Alpannonia® „Írottkő Vándorlás – Geschriebenstein Wanderung”

2010. szeptember 17-19.

Kőszeg Város Önkormányzata sikeresen pályázott az "Alpannonia® - Határon átnyúló Prémium Turistaút előkészítése és kialakítása Kőszegtől Semmeringig és tovább a Joglland Waldheimat régióba" című, az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló projektre.
A projekt egyik fő célja olyan, a Kőszegi-hegységet érintő – a bakancsos turisták igényeit szem előtt tartó - turisztikai fejlesztések (tanösvények, tematikus útvonalak, pihenőpontok létrehozása, kilátó építése, turista- és szabadidőpark létesítése) megvalósítása, melyek nagyban hozzájárulnak az Ausztriából induló, kőszegi végponttal kialakított és további bővítésre váró Alpannonia® turistaút vonzerejének növelésében.
Az infrastrukturális fejlesztések mellett ugyanilyen fontos a célcsoport körében magának a túraútvonalaknak, és ezen keresztül a hegység magyar és osztrák oldalának bemutatása is. A Kőszegi-hegység a Vasfüggöny árnyékában évtizedekig láthatatlan maradt a túrázók számára, pedig a hegység természeti és épített öröksége semmivel sem marad el más hazai tájegységekétől. Sokaknak – még a helyiek körében is – a Kőszegi-hegység nem jelent többet az Írottkő-kilátónál és a Hétforrásnál, miközben a terület ennél többet rejt magában.

A 2010. szeptember 17-19. között megrendezésre kerülő Alpannonia® „Írottkő Vándorlás – Geschriebenstein Wanderung” Nemzetközi Túrahétvége az első az önkormányzat által megvalósítandó 3 túrarendezvényből, melyek célja, hogy a hegység kevésbé ismert területeire is elkalauzolja a túrázni vágyókat, és bekapcsolva a határ által kettészelt hegység ausztriai területeit is, egységes földrajzi és ökológiai egységként mutassa meg a hegységet.
A rendezvény egyrészt lehetőséget nyújt a kezdő túrázók elméleti és gyakorlati felkészítésére a műhelyfoglalkozások és az ezt követő vezetett túrák révén, másrészt a már gyakorlott túrázók is megtalálják a felkészültségüknek megfelelő túrákat. A túrák több távon, ausztriai területeket is érintve – és ausztriai szervezetekkel együttműködésben - kerülnek megrendezésre. A családi túradélután során az érdeklődők megismerkedhetnek az Alpannonia® és más, a területet érintő tematikus túraútvonalakkal, a gyerekek vetélkedők, játékok során ismerkedhetnek a természetjárással. A túrák sorát egy, a közeli Trianon-kereszthez vezető éjszakai túra zárja.
A rendezvény záró eseménye a vasárnapi „csúcstámadás”, amikor is az osztrák és magyar oldalról érkező turisták és projektpartnerek az Írottkőn találkoznak, ahol a külön ajándékok átadása és zenés köszöntés gazdagítja a programot.


Program a mellékletben található:

Részletes túra kiírás: http://ttt.tr.hu
További információ: alpannonia@koszeg.hu

Letöltések
Az Alpannonia® turistaút
Az Alsó-ausztriai Semmering-től és a stájerországi Fischbach-tól egy új, változatos és természeti különlegességekben gazdag út vezet a magyarországi Kőszegig. A három szövetségi tartomány, Alsó-Ausztria, Stájerország, Burgenland, valamint a szomszédos Magyarország együttműködésének eredménye egy 150 km hosszú, helyenként magasan haladó, csodás kilátást nyújtó túraútvonal. Számtalan bekötőút és országút könnyíti meg az útvonalra történő bekapcsolódást. Az útipoggyász illetve a túrázók szállítása a főútról a szálláshelyre, vagy onnan a főúthoz megoldható. A teljes túraút Semmeringtől hat, Fischbachtól hét, 15-21 km hosszú napi egységekben teljesíthető, amely az Alpok térségétől az erdőkben gazdag Borostyánkői-középhegységen és a Kőszegi-hegységen át a Kőszeg melletti szőlőskertekig vezet.
Fontos turisztikai helyszínek bekapcsolódása érdekében mellékutak (bekötőutak) kötődnek a főúthoz. A magyar oldalon Kőszeg, mint a túraútvonal végpontja és Velem, mint mellékútvonalon található település csatlakozott települések. Köszönhetően a közös marketingtevékenységnek egyre nagyobb érdeklődés övezi útvonalat.