, míg az Egyesület nem rendezi a Sporttelepen felhalmozott valamennyi közüzemi tartozását. Ezen határozat I. pontját a Képviselő-testület a 156/2016. (VIII.25.) határozatával visszavonta, majd ezt követően a 157/2016. (VIII.25.) határozattal született egy olyan döntés, melynek értelmében az Önkormányzat a tulajdonában álló ingatlant érintő kintlévőségek fedezetére 1 932 706.-Ft céltámogatást biztosított az Egyesület részére, azzal, hogy a teljes összeg két részletben a KSE 2016. és 2017. évi működési támogatásából visszavonásra került, illetve kerül.
Az Egyesület a kapott céltámogatásról a szerződésben foglaltaknak megfelelően, határidőben, hitelt érdemlő igazolások bemutatásával elszámolt, ezt követően a 2016. évi önkormányzati támogatás fennmaradó része – 2 582 ezer Ft. - 2016. szeptember 28. napján egy összegben kifizetésre került.
A KFC esetében a 107/2016. (V.26.) Képviselő-testületi határozat II. pontja tartalmazott olyan kikötést, hogy az önkormányzati támogatás fennmaradó része akkor került kifizetésre, miután az Egyesület bemutatta lejárt befizetési határidejű közüzemi számláinak teljesítését.
A KFC részére a határozatban előírt feltétel teljesítését követően a támogatás második részlete 2016. augusztus 23. napján kifizetésre került.
A KSE és a KFC valamint a Kiemelt Civil Alapból támogatásban részesülő valamennyi civil szervezet a támogatásról szóló szakmai és pénzügyi beszámolókat határidőre, a 46/2015. (III.26.) képviselő-testületi határozattal elfogadott, az önkormányzati támogatások eljárási rendjéről szóló szabályzatban (a továbbiakban: Civil Szabályzat) előírtak alapján benyújtotta, a pénzügyi elszámolások egységes elvek mentén ellenőrzésre kerültek.
Polgármesteri támogatási keret
A Polgármesteri támogatásokra az év folyamán folyamatosan érkeztek kérelmek. Ezeket a beadványokat, a kérelemben megjelölt rendezvény vagy egyéb időpont figyelembevételével, Polgármester úr átruházott hatáskörben döntötte el. A polgármesteri támogatások minden esetben a programok megvalósítását, a különböző könyvek kiadását, fesztiválokat, kulturális és sportrendezvényeket segítették. A támogatást igénylők az elszámolásokat szabályosan, a felhasználást követő 30 napon belül benyújtották.
Egyéb támogatások:
A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a 110/2016. (V.26.) Képviselő-testületi határozat alapján 600 ezer Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, amely összeggel az Önkormányzat egy félautomata defibrillátor készülék beszerzéséhez járult hozzá. Seper András parancsnok Úr jelezte, hogy a támogatásról adminisztrációs okokból az idei évben tudnak elszámolni. A készülék beszerzése már megtörtént, az életmentő berendezés - az elhelyezéshez szükséges alkatrészek átvétele után - ünnepélyes keretek között szeretnék majd átadni a város számára a Hotel Írottkő Szállodában.
A KFC részére az Önkormányzat a Képviselő-testület 108/2016. (V.26.) határozata alapján 2 200 ezer Ft Támogatást nyújtott, mely támogatással a Magyar Labdarúgó Szövetség 08512/2015. számú határozatával jóváhagyott pályázat önrészéhez járultunk hozzá. A pályázatból az idei évben a Lóránt Gyula Sporttelepen kiépítésre került egy 24 fejes automata öntözőrendszer, nyilvános mellékhelyiség, beszerzésre került egy fűnyíró traktor, és egy multifunkcionális nyomtató is. Az Egyesület a támogatásról 2016. december 20. napján elszámolt. Az elszámoláshoz készített szakmai beszámolót tájékoztatásul az előterjesztéshez csatoltuk.
2016. augusztusában 10. alkalommal került megrendezésre a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozat. Tekintettel arra, hogy a költségvetésben eredetileg e célra elkülönített forrásból a szervezők 500 ezer forintot megtakarítottak, az Önkormányzat a Képviselő-testület 198/2016. (IX.29.) határozata alapján, a rendezvénysorozat szervezésében kiemelkedő szerepet vállaló, civil szervezetek által alapított Kőszegi Ostromnapok Egyesületet a további sikeres folytatás, és a rendezvénysorozat színvonalának emelése céljából, egyszeri 500 ezer forint támogatásban részesítette. Az Egyesület a támogatásról 2017. szeptember 29-ig köteles elszámolni.

A 2016. évben sor került a civil szervezetekkel fennálló középtávú támogatási megállapodások felülvizsgálatára, és módosítására a 2015. október 1. napán hatályba lépett Civil Szabályzat alapján.
Az Önkormányzat által kiemelt civilként támogatott szervezetek köre három új Egyesülettel – a Kőszegi Sporthorgász Egyesület, Csók István Művészkör Egyesület, BEJÓ Táncegyüttesért Egyesület –bővült.
Eltérően fog viszont alakulni a támogatás módja a városban működő önkormányzati tűzoltóság és a két önkéntes tűzoltó egyesület tekintetében. A tűzoltóságokkal fennálló Együttműködési megállapodásokat a hatályos jogszabályi rendelkezésekhez igazítottuk, így a 2017. évtől már nem a civil szabályzat alapján részesülnek támogatásból, hanem a törvényi rendelkezések értelmében az Önkormányzat úgynevezett éves hozzájárulást fizet fenntartásukhoz.
Az Írottkő Natúrparkért Egyesület egy Feladatátvállalási megállapodásban foglaltak alapján Kőszeg város turizmussal kapcsolatos feladatai ellátása mellett vállalta az Írottkő Natúrpark térséget felölelő helyi TDM Szervezet megszervezését és működtetését. Az Egyesület támogatása 2017. évben kétféleképpen alakulhat. Amennyiben a regisztráció 2017. április 30. napjáig megvalósul, az Önkormányzat a működtetéshez kötött támogatást biztosít, mely támogatás az Egyesület Közgyűlése által meghatározott tagdíjjal együttesen az Önkormányzat tárgyévet megelőző négy évben befolyt idegenforgalmi adóbevételének (IFA) éves átlagával egyenlő, de nem lehet kevesebb, mint évi 13 millió Ft. Abban az esetben, ha a regisztráció adott határidőig nem valósul meg az Önkormányzat a tagdíjon felül biztosított támogatás mértékéről saját hatáskörben fog dönteni.
A módosított megállapodásokkal igyekeztünk az Önkormányzat által nyújtott támogatásokat /hozzájárulásokat még pontosabban behatárolni, átláthatóbbá tenni, segítve ezzel az önkormányzat és a civil társadalom együttműködését, a feladatátvállalásokat a civil szféra és az Önkormányzat között.
Az elmúlt évet áttekintve is elmondható, hogy az Önkormányzat a civil szervezetekkel a folyamatos együttműködésre, partnerségre törekszik. Kőszegen több magas színvonalon tevékenykedő szervezet működik, munkájukat kitüntetés formájában is évről évre elismeri az Önkormányzat. 2016. évben Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Bakos György „Kőszeg Város Fúvószenekaráért Alapítvány” elnöke, és Polgármesteri elismerésben részesült a Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesület is.
A civil szerveződés szép példája a városban az „Ostromnapok”, a „”Kőszegi Szüret” az „Orsolya napi vásár” és az „Adventi vásár”, ahol az összefogás erejével támogatják a rendezvények sikeres kimenetelét a jelenlévő szervezetek. –
Úgy gondolom, hogy a 2016-os év eseményekkel, jubileumokkal és sikerekkel teli évnek értékelhető.


Az 1. sz. melléklet tartalmazza Kőszeg Város Önkormányzatának a 2016. évben Kiemelt Civil Alapból nyújtott támogatásokat és a támogatott szervezetek elszámolásáról készült tájékoztatót.
A 2. sz. melléklet pedig a Polgármesteri támogatási keretből nyújtott támogatásokat, és a támogatottak elszámolásáról készült tájékoztatót.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló megtárgyalására és elfogadására!
Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, valamint a Pénzügyi Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta.
A határozati javaslatot mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja azzal a kikötéssel, hogy a Kőszegi Sportegyesület által a 2016. évi önkormányzati támogatásról benyújtott pénzügyi elszámolás abban az esetben kerüljön elfogadásra, hogy ha a 2017. február 23-i Képviselő-testületi ülésig a Kőszegi Sportegyesület a beszámoló hiányzó részeit pótolja.

Kőszeg, 2017. február 17.

A polgármester nevében:


Dr. Zalán Gábor s.k.
jegyző


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. évben Kőszeg városában működő civil szervezetek számára nyújtott támogatásokról, és a civil szervezetek valamint az Önkormányzat kapcsolatrendszerének áttekintéséről szóló beszámolót elfogadja.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal


(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)