Be-Jó Történelmi Táncegyüttes

A kőszegi Bersek József Általános Iskolában 2005 őszén alakult meg a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes, amely hagyományőrzés céljából reneszánsz táncok tanulására, valamint minél szélesebb körben való bemutatására, előadására szakosodott.

Be-Jó Történelmi Táncegyüttes
Telefon: +3694 563 158 ; +3630 700 2011 ; +3620 530 3645
A kőszegi Bersek József Általános Iskolában 2005 őszén alakult meg a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes, amely hagyományőrzés céljából reneszánsz táncok tanulására, valamint minél szélesebb körben való bemutatására, előadására szakosodott.


A repertoárban megtalálhatók a közkedvelt, illetve a kevésbé ismert reneszánsz táncok egyaránt. Ezek táncmesterek által lejegyzett táncok, átvett, illetve saját koreográfiák; francia, angol, itáliai, spanyol és magyar táncok. A korhű táncok mellett egyre több a show elem is az előadásukban: kardtánc, bogyóforgatás és fáklyás tánc.

A táncegyüttes tagjai állandó szereplői a városi és környékbeli báloknak, a Szt. György-napi kórustalálkozóknak, falunapoknak, a szüreti és különböző történelmi felvonulásoknak, megyei, országos és nemzetközi szintű rendezvényeknek.

2007. augusztusában a tánccsoport önálló reneszánsz esttel és táncházzal nyitotta meg Kőszegen a Félhold-Telihold Ostromnapokat. A táncegyüttes ekkorra kibővült egy újabb formációval, a középkori apródokkal, a BE-JÓ Bogyóforgatókkal is. 2008 nyarára a táncosok és a bogyóforgatók mellett már zászlóforgatás is megjelent a táncegyüttes repertoárjában.

Mivel 2008. a „Reneszánsz éve – Hunyadi Mátyás emlékév” volt, rengeteg felkérést kaptak reneszánsz táncbemutatók, történelmi táncházak tartására. Legtávolabb: Egerben az Agria Interaktív Reneszánsz Ünnepen, és Kecskeméten a Reneszánsz Kavalkádon való fellépésre.

Kitartó munkájuk eredményeként 2009. február 7-ére meghívást kaptak a Budai Vigadóba az Országos Reneszánsz Gálaműsoron való bemutatkozási lehetőségre, mint a legizgalmasabb, legszínvonalasabb produkciók egyike!

Minden évben aktív résztvevői a kőszegi Félhold-Telihold Ostromnapok rendezvénysorozatnak, és a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon is már többször képviselték Kőszeg városát.

2010-re újabb formációkkal bővültek ki: a tündérszárny-táncosok és a tüzes amazonok debütáltak az ostromtanács és az érdeklődő turisták előtt.

A táncegyüttes alapító tagja a Kőszegi Ostromnapok Közhasznú Egyesületnek. Ennek köszönhetően 2011-ben tüzes színházhoz szükséges eszközökkel gazdagodtak: 1 pár angyalszárnnyal, 2 pár tüzes meteorral és 2 pár tüzes legyezővel. Már több alkalommal is felléptek a nyár folyamán „Misztikus Kelet” c. 20 perces tüzes előadásukkal, nagy sikert aratva.

A csoport művészeti vezetője és koreográfusa:
Horváth Márta történelem-orosz, tánc- és drámapedagógus.

Székhely: Bersek József Általános Iskola 9730 Kőszeg Táncsics u. 18.
Műsoruk ideje: 20-60 perc, de történelmi táncházat is szívesen tartanak kérés szerint.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.