Katica néni több mint 40 évet foglalkozott hímes tojások készítésével. Egy bükfürdői nénitől tanulta meg a tojáskarcolás technikáját.

Horváth Attila - Tojásfestő népi iparművész

Horváth Attila – Horváthné Merics Katalin

Katica néni több mint 40 évet foglalkozott hímes tojások készítésével. Egy bükfürdői nénitől tanulta meg a tojáskarcolás technikáját.

Katica néni kezdetben saját családja és az ismerősei örömére készítette, főképp húsvétkor az első karcolt tojásokat. Az első darabokat még teli tojásokra, később a mennyiség növekedése miatt is, kifújt tojásokra dolgozta. Lánya és vője is megtanulta ezt a mesterséget, 1995 óta folyamatosan zsűriztetik a tojásokat, lánya megkapta a tojásfestő népi iparművész címet. Készítenek a karcolt, gravírozott technikán kívül áttört tojásokat is.

Katica néni már ugyan nincs köztünk, de lánya, Kati és vője, Attila a tojásokon kívül mézeskalács karácsonyfa díszeket, és esküvőkre ültető kártyákat is készítenek, továbbá csuhéból különböző száraz termésekkel kombinálva karácsonyi díszeket is készítenek.

Elérhetőségek:



9727 Bozsok, Rákóczi u. 92.
Tel.: +36 30/231-1997; +36 70/298-4441
E-mail: mericskati@t-online.hu





  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.