Postamúzeum

Postatörténeti kiállítás, melynek vezérfonala az utazás, a postaszállítás bemutatása.
Postamúzeum
A Kőszegi Postamúzeum 2004. április 24-én nyílt meg a város egyik felújított műemléképületének földszinti helyiségeiben, a Rájnis utca 3. szám alatt. A több száz éves múltú ház egykori tulajdonosa Gerhauser Samuel néhai postamester volt, s ez adta az apropót az új tulajdonosnak, Hatvani Szabó Jánosnak, aki a leromlott állagú ingatlant a Műemlékvédelmi Felügyelet szempontjait figyelembe véve teljes körűen, igényesen felújíttatta, s az így újjávarázsolt, sajátos hangulatú földszinti termek lettek az új postatörténeti kiállítás befogadói.
Nyitvatartás, belépőjegy
A Postamúzeum kizárólag csoportok részére,
előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Belépőjegyek árai:
Felnőtt: 350 Ft / fő
Nyugdíjas: 200 Ft / fő
Diák: 200 Ft / fő

Múzeumvezetés: 4.000 Ft / óra

Jegyáraink múzeumvezetéssel együtt, illetve minimum 15 fő esetén visszavonásig érvényesek.

Írottkő Hotel Kft. * 9730 Kőszeg, Fő tér 4. * Tel: +36 94/360-373
E-mail: info@irottko.hu


Kőszeg város mentén már a koraújkortól kezdve fontos közlekedési útvonal haladt, ezért választottuk a kiállítás vezérfonalául az utazás, a postaszállítás bemutatását. A boltíves kapualjból nyíló első terem témája a 15-18. századok szállítás- és utazástörténete, s a korabeli európai postaút, melyet a keretekben elhelyezett képek, térképek, s a számítógépen megtekinthető digitalizált képanyag reprezentálnak. A kor felidézését segíti az egész falat betöltő Kőszeg metszet, az előtte álló korhű császári postalegény viseletbe öltöztetett bábu, s a két járműmodell, a Mátyás kori kocsiszekér s a 18. századi delizsánsz.

A középső, úgynevezett TV-szobában a látogatók az első terem témájához kapcsolódó rövidfilmet tekinthetnek meg.

A harmadik teremben Kőszeg postatörténetét mutatjuk be dióhéjban az 1600-as évek elejétől a 20. századig, a boltívek alatt elhelyezet tablókon és vitrinekben képek, tárgyak,
eredeti dokumentumok, apró-nyomtatványok közreadásával.

A történeti áttekintést egy névsor zárja, mely a kőszegi postamesterek, hivatalvezetők neveit tartalmazza a kezdetektől egészen napjaikig.
Külön emléksarkot alakítottunk ki Kőszeg szülöttének, Hübert Károly néhai postahivatal-vezető tiszteletére.

A kiállítást a Zengben (Senj - Horvátország) álló kapu modellje, s egy 19. századi utazóláda zárja, visszatérve a kiinduló témához, az utazáshoz.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.