2017. Április 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról.
2. - Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár munkájáról.
3. - Beszámoló az Írottkő Natúrparkért Egyesület és Tourinform 2016. évi munkájáról valamint 2017. évi munkatervének ismertetése.
4. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2016. évi tevékenységéről.
5. - Köznevelési intézmények (óvodák) átszervezésével kapcsolatos és fenntartó váltásával kapcsolatos döntések meghozatala.
6. - Óvodai ellátás biztosítására vonatkozó köznevelési szerződések jóváhagyása.
7. - Beszámoló a 2016. évben végzett gyermekvédelmi tevékenységről.
8. - A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos döntések meghozatala.
9. - „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására” vonatkozó pályázat benyújtása a Temető utca felső szakaszának a felújítására.
10. - A jégpályaépítésre vonatkozó használati és ráépítési megállapodás módosítása.
11.a - Vagyonügyek: A Kőszeg, 468/4 hrsz-ú ingatlanra benyújtott vételi szándék.
11.b - Vagyonügyek: A Kőszeg, 2222 hrsz-ú ingatlanrészre benyújtott vételi szándék.
11.c - Vagyonügyek: A Kőszeg, 791 hrsz-ú ingatlanrészre benyújtott vételi szándék.
12. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
13. - Egy mappában a 2017. április 27-i képviselő-testületi ülés anyagai
14. - Rendkívüli előterjesztés: Elvi hozzásjárulás a Kőszeg 2517/1 hrsz-ú ingatlanon tervezett sportlétesítmény létrehozásához.
15. - Rendkívüli előterjesztés: Tulajdonosi hozzájárulás a Kőszegfalvi SE részére a Rábai Gábor Sporttelep fejlesztéseire.
4. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2016. évi tevékenységéről.

BESZÁMOLÓ
A KŐSZEGI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET
2016. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL


Tisztelt Képviselő-testület!

A Város Képviselő-testülete és az egyesület között megkötött halászati jog és terület haszonbérletéről szóló szerződésben foglalt kötelezettségnek eleget téve terjesztem Önök elé a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2016. évi tevékenységről szóló beszámolót.

A Kőszegi Sporthorgász Egyesület korábbi évek színvonalának megfelelően, a város tulajdonában lévő, egyesület által kezelt horgásztavakon, és területeken, mindösszesen, tizenegy hektáron, a 2016-os évben is kiemelten biztosította a szabadidő kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást a természetben, a sportszerű eszközökkel és módszerekkel történő horgászatot mind az egyesület tagjai, a városlakók, és a városba érkezők részére.


Egyesület működése, törvényesség

A Kőszegi Sporthorgász Egyesület vezetősége, bizottságai a belső szabályozások - alapszabály, fegyelmi szabályzat, pénzügyi szabályzat, horgászrend – mentén működött az egész év folyamán, figyelemmel az egyesületekre vonatkozó általános jogi normákra.

Az egyesület vezetése és tagsága éves tevékenysége során, több ezer önkéntes munkaórát teljesített. Az egyesület tisztségviselői tevékenységüket – család, munkahely mellett – díjazás nélkül, társadalmi munkában végzik.

Az egyesület iratai, dokumentációja, tagnyilvántartása naprakész, az alapszabályban előírt közgyűléseket, vezetőségi ülések megtartásra kerültek, az egyesületi élethez szükséges határozatokat megalkotása megtörtént. A kialakított működési rendet, irányítás mechanizmusát fenntartotta a vezetőség.

Az év elején közgyűlés által elfogadott munkatervben rögzítettek elvégezésre kerültek. Az előző évekhez hasonlóan, költségtakarékos, a költségvetéshez ragaszkodó gazdálkodást folytatott az egyesület.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII törvény, valamint a vidékfejlesztési miniszter halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelete kapcsán az egyesületre - a meglévő feladatokon túlmenően - több adminisztrációs feladatokat írt elő a szabályozásoknak való megfelelés, mely a társadalmi munkában végzett önkéntes óraszám növekedését eredményezte.

A törvényi előírásokhoz igazodva mindkét tó tekintetében elkészítet halgazdálkodási tervnek, halőrzésnek, előírt oktatási, vizsgáztatási rendszernek, az országosan előírt elektronikus nyilvántartási rendszer vezetésének maradéktalanul eleget tettünk.

Taglétszám alakulása

Kőszeg városában az egyik legnagyobb civil szervezetként működik a Kőszegi Sporthorgász Egyesület, önerőből, önfenntartóan.


Az egyesületi taglétszám alakulása az elmúlt három évben .

(A diagramot lsd. a letölthető formátumban.)

Az egyesület taglétszáma az elmúlt évekhez képest 2016 évben is növekedést mutatott. A területi jegy kiadását korlátozta egyesületünk. A növekedés során a saját és kettős tagsággal rendelkező horgászok részére a szövetségi vizeken történő horgászatot biztosítottuk. Az egyesület tagnyilvántartása listás és kartonos formában naprakész.

A tavak halállományának, illetve a civil összefogásnak köszönhetően, a nyereségorientált vállalkozásokkal egyesületünk sikeresen vette fel a versenyt.

A napi jegyek igénybevételével - mely a bevételi forrásaink egy része – széles körben biztosítottuk a horgászatot 2016 évben mindét kezelésben lévő horgászvízen. A napijegyes horgászok tekintetében az ország szinte minden pontjáról érkeztek városunkba.

A vendégéjszakák számának növekedésénél mára már a horgászat is jelentős szerepet mutat, mivel a natúrpark kártyák (mely szolgáltatás keretében egyesületünk 20% kedvezményt nyújt) igénybevétele többszörösére nőtt.

A jövő szempontjából örvendetesnek mondható a gyermekhorgászaink számának stabilitása, ehhez mindenképpen hozzájárult egyesületünknek a horgász utánpótlás biztosítása érdekében kifejtett számos kezdeményezése, szakkörök, versenyre történő felkészítések, és a gyermektábor.



Kapcsolattartás

Az egyesület ellenőrzésére jogosult szervekkel, hatóságokkal, társszervezetekkel, az év során a kapcsolat tartása folyamatos volt, 2016 évben Ügyészségi vizsgálat egyesületünknél nem történt. Az előírt hatósági kötelezettségeket, elvégeztük, elmaradása egyesületnek nincs.

Vezetőség és a tagság közötti kapcsolattartás, a programokról, a haltelepítésekről, és fogadóórákról, a hirdetőtáblán, a székhelyen kihelyezetett értesítésekkel, az ügyfélfogadáson, és személyes tájékoztatón keresztül történtek meg.

A már több éve kimagasló szinten működő egyesületi honlapon (www.koszegitavak.hu), tájékoztatjuk a tagságot és az érdeklődőket. Az írott és elektronikus médiákban az egyesület életéről, tevékenységéről széles körben adtunk tájékoztatást, mely öregbítette Kőszeg Város hírnevét.

Az elmúlt évek sikeres, és erőn túli munkájának köszönhetően, az egyesület és helyi vállalkozók, magánszemélyek között kialakult együttműködés során, több fejlesztést, állagfenntartást tudott megvalósítani, mely a helyi összefogás eredményének köszönhető.

A Kőszegi Rendőrkapitánysággal megkötött együttműködési megállapodásban foglaltak alapján az ellenőrzések, illetve a tavak közbiztonsága érdekében a szükséges intézkedések megtörténtek, társadalmi és halászati őrök bevonásával.

Az érettségihez kötött közösségi szolgálat lebonyolítása érdekében egyesületünk a megye több iskolájában tanuló diákok részére biztosította, a diákok környezetvédelmi, és gyermek felügyeleti munkájuk elvégzését, mellyel segítették az egyesület munkáját, szépítették Kőszeg város tulajdonában lévő területeket.


Gazdálkodás

Az egyesület bevételei a tagdíjakból, horgászterületi jegyekből, napijegy értékesítésből, illetve az ADÓ 1%-ából állt. Az egyesület vagyona ez évben is gyarapodott, tárgyi eszközök tekintetében, valamint bemutatóház berendezéseivel, fejlesztésével, így több millió forintot meghaladó tárgyi eszközzel rendelkezik egyesületünk.

Egyesületünk pénzügyi felügyeletét az Ellenőrző Bizottság végezte, illetve a számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek egyszerűsített beszámolóját az erre szakosodott könyvelő iroda készítette el, melyet az egyesület közgyűlése megtárgyalt és elfogadott.

Az egyesület gazdálkodása 2016 évben is a korábbi éveknek megfelelően költségvetéshez ragaszkodó volt. A tervezett összegek teljesültek, meghaladták a várt bevételeket, viszont az egyesület működtetése, horgászattal kapcsolatos díjak évről évre nőnek, melyek a tavak horgászvíz besorolásának fenntartásához nélkülözhetetlen kiadásokat vonnak maguk után. A bevételezett összegből a Szövetségi, FM, NÉBIH, Vízügy és egyéb hatósági díjakat határidőre teljesítettük.

A kiadási oldalon tervezett költségek - a lehetőségekhez mérten – csökkentése megtörtént, az egyesület zavartalan működése érdekében. Napijegy értékesítés, a korábbi évekhez hasonlóan, a város több pontján biztosított volt, bizományosi szerződés keretében helyi vállalkozók, és helyi szervezetek bevonásával.

2015 év végén az egyesület üzemeltetésébe került a tó melletti büfé, mely a felújításokat követően, 2016. április 1. nappal nyílt újra meg. Az üzemeltetéssel egyesületünk két fő főállású, és két fő alkalmi munkavállaló foglalkoztatását végezte. Mint induló vállalkozói, gazdasági tevékenység nagy kihívással, költséggel járt. A büfé üzemeltetésével, fejlesztéseivel, rendezvényeivel egy újabb színt vittünk a város életébe. Hétvégenként élő zenével, a karbantartott területeken családoknak kínáltunk szabadidős programokat.


Halgazdálkodás, telepítések

Az egyesület vezetősége, a teljes tagság igényeinek kiszolgálása érdekében, a halasítás mennyiségi és minőségi megvalósítására kiemelt figyelmet fordít. A szigorú, egyben kötött gazdálkodásnak köszönhetően, folyamatosan az évenkénti tervezett hal telepítése megtörtént a 2016-os évben is.

Mindenkinek tetsző halasítás nincs, mindig lesz eltérő álláspont méret, faj, mennyiség tekintetében, de a kompromisszumra törekedik a vezetőség.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2016-ban is a telepítések nagy részét a ponty tette ki, de került vizeinkbe csuka, keszeg is. Tavainkban kapitális méretű pontyok, amurok mellett megtalálható a csuka, süllő, harcsa, busa, compó, kárász és a keszeg több változata is, mely a megye horgászai körében is felkeltette a figyelmet. A fogási naplók tekintetében megállapítható, hogy minden évben a telepített halamennyiség 2/3-a kerül visszafogásra, így intenzíven telepítettnek minősülnek a kezelt vízterületek.


Környezetvédelmi tevékenység.

A táj és a települési környezet harmonikus fejlesztése, természetes környezet megőrzése, környezettudatos szemléletmód kialakítása, turisztikai fejlődés elősegítése, horgászsport népszerűsítése érdekében a halismereti tanösvény karbantartása, fejlesztését, illetve a Horgászoktató és bemutató ház folyamatos fejlesztését, üzemeltetését elvégezte az egyesület, továbbá a terület ivóvízzel, villamos árammal ellátását követően saját költségén egyenlítette ki elmaradások nélkül.

A környezetvédelmi tevékenységet, az egyesület saját bevételeiből végzi, valamint önkéntes, díjazás nélküli társadalmi munkákkal valósíja meg, számtalan helyi vállalkozó önzetlen segítségével, így az elvégzett munka értéke a több millió forintot meghaladta, mint pénzben, mint önkéntes munkában. A tavak környezetéről a városlakók és a városba érkezők kirándulók pozitív visszajelzése több fórumon is megjelent.

A fentieken túlmenően a részletek felsorolását mellőzve az egyesület a tó vízszintjének stabilizálását, víz minőségének javítását, a tavak környezeti állapotának megóvását, karbantartását, felújítását az év folyamán egyesületünk tagjai végezték el nagy örömmel, helyi önkéntesek, egyesülettel szimpatizáló városlakók bevonásával. A környezet állagának fenntartása érdekében az önkéntesek hetente minimum két alkalommal, immáron 38 éves szeméttárolók kiürítését, időjárás függvényében tavasztól őszig havi két alkalommal a fűnyírást, cserjék, fák gondozását végzik el szabadidejükben, újítják cserélik a köztéri bútorokat, és fejlesztik önköltségesen a kezelt területeket.

A csónakázó tó vízutánpótlásának ellátása a malomárokból 2016 évben folyamatos volt, de továbbra is folyamatos felügyeletet, leterheltséget okoz egyesületünk részére a víz betáplálásának figyelemmel kisérése, különösen a halak ívási és a nyári nagy meleg idején. A Nemezgyári zsilip kezelőjével, problémamentes munkakapcsolat alakult ki az év folyamán.


Rendezvények, versenyek

Egyesületünk 2016. évben is gazdag programokkal, rendezvényekkel várta tagjait, város lakóit, valamint a városba érkezőket.

- az év kezdetével az új állami horgászjegyek, éves területi jegyek forgalmazása közel 100 munkaórában folyt - a megnövekedett adminisztrációs feladatokra tekintettel -, és további háttérnyilvántartás, adat rögzítést további 2 főt vett igénybevételét tette szükségessé.
- általános iskolás gyermekeknek horgászszakkört szerveztünk,
- a megye általános iskolái körében kiírt horgászvetélkedőre történő felkészítés is eredményesen zárult, melynek eredményeként a városunkat képviselő kisiskolások a döntőbe jutottak, és kiemelkedő eredménnyel zártak,
- horgász gyermektábort szerveztünk, mely a gyermekek körében egyre népszerűbb és kedvelté vált. A programok között a horgász elméleti tudás mellett jutott idő kirándulásra, szórakozásra, természetesen az elmaradhatatlan horgászat mellett. A táborban 30 fő gyermek felügyeletét, oktatását, közel 10 fő önkéntes horgász látta el.
- megye horgászegyesületei közt kiírt egyéni, csapatbajnokságon egyesületünket képviselő horgászok sikeres eredményekkel gazdagították egyesületünk hírnevét.
- kiemelt rendezvények közt említeném, IPA horgászverseny, egyesületi felnőtt, nyílt horgászverseny, tavaszi és őszi Kőszegi Bojlis kupát, Kőszeg legjobb sporthorgásza versenysorozatot.
- kőszegi csónakázó tavon NYÁRBÚCSÚZTATÓ rendezvényét szervezte meg egyesületünk, melynek keretében 4 x 4 órás páros horgászversenyre és a baráti társaságok, civil- és társadalmi szervezetek főzőversenyére került sor. A rendezvényen Sopronból, Szombathelyről, Sárvárról, Körmendről, Vépről és nem utolsó sorban Kőszegről közel ötszáz fő vett részt.
- fent említett rendezvényeken túlmenően egyesületünk biztosította a kezelt területeken más civil szervezetek, közösségek részére a kikapcsolódást, segítve az egyesület rendelkezésére álló eszközökkel.
- kőszegi csónakázó tavon került megrendezésre a SCHOTT Ampullagyár horgászversenye, KROMBERG SCHUBERT KFT. csapatépítő tréningjei, mely mutatja, hogy tavaink egyre szélesebb körben váltak elismertté.
- egyesületünk által szervezett programokon felül, a városi civil szervezetek, iskolák, baráti társaságok számtalan programot szervezetek a kezelt, karbantartott területekre, melyek közt megtalálható volt leánykérés, esküvő, születésnapi piknikek.
- részt vettünk Vaskeresztesen a Pinka menti halas napok keretében, melynek során főzőcsapatunk különdíjas lett, horgászaink pedig előkelő helyeken végeztek.

Az egyesületi alapszabályában megfogalmazott célokat, a horgászat céljának érvényesülését, a kifogott hallal való ésszerű, kíméletes bánásmódra nevelést, a szabadidő kulturált eltöltését, illetve az egészséges kikapcsolódást a természetben kívánja elősegíteni az egyesület vezetése, ezzel is népszerűsítve az egyesületet és nem utolsó sorban Kőszeg város hírnevét.


Kérem a Tisztelt Képviselő Testületet, hogy az egyesület 2016. évre vonatkozó beszámolóját, fogadja el, egyben tájékoztatom a Tisztelt Képviselő testületet, hogy tízévi egyesületi vezetői munkámat követően, elnöki tisztségemről 2017. március 8-án lemondtam. Köszönöm a Képviselő Testületnek, Polgármesteri Hivatal minden dolgozójának a támogatását, segítségét, amivel a Kőszegi Sporthorgász Egyesület fejlődésében segítettek.


Kőszeg, 2017. március 20.


Köszönettel és Tisztelettel:

Kelemen Péter s. k.


Az előterjesztést megtárgyalta a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság valamint a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság – mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2016. évi munkájáról szóló beszámolóját elfogadja.