2019. Február 14., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2019. évi költségvetésének jóváhagyása.
2. - A 2019-2022. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
3. - Kőszeg Város Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
4. - Döntés kiemelt fejlesztési területté nyilvánításról, a rendezési terv tárgyalásos eljárás keretében történő módosításának az elrendelése.
5. - A 2019. évi vagyonhasznosítási koncepció jóváhagyása.
6. - Új Közbeszerzési Szabályzat jóváhagyása.
7. - Mosdóhasználatra vonatkozó megállapodás.
8. - A Mediocritas Human Egészségügyi Szolgáltatót Kft. telephely bejegyzés iránti kérelme (rendkívüli előterjesztés, az előterjesztést később küldjük).
9. - Egy mappában a 2019. február 14-i képviselő-testületi ülés anyagai.
5. napirendi pont:
A 2019. évi vagyonhasznosítási koncepció jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Képviselő-testület munkaterve alapján összeállítottuk az idei évre vonatkozó vagyongazdálkodási koncepciót.

A korábbiakban kialakult gyakorlat szerint az üzleti vagyon részét képező ingatlanok tekintetében az egyedi döntés alapján elidegeníthető, valamint az el nem idegeníthető kategória került meghatározásra.

Az el nem idegeníthető kategóriában a többségi önkormányzati tulajdonban lévő lakások, helyiségek, földterületek, az államtól átvett elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt, illetve várospolitikai szempontból jelentőséggel bíró ingatlanok találhatóak.

A fenti csoportban nem szereplő ingatlanok az egyedi döntés alapján értékesíthető vagyonelemek közé kerültek besorolásra.
Az ide tartozó vagyontárgyak értékesítéséről Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint értékhatártól függően az illetékes bizottság, és/vagy a képviselő-testület jogosult döntést hozni.
A tavalyi évben értékesítésre került ingatlanokat a mellékletben áthúzással jelöltük.

Az előterjesztés részeként ismertetjük, hogy az ingatlankezelő Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft.-a Kőszeg, Kiss János 34-36. fszt. 2. sz. alatti 44 m2 nagyságú lakás megüresedését jelezte. A társasházban 5 lakás albetét található, amelyből 2 képezi az önkormányzat tulajdonát, a most megüresedett tárgyi lakás és a volt hajléktalanszálló.
Értékbecslő az ingatlan értékét 3.960.000,-Ft összegben állapította meg annak rossz műszaki állapotára tekintettel. Az ingatlankezelő a költséges felújítás miatt a lakást eladásra javasolja.



Kőszeg Város Önkormányzata 2014 év végén tulajdont szerzett az akkor felszámolás alatt álló Readiness Kft. tulajdonában lévő „kőszegfalvi lakótelkek” vonatkozásában. A koncepció egyedi kategóriájában szerepeltetve van mind a 45 db terület, amelyek értékesítését az idei évben javasolt megindítani a költségvetés egyensúlyba kerülése érdekében. A területeket kiemelt projektként kezelve egyben célszerű kiajánlani. A teljes lakóterület közmű nélküli és fizikai útkapcsolattal nem rendelkezik. Ebben az állapotban a telkek mintegy 900-1000,-Ft/m2 árat képviselnek.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. Az I. határozati javaslatot mindhárom bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja a következő kiegészítéssel. A Városfejlesztési Bizottság javaslata, hogy a Deák F. utcai garázsok, valamint a 06/9, 06/10 és a 02/1 hrsz-ú földterületek kerüljenek át az egyedi döntés alapján értékesíthető kategóriába. A Humánerőforrás Bizottság és a Pénzügyi Bizottság javasolja, hogy a testületi ülésig kerüljön felülvizsgálatra az el nem idegeníthető kategóriában szereplő azon vagyonelemek köre, amelyek várospolitikai szempontból nem jelentősek. A garázsokon kívül a földterületek átsorolását a mellékletben sárga színnel jelöltük.
A II. határozati javaslat tekintetében a Városfejlesztési Bizottság egyhangúlag, míg a Pénzügyi Bizottság 5 igen, 1 nem szavazat mellett eladásra javasolja a megüresedett lakást, míg a Humánerőforrás Bizottság 1 igen és 4 nem szavazat mellett nem javasolja annak értékesítését.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a 2019. évi vagyonkoncepciót elfogadni és a fenti vagyonértékesítésről döntését meghozni szíveskedjen!

Kőszeg, 2019. február 7.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető




I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. évi vagyongazdálkodási koncepciót elfogadja és elrendeli a végrehajtáshoz szükséges intézkedések megtételét.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: folyamatos

II. HATÁROZATI JAVASLAT


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Kiss János u. 34-36. fszt. 2. szám (Hrsz. 2134/2/A/2) alatti 44 m2 alapterületű lakás liciteljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: folyamatos



A KONCEPCIÓ FELÉPÍTÉSE


1. Vagyongazdálkodási irányelvek

2. Egyedi döntés alapján elidegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek

3. El nem idegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek


1. VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK

Az önkormányzati tulajdonú lakások, nem lakás funkciójú épületek és udvarok, helyiségek, garázsok, valamint a telkek és egyéb földrészletek elidegenítésénél a következő kettő kategória került kialakításra.

1. Eladásra nem javasolt vagyoni kör kategóriájába tartoznak főként a jó állapotú, többségi tulajdonban lévő, magas hozamú, felújított, várospolitikai szempontból hasznos ingatlanok, a Magyar Államtól önkormányzati tulajdonba kapott elidegenítési tilalommal terhelt vagyonelemek, valamint azon ingatlanok, amelyek ingatlan-nyilvántartási besorolásuk ellenére a jelenlegi vagy tervezett rendezési tervi funkciója nem teszi lehetővé azok elidegenítését. Értékesítésük jelentős vagyonvesztéshez vezet és az eladásból befolyó összeg nem arányos a bérbeadásból származó hosszú távú jövedelmekkel.

2. Az egyedi döntés alapján elidegenítésre javasolt vagyonelemek elidegenítését várospolitikai, városrendezési elvekkel együtt vizsgálva kell megállapítani. Az ide tartozó vagyontárgyak értékesítése beérkező kérelem, vagy a vagyonnal rendelkezni jogosult rendelkezése alapján történik.

A vagyongazdálkodás során különös figyelemmel kell lenni a következőkre:

• Rendezni kell a jogosulatlanul használt önkormányzati ingatlanok jogi helyzetét és hasznosítási lehetőségeit.

• Az értékbecslések tekintetében fontos, hogy az előterjesztett anyaghoz becsatolt szakvéleményhez mellékelve legyen az ingatlant bemutató fotómelléklet és alaprajz. Szükséges az értékbecslő és vagyonhasznosító konzultálása a kezelővel. Az értékbecslésekben dokumentálni kell a bérlő által elvégzett, ingatlankezelő által elismert és bérbeszámításra nem került felújítások műszaki alátámasztását is.

• Az ingatlan értékesítése csak a fennálló bérleti- és közműdíj tartozás kiegyenlítése után lehetséges.

• Szorgalmazni kell a Magyar Állam tulajdonában lévő kőszegi ingatlanok minél jobb feltételekkel történő megszerzését.

• A bérlakás-állomány fejlesztése érdekében törekedni kell a pályázati lehetőségek igénybevételére.

• A vagyonkoncepció vagyonszerzés esetén frissítést igényel. Az önkormányzati tulajdonba került ingatlanok kategóriába sorolásáról minden esetben egyedileg kell dönteni. A koncepcióban fel nem sorolt vagyonelemek értékesítése esetén úgy kell eljárni, mint az egyedi döntés alapján értékesíthető ingatlanok esetében.


(Valamennyi csatolt mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)