A KIRÁLYI VÁROSNAP KÜLÖNLEGES HÉTVÉGI PROGRAMOKKAL

Kőszeg, 2017. november 4-11.

Több napon át a város páratlan kincsei ingyenesen elérhetőek lesznek a kőszegi polgárok és a Kőszegre látogató vendégek számára is. Szombaton és vasárnap nyilvános bemutatásra kerül a királyi város bora. Szombaton és vasárnap, meghatározott időszakokban, ingyenesen lesznek látogathatóak a Királyi városi rangot meghatározó emblematikus épületek és emlékek: az idén a történelmi Városháza, a a Tábornokház, valamint a Jurisics vár!

A KIRÁLYI VÁROSNAP KÜLÖNLEGES HÉTVÉGI PROGRAMOKKAL
Kőszeg, 2017. november 4-11.

1648. november 6-án III. Ferdinánd Habsburg császár és magyar király megerősítette Kőszeg város évszázados jogait, és Vas megyében egyedüli városként, Kőszegnek Szabad királyi város jogot adományozott.
Kőszeg városának hatalmas kincse ez a hamarosan 400 éves, sőt végső soron 700 éves tradíció.
Felismerve az alkalom jelentőségét, Kőszeg városa most új kezdeményezésként, a Királyi városnapot kiterjeszti. Több napon át a város páratlan kincsei ingyenesen elérhetőek lesznek a kőszegi polgárok és a Kőszegre látogató vendégek számára is.

• Szombaton és vasárnap nyilvános bemutatásra kerül a királyi város bora.
• Szombaton és vasárnap, meghatározott időszakokban, ingyenesen lesznek látogathatóak a Királyi városi rangot meghatározó emblematikus épületek és emlékek: az idén a történelmi Városháza, a a Tábornokház, valamint a Jurisics vár!
• 2017. november 6-án hétfőn, a Királyi Városnapon városi ünnepségre, dísz-előadásokra, kitüntetésekre, emléktábla avatásra és fogadásra kerül sor, valamint bemutatásra kerül Kőszeg város várva várt, frissen megjelenő történelmi regénye is.
• 2017. október 20-án a Jurisics Várban megnyílt a Kőszeg kiemelt értékei című tárlat, amely a város Nemzeti Értéktárba már bekerült, illetve felvételre javasolt emlékeit mutatja be.
• A Kőszegi vendégfogadók különleges akciókkal várják a vendégeket egészen november 11.-ig. Különleges programunk: november 11-én, szombaton este kerül megrendezésre a Kőszegi Borbarát Hölgyek szervezésében a kiváló borokat felvonultató, hagyományosan nagysikerű XIV. Kőszegi Borbál.

A KÜLÖNLEGES HÉTVÉGI PROGRAMOKAT ÉS A VENDÉGFOGADÓK AJÁNLATAIT ITT OLVASHATJA RÉSZLETESEN:
2017. november 4. szombaton:
9.30 – 12.30 A város borának bemutatása a történelmi Városházán, Jagodics Pincészet.
9.30 – 12.30 Ingyenes látogatás a történelmi Városháza termeibe (vezetés 9.30-tól óránként)
10.00-12.00 Ingyenes látogatás a Hősök tornya és a Tábornokház céhes és kézműves kincseihez (Vezetés 10 és 11 órakor).
14.00-17.00 Ingyenes látogatás a Jurisics várba: várkiállítás és a Kőszeg kiemelt értékei című tárlat.
14.00-17.00 A Királyi város borának bemutatása a Jurisics várban, Jagodics Pincészet.
2017. november 5. vasárnap:
14.00-17.00 Ingyenes látogatás a Jurisics várba: várkiállítás és a Kőszeg kiemelt értékei című tárlat.
14.00-17.00 A Királyi város borának bemutatása a Jurisics várban, Jagodics Pincészet.

2017. november 6. hétfő:
A Királyi Városnap ünnepi programjai
(részletesen itt található: http://koszeg.hu/hu/aktualis/hirek/kiralyi-varosnap-10935.html )
10.00 Ünnepi előadások, kitüntetések
17.00 „Harangszótól harangszóig - Kőszeg regénye 1529-1532” könyvbemutató


2017. november 4-11. között
A Kőszegi vendégfogadók különleges akciói
- November 4. 17.30 6 boros kőszegi borkostoló a Tóth Pincészet Borházban (előzetes bejelentkezés)
- November 11. 18.30 „Klasszikusok” Pálinkalandozás, pálinkaest a Güns Gardenben (bejelentkezés)
- November 11. 18.30 XIV. Kőszegi Borbál a Kőszegi Borbarát Hölgyek szervezésében, Jurisics Vár
- November 11. Szent Márton-napi Libalakoma számos éttermünkben
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Akit érdekel, itt olvashat többet a Királyi városnap programjainak történelmi háttérről:
Hosszú, 200 éves osztrák zálogbirtok-lét után, 1648. november 6-án III. Ferdinánd Habsburg császár és magyar király megerősítette Kőszeg város évszázados jogait, és Vas megyében egyedüli városként, Kőszegnek Szabad királyi város jogot adományozott. Kőszeg ezt a jogot 1871-ig meg is tartotta, emlékét pedig ma is ápolja. Kőszeg királyi városi rangja ráadásul ennél még három évszázaddal korábbra nyúlik vissza. 2028-ban lesz 700 éve, hogy Anjou Károly Róbert magyar király 1328-ban királyi kiváltságlevelet adott Kőszeg városának, és Kőszeg ezzel évszázadokra királyi várossá lett.
A királyi városi rang mindig is a polgári fejlődés nyugodt évszázadainak garanciája volt Kőszegen. A hamarosan megépült Városháza díszes épülete mindig is a helyi városi közösség otthonaként szolgált. A városháza pincéjében őrizték a város borát, innen szállították azt a királyi udvarba és Európa számos országába.
A Hősök tornya elődje, a Déli kaputorony védte az egykori déli városkaput. A Tábornokházban és a vele egybeépített Hősök tornyában a Kőszegen élő kézművesség és az évszázados polgári céhes hagyományok páratlan tárlata található.
A Jurisics-vár várkiállításán látható a királyi kiváltságlevél, csakúgy, mint a középkori város számos emléke, így pl. az az irat is, amely tanúsítja, hogy Kőszeg városát két évszázadra osztrák zálogbirtokba adták. A 200 éves zálog-birtok lét lejárta végén, 1648-ban került véglegesen megerősítésre a szabad királyi városi jog, méghozzá Vas megye egyetlen szabad királyi városaként!