Ezüstbojtár - zenés játék

Szöveg: Jantyik Zsolt Zeneszerzők: Jantyik Zsolt – Jantyik Csaba – PG Csoport
2020. Augusztus 20. (esőnap: Augusztus 21.), 20.30 Jurisics vár 2.000.-
Ezüstbojtár - zenés játék
Ezüstbojtár - zenés játék  plakát
EZÜSTBOJTÁR
zenés játék
Szöveg: Jantyik Zsolt
Zeneszerzők: Jantyik Zsolt – Jantyik Csaba – PG Csoport

Szereplők:
Iluska: Erdős Éva
Jancsi: Patonai Zsolt
Mesélő: Bakota Árpád
PG Csoport zenekar:
Jantyik Zsolt – ének
Erdős-Tóth Fruzsina – ének
Jantyik Csaba – gitár
Takács Szabolcs – basszusgitár
Tóth Zsolt – dob
Artisták:
Szabó Kíra György Tibor

Dramaturg: Szomjas György
Jelmeztervező: Fehérvári Mariann
Koreográfus: Patonai Zsolt
Grafika: Kónya Ábel, Grela Alexandra
Videó-technika, vetítés: Jantyik Levente

Producer: Jantyik Csaba
Fekete Péter rendezői ötleteit felhasználva Rendezte:
Gemza Péter

1 óra 25 perc, szünet nélkül.



Az Ezüstbojtár előadás János vitéz (és mindannyiónk) “mai meséje, története”. Igazi csemege zenében és gondolatban, humorral és komoly, elgondolkodtató történetekkel, szerelmes duettekkel, Petőfi versezetében megírt 26 énekkel.
"Nem halt meg Petőfi! Él még János vitéz,
Ki Tündérországból néha-néha lenéz!"
A zenés játék alaphelyzete - amibe Jancsi “visszatér”: Iluska Londonban mosogat, Jancsi vendégmunkás… (Londiner, de lesz békefenntartó is.) Nemcsak mese ez a mai fiataloknak, akik sokkal hamarabb lesznek felnőttek, mint a korábbi generációk és nem mese ez minden korban, amihez fordulni lehet felnőtteknek és az idősebb generációnak is. Az igazi mesét - legyen az klasszikus, vagy modern - mindenki szereti. A mesében minden megtörténhet, a mesében kötelező az igazmondás. Azok lehetünk benne, akik csak szeretnénk, és a legfontosabb, álmodhatunk! A 22 dal és a 26 éneket tartalmazó vers-mese megírása óta nagyot fordult a világ! Így, a tények ismeretében, még izgalmasabb a történet: gyökeresen megváltozott világunkban Érték és Mutató az Ezüstbojtár. Megnevettet, elgondolkoztat, rácsodálkoztat és szórakoztat.
Ezt a “népszínművet” állították színpadra a debreceni Nagyerdei Szabatéri Színpadon a PG Csoport zenekar tagjai: Jantyik Zsolt, Erdős-Tóth Fruzsina, Jantyik Csaba, Takács Szabolcs és Tóth Zsolt, valamint Mészáros Ibolya, Szabó Nikolett, Horányi László színművészek, a Baross Imre Artistaképző növendékei, Patonai Zsolt táncos koreográfiájával és - egy látványos vetítéssel - Kónya Ábel és Grela Alexandra képzőművészek. Az előadás dramaturgja Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező, Jelmez: Fehérvári Mariann, Producer: Jantyik Csaba, Az eredeti bemutató rendezője: Fekete Péter, az ő ötleteit felhasználva rendezte: Gemza Péter.
A debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Híd Média közös produkciója útra kelt: “Petőfi végigjárja Magyarországot és újra elgyalogol Debrecenből Budapestre!” Az előadás Székelykeresztúron át (ahol Petőfi utolsó éjszakáját töltötte) országszerte, vidéki városokban és szabadtéri helyszíneken, fesztiválokon aratott szép sikert, valamint a Nemzeti Színházban is bemutatásra került. Az Ezüstbojtár alkotói az előadással tisztelegnek Petőfi Sándor előtt, valamint Sinka István „Feketebojtár” előtt. A mű 2019 végén megjelent olasz műfordításban is könyv formájában (Jankovics Marcell és Vidnyánszky Attila interjúival, gazdag digitális plusz tartalommal a témában) és a produkció eljutott Milanóba is.
„Mai napig János vitéz őkegyelme
Szép Tündérországnak boldog fejedelme.“



A zenekarról
Az Ezüstbojtár, Jantyik Zsolt - Jantyik Csaba szerzőpáros és zenésztársainak munkája, különlegesen gazdag anyag, egyedülálló koncepció a magyar könnyűzenei életben. A PG Csoport debreceni kötődésű zenekar. Olyan neves művészekkel dolgoztak, dolgoznak együtt az elmúlt években, mint: Vidnyánszky Attila – Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, dalaikból „Világvége-szerelem” címmel rendezett nagysikerű színdarabot. Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező: „Alföldi Rock” címmel filmet forgatott róluk. 7 évig velük muzsikált Halmos Béla prímás, Széchenyi-díjas népzenekutató, a Táncházmozgalom egyik alapítója. Basszusgitárosuk volt néhány évig Lukács László a Tankcsapdából, zenéltek lemezen és koncerten Tátrai Tiborral és Németh Lojzival (Bikini) is. Az Ezüstbojtár új dupla CD-jén együtt dolgozott velük Christian Paccoud párizsi tangóharmónikás, Ferenczi György és Apáti Ádám a Rackajam-ből, az Ezüstbojtár záró dalát pedig - ahogy egy igazi meséhez illik - a Kossuth-díjas Kaláka zenekar játszotta el.

A szerző-párosról:
Jantyik Zsolt – az Ezüstbojtár írója, a zenekar énekese, frontembere: eMRTon és Artisjus-díjas, (év szövegírója), Bánffy Miklós-díjjal és Lovagkereszt kitüntetéssel elismert közművelődési szakember.
Jantyik Csaba - gitáros, bátyja zeneszerző-társa 33 éve. „A szarvassá változott fiú” - film, az „Raszkolnyikov találkozása a Krokodillal” c. színházszakmai film és a Nemzeti Színházban nagy sikerrel bemutatott „Betyárjáték” előadás és az abból készült film producere is.