2018. Január 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) valamint a történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.
2. - A Velemi úti társasházak mögött parkolók kialakítása.
3. - Zártkerti mintaprogram pályázat benyújtása.
4. - A Kőszegi Ostromnapok Egyesülettel kötendő együttműködési és ingatlanhasználati megállapodás.
5. - A Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesülettel kötött ingatlanhasználati megállapodás megszüntetése (rendkívüli előterjesztés).
6. - A Kőszeg, 0205/44 hrsz-ú földrészlet belterületbe vonása.
7. - A polgármester és az alpolgármester cafetéria juttatásának megállapítása.
8. - A polgármester 2018. évi szabadság tervének jóváhagyása.
9. - A képviselő-testület 2018. évi munkatervének jóváhagyása.
10. - Képviselő-testületi nyilatkozat.
11. - Zárt ülés keretében: javaslattétel Vas Megye Önkormányzata kitüntetéseire.
12. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
13. - Egy mappában a 2018. január 25-i képviselő-testületi ülés anyagai.
14. - Rendkívüli előterjesztés: a 0184 hrsz-ú út ingyenes önkormányzati tulajdonba kérése.
3. napirendi pont:
Zártkerti mintaprogram pályázat benyújtása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Földművelésügyi Minisztérium pályázatot hirdetett a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítására (pályázati kód: ZP-1-2017).
A pályázati program keretében lehetőség nyílik elhanyagolt zártkerti területek revitalizációjára, a zártkertekre jellemző genetikai sokféleség megőrzésére, tájképi szempontból értékes ingatlanok ismételt művelés alá vonására. A program célja, hogy az infrastrukturális fejlesztések, valamint egy vagy több „mintakert” létrehozása révén a környező zártkertek tulajdonosai is csatlakozzanak a kezdeményezéshez és így nagyobb, összefüggő területek kerüljenek ismételten fenntartható mezőgazdasági művelés alá.
A Kálvária-hegy és annak környéke korábban virágzó, főként szőlőültetvényeket és szelíd gesztenyéseket magában foglaló terület volt, mely a belváros fölé magasodva fontos tájképi értéket is magában hordozott (1. melléklet).
Sajnálatos módon a rendszerváltozás óta az itt található ingatlanok többsége gazdátlanná vált. Az egybefüggő, több hektáros területek áthatolhatatlan bozótosokká váltak. Ez a korábbi rendezett tájkép eltorzulása mellett teret adott a vadállatok fokozódó aktív jelenlétének, növelve az okozott vadkárokat is.
2015-ben a hivatal a földhivatal bevonásával partnerségi alapon segítséget nyújtott az érintett zártkerti tulajdonosoknak a területek megtisztításában és/vagy azok értékesítésében. A kezdeményezésnek köszönhetően mára a Kálvária-hegy, a Hideg-völgy, valamint a Poncichter szőlő tágabb környezetében is új szőlőültetvények, szelíd gesztenyefák jelentek meg a pár éve még elhanyagolt ingatlanokon.
A pályázat keretében a város tervezi a Hideg-völgyben található 7794 hrsz-ú, gyümölcsös besorolású 1.273 hektáros önkormányzati terület rendbetételét, tájfajta szőlőültetvény és gyümölcsös létrehozását, valamint a 7742 hrsz-ú, gyümölcsös besorolású 2907 m2-es önkormányzati területen szelíd gesztenyefák visszatelepítését. Az érintett ingatlanok újbóli művelés alá vonása mellett megvalósulhatna a Hideg-völgyben húzódó 7766 hrsz-ú közút felújítása és csapadékvíz-elvezető árok létesítése (2. melléklet).
A 7794 hrsz-ú területek művelését – haszonbérlet formájában - a Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete a projekt lezárását követően vállalná, az erről szóló szándéknyilatkozat megszületett. A 7742 hrsz-ú, szelíd gesztenyefákkal beültetett terület kezelését (kaszálását) a Városüzemeltető Kft. végezné.
Az ültetvények termőre fordulását követően (3-4 év) az ott megtermett bor és egyéb mezőgazdasági termékek (gyümölcspárlat stb.) új városi marketing termékként is megjelenhetnek, míg a kialakuló „gesztenyeliget” lehetőséget nyújtana a helybéliek részére háztartási szükségleteik részbeni kielégítésére.
A projektben együttműködő partnerként megjelenik a GesztenyeKék Természetbarát Egyesület is, aki önkéntes munka keretében vállalja a 7765 hrsz-ú út egy részének kitisztítását, így biztosítva a szelíd gesztenyésnek szánt terület (7742 hrsz.) megközelítését. Az Egyesület a múlt évben már létrehozta a GesztenyeKék Körtúrát, melynek eredményeképpen szemmel láthatóan nőtt a turistaforgalom a környéken. Egyúttal tervezi a kőszegi szőlőt és szelíd gesztenyéseket bemutató információs táblák elhelyezését is.
Reményeink szerint a párhuzamosan futó alpannonia plus projekttel karöltve már középtávon sikerül visszaállítani a terület hagyományos, tájképi és turisztikai szempontból is értékes környezetét.
A támogatás maximális mértéke 10 millió forint, melyhez önrész nem szükséges, azonban az előzetes számítások alapján az útfelújítás, a területek tereprendezése és az ültetési költségek indokolják 1 millió forint saját erő biztosítását.
A pályázat benyújtási határideje: 2018. január 31.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta.
A határozati javaslatot a Városfejlesztési Bizottság egyhangúlag, míg a Pénzügyi Bizottság 5 igen, 1 nem szavazat mellett elfogadásra ajánlja a képviselő-testületnek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2018. január 18.

A polgármester nevében:



Németh Ildikó s.k.
mb. városüzemeltetési osztályvezető






HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot nyújt be a Földművelésügyi Minisztérium ZP-1-2017 kódszámú, a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítására meghirdetett pályázati felhívására. A pályázat keretében az alábbi kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő területek fejlesztését kívánja megvalósítani: Kőszeg 7794 hrsz, 7742 hrsz, 7766 hrsz, 7765 hrsz. Egyúttal a projekt sikeres megvalósításához 1 millió forint saját erőt biztosít az önkormányzat 2018. évi költségvetése terhére.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)