Egy kép többet mond száz szónál
Kőszegi származású, világot járt fiatalember, közgazdász vagyok. Hazatérve szülővárosomba rengeteg olyan dolog fogta meg a tekintetem, melyek előtte nem tűntek fel. Ezeket és a város értékeit igyekszem projektjeimben megjeleníteni, bemutatni, Kőszeget és környékét érdekesebbé, tartalmasabbá és vonzóbbá tenni.
Kiss AndráskoszeINFO.com, Kőszegi Sör, koszeginfo.com

Kőszeg, nagyképeken

Utazásra hívjuk Önt: ha képeinket megtekinti részese lehet annak a csak itt érezhető hangulatnak, amelyről a kőszegiek és a hozzánk látogatók mesélnek. A romantikus belvárosi séták és a könnyű kirándulások a hűvös alpokaljai hegyekben képeken is átélhetők, de eláruljuk: Kőszeg a valóságban még szebb!

Hogy ismerjük meg leginkább a várost, ahová látogatunk?Leginkább egy jó ismerős vagy barát elkalauzolása segít megismeri és megszeretni egy helyet,
talán Kőszeget is: "Kőszeg, nagyképeken" oldalunkon ezért - a máshol megszokottaktól eltérően - egy-egy kőszegi vagy Kőszeghez kötődő jó ismerős szemén és szavain keresztül is szeretnénk bemutatni városunkat. Reméljük, idővel egyre több ajánlót fog itt találni és más-más megvilágításból megismerni Kőszeget.

Kiss András és Kőszeg„Kőszeg gyönyörű belvárosa”„András, ez gyönyörű kisváros! Meg kell mutatnotok ezt a világnak!” – mondja szinte minden külföldi ismerősöm látogatása legelején.

„Das Schmuckkästchen des Landes”

A gyönyörű belváros, egyedülálló épített örökségünk, szinte mindenkit elvarázsol. Hazánkban nagyon ritka, talán páratlan, hogy ilyen érintetlen belvárosa legyen egy településnek. Ezek közül is kiemelendő a Jurisics tér, ahol többszázéves épületek hazánk talán a legszebb barokk terét alkotják.

„Hazánk egyik legromantikusabb városa”A gyönyörű környezet, a csodálatos épített örökség, a csendes, hangulatos kis utcák, terek elvarázsolják a látogatót. Nem csoda, hogy az ország egyik legromantikusabb városának is mondják.

„Kőszeg és a kőszegi borok”Kőszegen többszázéves hagyománya van a borkészítésnek, mely még kellemesebbé és élvezhetőbbé teszi az itt töltött időt.

„Kőszeg és a sör kapcsolata”Kőszegen nem csupán a bornak, hanem a sörnek is hagyománya van. Az 1800-as évek végén három nagy sörgyárat alapítottak a Dunántúlon. A sopronit, a kanizsait és a kőszegit. Ez utóbbi azonban nem élte túl a történelem viharait. A Második Világháborúban az épület is megsemmisült. Ezzel Kőszeg sörkultúrája Csipkerózsika álmába szenderült 2016 tavaszágig. Ekkor támadt ugyanis egy ötletem, hogy az egykori sörgyár 120 éves jubileumára, szakemberek bevonásával, feltárjam az és újjá élesszem Kőszeg sörkultúráját. Megalkottam a Kőszegi Sört, mely egy szimbolikus visszahozatala az egykori sör típusoknak, ízeknek.

„Kőszeg a vár-város”Kőszeg abban is egyedi hazánkban, hogy egyedüli megtestesítője a tervezett vár-városnak. Egykor nem csak a várat védték őseink, hanem az egész várost, mint erődöt, melyet várfallal vettek körül. Országos szinten is kiemelkedő, hogy az egykori vár-és városfal nagyrészt érintetlenül felkereshető, megtekinthető.


„Becsületkasszák”A város utcáin sétálva feltűnhet, hogy kis „stokedliken” friss zöldségek, gyümölcsök vagy virágok kaphatók. Ez szintén egy régi helyi hagyomány, melyet mindenki tiszteletben tart. A kiskertekben termett többlet értékesítéséről van szó. Többnyire egyenesen a kertből, frissen érkezik a ház kapuja elé, ahol bárki megvásárolhatja azt, perselybe dobandó összeg ellenében.

„Gyönyörű kirándulási lehetőségek”A városból megközelíthető kedvelt kirándulóhelyek: Kálvária, Szulejmán kilátó. Kőszeg harmóniában áll a természettel, melyhez gyökeresen kötődnek a környező hegyek, azok vonulatai, a friss levegő, szubalpin klíma.

Kálvária kápolnaGyönyörű kilátás nyílik az óvárosra és a környező hegyek vonulataira. A kápolnától nem messze található a Trianoni kereszt, mely az egykor Kőszegtől elcsatolt területekre néz.

Szulejmán kilátóA városi legenda szerint Szulejmán innen nézte végig Kőszeg város ostromát. Szintén gyönyörű a kilátás az óvárosra. A toronyból érdemes a kőszegi naplementét is végignézni.

Írottkő kilátóDunántúl és egyben Burgenland legmagasabb pontján található az Írottkő kilátó. Az épület arról is nevezetes, hogy egyik fele Ausztriához, másik Magyarországhoz tartozik. Korábban nem csak a határ szelte ketté az épületet, hanem a Vasfüggöny ölelte körül. A toronyba kilépve ma is látható a világot két részre szelő vonal, ugyanis más típusú fákat ültettek a nyomvonalra. Azért is érdekes felkeresni a kedvelt kilátót, mivel hazánknak is van egy kis szelete az Alpokból, mely legmagasabb pontjáról pazar kilátás nyílik a szomszédos osztrák hegyekre, valamint a Pannon síkságra és nem utolsó sorban nagyon szép a naplemente.

Cáki PincesorA környező falvakat is érdemes felkeresni, melyek közül kihagyhatatlan a Cáki Pincesor, mely hűen jelképezi a vidék borkultúráját. Természetesen Kőszeg megannyi kincset és érdekességet, felfedezni való legendát rejteget, nem véletlen hívják „az ország ékszerdobozának”. Az év bármely évszakában érdemes ellátogatni és az alpokaljai kisvárosba, felfedezni minden kis titkát.

More pages