2019. Február 14., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2019. évi költségvetésének jóváhagyása.
2. - A 2019-2022. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
3. - Kőszeg Város Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
4. - Döntés kiemelt fejlesztési területté nyilvánításról, a rendezési terv tárgyalásos eljárás keretében történő módosításának az elrendelése.
5. - A 2019. évi vagyonhasznosítási koncepció jóváhagyása.
6. - Új Közbeszerzési Szabályzat jóváhagyása.
7. - Mosdóhasználatra vonatkozó megállapodás.
8. - A Mediocritas Human Egészségügyi Szolgáltatót Kft. telephely bejegyzés iránti kérelme (rendkívüli előterjesztés, az előterjesztést később küldjük).
9. - Egy mappában a 2019. február 14-i képviselő-testületi ülés anyagai.
4. napirendi pont:
Döntés kiemelt fejlesztési területté nyilvánításról, a rendezési terv tárgyalásos eljárás keretében történő módosításának az elrendelése.

Tisztelt Képviselő-testület!
Kőszeg Város Önkormányzata a tulajdonát képező Gábor Áron-Forintos Mátyás-Deák Ferenc utcákkal határolt tömb fejlesztését tervezi 2019-ben.
Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzata szerint 16 m-es szélességgel kiszabályozot 2975/103 Hrsz-ú utca mindkét oldala jelenleg Vt övezetbe tartozik.
Ez a terület Kőszeg központjához közel, frekventált helyen fekszik. A Pogányi út pályázati pénzből történő fejlesztése után ennek a területnek a megközelítése délről is megoldható lesz, ezért a terület fejlesztése mindenképp indokolt.
Kőszeg Város területén az ország többi városához hasonlóan jelentösen megnőtt az igény új lakások építése, illetve vásárlása iránt. Az országos szinten bevezetett támogatási rendszerek ennek a megnövekedett igénynek próbálnak megfelelni.
Ezek a területek Kőszeg Város tulajdonában vannak, így a fejlesztést azt gondolom komplexen kell kezelni. Ennek az első lépcsőfoka a Rendezési Terv módosítása lehet, mely megteremti a lehetőséget a tömbben egységes lakóterület kialakítására.
Mivel ez a fejlesztés már több vonalon elindult, így indokoltnak látszik önálló tárgyalásos eljárásban lebonyolítani a módosítást.
Javaslom a Rendezési Terv következő átfogó módosítása során az ehhez a területhez délröl kapcsolódó Pogányi út szabályozásának a felülvizsgálatát is, mivel a kialakult telekalakulatok gátolják annak a területnek a fejlesztését.
A Rendezési Terv módosítása során javaslom a fejlesztéseket 2 különböző irányban megvalósítani.
A 2975/103 Hrsz-ú kiszabályozott utcától keletre lévő területen már megtörtént a telekalakítás. Ez a terület jelenleg Vt-3/2 övezetbe tartozik, amely övezeti előírások a telkek intenzív beépítését is lehetővé teszi, a kialakított 1100m2 körüli telkeken. Az ilyen intenzív beépítés a terület túlépítélséhez vezethet, ezért javaslom, hogy a környék jellegéhez jobban igazodó családi házas építést lehetővé tevő lakó övezeti besorolást kapjon ez a tömb.
A 2975/103 Hrsz-ú kiszabályozott utcától nyugatra, a Deák Ferenc utca folytatásában a Jégpályától délre elhelyezkedő önkormányzati területek jelenleg szintén Vi intézményi övezetű besorolásúak (2975/104 hrsz, 2975/105 hrsz).
Az elmúlt években lezajlott, illetve folyamatban lévő, városi intézményeket érintő fejlesztések (új építés, felújítás), valamint a közép-és hosszútávú célok alapján indokolatlan ezen ingatlanok ilyen célra történő megtartása.
Az Egészségháztól a Forintos Mátyás utcáig tartó kiszablyozott új utcától keletre lévő lakótelkek kialakítása akkor tud gazdaságosan megvalósulni, amennyiben az utcától nyugatra lévő, szintén önkormányzati telkek is bevonásra kerülnek a fejlesztésbe. Az ehhez szükséges infrastruktúra (közművek és út) fejlesztésének fajlagos költsége nagy mértékben csökkenne azáltal, ha ez a terület is értékesítésre kerülhetne.
Mivel ez a terület Vi-A/1övezeti besorolású, ezért javasoljuk ezt a területet is lakó övezetbe átsorolni. Ennek a területnek a méretei nem teszik lehetővé családi házas telkek gazdaságos kialakítását, ezért javasoljuk olyan lakóövezeti besorolását a területnek, amely lehetővé teszi a tárgyi ingatlanok társasházi beépítését. Így a gazdasági szempontok mellett megteremtjük a lehetőségét annak, hogy az új otthonteremtők szélesebb lakhatási módok közül választhassanak (kertes ház mellett társasházi lakások is).

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm.rendelet 3.§ (1) bekezdése alapján településrendezési eszközt kell készíteni, ha jogszabály előírja, vagy a települési önkormányzat a település társadalmi, gazdasági, illetve környezeti helyzetében bekövetkezett változások vagy új településfejlesztési szándék miatt indokoltnak tartja. A településrendezési eszköz módosításához szükséges a Képviselő-testület döntése a terület szabályozásának módosításáról.
Ennek megfelelően a Korm.rendelet 32.§ (1) bekezdés c) pontja és ugyanezen szakasz (6) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 42.§ és a 43.§ (1) bekezdés c) pontja és ugyanezen szakasz (2) és (3) bekezdése szerint eljárva kezdeményezem a településrendezi eszközök módosítását.
A Kőszeg 2975/103 helyrajzi számú, útként nyilvántartott ingatlan környezetének, a Gábor Áron-Forintos Mátyás-Deák Ferenc utcákkal határolt tömb rendezési tervi módosítása a Korm.rendelet 32.§ (6) bekezdés c) pontja értelmében tárgyalásos eljárás keretében történhet, amennyiben a településrendezési eszköz készítése a képviselő-testület döntésével kiemelt fejlesztési területté nyilvánított területen, beruházás megvalósítása miatt indokolt. A Korm.rendelet 2.§ 4a. pontja szerint kiemelt fejlesztési terület: egy adott fejlesztés megvalósulását biztosító, támogatás elnyerése céljából képviselő-testületi döntésben változásra kijelölt terület. Ezért a képviselő-testületnek a terület kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról külön határozatot kell hozni.
A Korm.rendelet 42.§ (1) bekezdése értelmében a végső szakmai véleményezési eszköz kezdeményezése előtt a partnerségi szabályzat szerint véleményeztetni kell a partnerekkel, és a beérkezett véleményeket a Képviselő-testülettel ismertetni szükséges. Az egyeztető tárgyalás jegyzőkönyvét és az állami főépítészi jogkörökben eljáró Megyei Kormányhivatal záró szakmai véleményét a Polgármester a Képviselő-testület elé tárja a településrendezési eszköz elfogadásához.
Az előterjesztést megtárgyalta a városfejelsztési bizottság és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem az előterjesztést megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2019. február 8.

A polgármester nevében:

Bertók Sándor s.k.
Kőszeg Város Főépítésze





I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a a tulajdonát képező, Gábor Áron-Forintos Mátyás-Deák Ferenc utcákkal határolt tömbböt, annak érdekében, hogy a tervezett fejlesztések költséghatékony megvalósítása érdekében a rendezési terv szükséges módosítása elvégzésre kerülhessen.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 42. §-ának megfelelő tárgyalásos eljárás során készíttesse el a településrendezési eszköz módosítását a Gábor Áron-Forintos Mátyás-Deák Ferenc utcákkal határolt tömb vonatkozásában, és a kidolgozott tervet elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 2019. április 30.

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)