2007. Január 18., Csütörtök, 17:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A szociális igazgatásról szóló önkormányzati rendelet módosítása
2. - A szabálysértési tényállásokat tartalmazó önkormányzati rendeletek módosítása
3. - A közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló önkormányzati
4. - Pályázati kiírás lóversenyfogadás és bukmékeri fogadás szervezésére
5. - Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló új önkormányzati
6. - Képviselők laptop beszerzése
7. - Az önkormányzati kitüntetésekről szóló rendelet módosítása
8. - A Kőszegi Sportegyesülettel kötött középtávú megállapodás felülvizsgálata
9. - A Kőszegi Városüzemeltetési Kht-vel kötött közszolgálati szerződés módosítása
10. - Közlekedési jelzőtáblák kihelyezése
11. - Megüresedett bérlakások további hasznosítása
12. - Ingatlanértékesítés - Velemi u. 36/A. III. 11.
13. - A Borsmonostori utca lezárására javaslat
14. - Helyi értékvédelmi rendelet-tervezet
7. napirendi pont:
Az önkormányzati kitüntetésekről szóló rendelet módosítása

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselőtestülete
2007. január 30-i ülésének
5. napirendi pontjához



Tisztelt Képviselőtestület!

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselőtestülete lehetőségeihez mérten igyekszik kitüntetésekkel elismerni a város egésze, illetve egy-egy közössége érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet végző személyeket illetve közösségeket. A kitüntetések odaítélését a város rendelete szabályozza.
A hosszú ideig apróbb módosításokkal érvényben lévő 1993-as rendeletet az előző Képviselőtestület a 37/2005. (XII.1.) számú rendeletével jelentősen módosította. Ez pontosította az alaprendelet nem kellően szabályozott pontjait, ugyanakkor jelentős változtatásokat is beépített. Újként jelentek meg a szakmai díjak (Faludi, Schneller, Ambró), illetve a Kőszeg Városért díj új nevet (Pro Urbe) kapott.
Mindezek következményeként új okleveleket, plaketteket és érmeket kellene készíttetni. (A novemberben tárgyalt koncepcióban szereplő adatok szerint a kitűntetésekre tervezett 2,9 M Ft-ból 1,8 M Ft dologi kiadás lenne, amely elsősorban az új érmék elkészítésének költsége. Elismerve a rendelet erényeit – és megtartva annak jelentős részét – a jelen gazdasági helyzetben mégis célszerű azt felülvizsgálni, és a kitüntetési lehetőségeket nem csorbítva egy takarékosabb rendeletet alkotni.
A rendelet I. fejezete a Díszpolgári illetve Posztumusz Díszpolgári cím adományozásával foglalkozik. Az 1993-as rendelettel szemben a 2005-ös rendelet a díszpolgári cím oklevele mellett a rendelet egy díszes jelvény adományozását is előírja – élő személy esetében. Mivel minden bizonnyal kevés ilyen jelvényre lesz szükség, és bizonyos ünnepek alkalmával a Díszpolgár e jelvényt hordhatja, ennek megtartását javaslom. Ugyancsak célszerű az eddigi bőr mappát a dísztokra cserélni.
A II. fejezet az önkormányzat által adományozható városi díjakat taglalja. Javaslom, hogy a Pro Urbe – Kőszeg díj helyett hagyjuk meg a Kőszeg Városért díj elnevezést, s az eddig is használt plakettet. Ugyancsak célszerű a Pro Communitate díjhoz járó plakett megtartása. Ezek esztétikusak, művészi munkák, van még belőlük raktáron és a további darabok készítése is olcsóbb, mint egy új érem nyomása. Ugyanakkor javaslom, hogy a Kőszeg Városért díjból évente kettőt lehessen kiadni egy helyett.
A III. fejezet három új szakmai díj odaítélését szabályozta. Nem csupán anyagi okokból, hanem a színvonal megőrzése miatt is javaslom, hogy e díjakat ne vezessük be. Mindegyik díjra jogosult személy elnyerheti a többi kitűntetés bármelyikét. Ehelyett a jelen rendelet visszahozná a január 1-jéig érvényben levő KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE kitűntetést, amelynek anyagi vonzata nincs, de az erkölcsi elismerést tükrözi.



Kérem a Tisztelt Képviselőtestületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a rendelet tervezetet ennek értelmében elfogadni szíveskedjenek.

Kőszeg, 2007. január 7.



Dr Mátrai István s. k.
Bizottsági elnök














Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
…./2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete
az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről és díjakról





Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás és a város régi hagyományai alapján a városért vagy az egyetemes emberi értékek és kapcsolatok terén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként adományozható kitüntető címekről és díjakról a következő rendeletet alkotja.


I. fejezet

"KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA"
kitüntető cím adományozása

1. §

KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető címmel (továbbiakban: Cím) ismerhetők el azoknak az érdemei, akik Kőszeg város fejlődését, hírnevének öregbítését előmozdították, vagy a hazai, illetve nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti életben vagy a sportban kiemelkedő tevékenységet, teljesítményt nyújtottak és ezzel a város polgárai körében közmegbecsülésre tettek szert.

2. §

(1) A Címet csak élő személy kaphatja, állampolgárságra való tekintet nélkül.
(2) A Címet egy évben csak egy személynek lehet adományozni. Ennél több Címet csak rendkívül indokolt esetben adományozhat a képviselő-testület.
(3) A Cím adományozására a polgármester, városi önkormányzati képviselő, a képviselő-testület bizottságai, illetve rajtuk keresztül a városban működő intézmények, bejegyzett társadalmi szervezetek és kisebbségi önkormányzatok tehetnek javaslatot.
(4) A javaslatnak tartalmaznia kell a Címre méltónak tartott személy nevét, lakcímét, tevékenységének, életművének általános ismertetését, továbbá az elismerni kívánt tevékenység méltatását.
(5) A javaslatot minden év április 30-ig kell eljuttatni a polgármesternek. A Cím odaítéléséről a polgármester előterjesztése és a Pénzügyi, Jogi és Igazgatási Bizottság véleménye alapján augusztusi ülésén határoz a képviselő-testület. Rendkívüli, előre nem látható indokolt esetben az időpontoktól el lehet térni, de az odaítélés módjától nem.


3. §

(1) A KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím átadása és a díszpolgár beiktatása minden év november 6-án, a Város Napján tartott ünnepi képviselő-testületi ülés keretében történik meg, méltató beszéd kíséretében. Rendkívül indokolt esetben a Cím egyéb időpontban és alkalommal is átadható, de mindig megtartva annak méltóságát és ünnepélyes kereteit.
(2) A díszpolgári kitüntető cím adományozását a Kőszegi Közlönyben közzé kell tenni.

4. §

(1) A Címmel az önkormányzat Díszpolgári Oklevelet és kitüntető jelvényt adományoz.
(2) A Díszpolgári Oklevél pergamen utánzatú papírtekercsre fekete és vörös színnel kézzel írott, a város fa tokba zárt, arany színű sodrott selyem zsinóron függő vörös viaszpecsétjével ellátott díszes oklevél, a hozzá tartozó tokban.
(3) A Díszpolgári Oklevélnek tartalmaznia kell:
a) felül középen a város színes címerét pajzstartókkal és szalaggal,
b) a díszpolgár nevét és állampolgárságát,
c) az adományozás indokait,
d) az adományozó képviselő-testületi határozat számát,
e) az adományozás időpontját,
f) a polgármester és a jegyző aláírását.
(4) Kitüntetett külföldi személy esetén a díszpolgár anyanyelvén készült hivatalos fordítást is mellékelni kell.
(5) Az oklevél szó szerinti másolatának a Díszpolgárok Könyvébe történő átvezetéséről a jegyző gondoskodik, amit a megadományozott díszpolgár beiktatása igazolásaként aláírásával lát el.
(6) A díszpolgári címmel járó kitüntető jelvény egy 15 mm átmérőjű, kör alakú, vékony vörös szegélyű arany alapon elhelyezett 10 mm magasságú tartozékok nélküli színhű városcímer. A jelvény anyaga ezüst, bevonata 14 karátos arany, a rajta lévő városcímer tűzzománc technikával készült. A díszpolgári jelvény viselése nem sértheti a Magyar Köztársaság kitüntetéseinek viseléséről szóló jogszabályokat.

5. §

Kőszeg város díszpolgára a város megkülönböztetett közmegbecsülését és tiszteletét élvezi, aminek folytán:
a) megilleti a KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím és az azzal adományozott jelvény viselésének joga,
b) meg kell hívni a városi ünnepségekre, társadalmi eseményekre,
c) térítésmentesen igénybe veheti az önkormányzat által fenntartott intézmények szolgáltatásait és kapja a város hivatalos kiadványait,
d) felkérésre delegáció tagjaként képviselheti az önkormányzatot,
e) kőszegi személy esetén halálakor díszsírhely illeti meg. Amennyiben sírhelye a kőszegi temetőben van, annak rendben tartásáról szükség esetén az önkormányzat gondoskodik, és azt a Város Napján, vagy Szent György napon ünnepélyesen megkoszorúzza.



"KŐSZEG VÁROS POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA"
kitüntető cím adományozása


6. §

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete "KŐSZEG VÁROS POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA" kitüntető címet alapít.

7. §

"KŐSZEG VÁROS POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA" kitüntető címmel (továbbiakban: Posztumusz Díszpolgár) ismerhetők el a jelen Rendelet 1. §-ában felsorolt érdemek, ha a cím odaítélése valamely okból a megadományozott személy életében nem volt lehetséges.

8. §

(1) Posztumusz Díszpolgári címet egy évben csak egy esetben adományozhat a képviselő-testület.
(2) A Posztumusz Díszpolgári cím adományozásának rendje mindenben megegyezik a KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím adományozásának rendjéről jelen Rendelet 2. § (3)-(5), valamint a 3. §-ban foglalt előírásokkal. Az ajánlás tartalmát szakmailag ellenőriztetni kell a Városi Levéltárral.

9. §

(1) A Posztumusz Díszpolgári címmel az önkormányzat Posztumusz Díszpolgári Oklevelet adományoz.
(2) A Posztumusz Díszpolgári Oklevél bőrkötésű, kétoldalas díszes kivitelű diploma, melyet a polgármester a város vörös viaszpecsétjével lát el.
(3) A Posztumusz Díszpolgári Oklevél tartalma és annak a Díszpolgárok Könyvébe történő bevezetése megegyezik a KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím adományozására vonatkozó, a jelen Rendelet 4. § (3) és (4) bekezdésében foglaltakkal, a díszpolgár aláírását kivéve.
(4) Posztumusz Díszpolgári címet igazoló oklevelet a kitüntetett személy legközelebbi élő rokonának vagy örökösének kell átadni, ezek hiányában a Városi Levéltárban kell elhelyezni.
(5) A Posztumusz Díszpolgár címmel kitüntető jelvény nem adományozható.

10. §

Posztumusz Díszpolgár címmel a megadományozottnak külön jogai nem keletkeznek, de az 5. § e) pontjának második mondata ez esetben is alkalmazandó.


II. fejezet

Az önkormányzat által adományozható városi díjakról

11. §

KŐSZEG VÁROSÉRT DÍJ adományozása

(1) Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete "KŐSZEG VÁROSÉRT" Díjat alapít.
(2) KŐSZEG VÁROSÉRT Díj azoknak a magánszemélyeknek és/vagy közösségeknek adományozható, akik/amelyek Kőszeg városért, a város fejlődéséért, hagyományainak ápolásáért maradandót alkottak, életművükkel, munkásságukkal/tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek.
(3) A Díj évente legfeljebb két személy vagy közösség részére adományozható.
(4) A Díj adományozásának rendje a jelen Rendelet 2. § (3)-(5) bekezdéseiben foglalt előírások szerint történik.
(5) A Díj átadására vonatkozó előírások megegyeznek a 3. § (1) bekezdésében, posztumusz kitűntetés esetén a 9. § (4) bekezdésében foglaltakkal.
(6) A Díj egy 110 mm átmérőjű bronzból készült mintázott érem, előlapján Jurisics Miklós portréja, hátlapján téglafal mintázatú alapon egy pallos, valamint az ,,AD MEMORIAM OBSIDIONIS KŐSZEGIENSIS" felirat látható.
(7) A Díj adományozását igazoló díszes bőr mappába helyezett oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá, és látja el a város pecsétjével.
(8) A kitüntetéshez – ha az nem posztumusz kitűntetés – pénzjutalom jár, amelynek összegét a képviselő-testület az előző évi decemberi ülésén állapítja meg




12. §


PRO COMMUNITATE DÍJ adományozása


(1) PRO COMMUNITATE Díj azoknak a személyeknek és/vagy közösségeknek adományozható, akik/amelyek Kőszegen valamely meghatározott közösségi cél elérése érdekében hosszabb időn át kiemelkedő eredményességgel önzetlen munkát fejtettek ki, és ezzel a város polgárai előtt követendő példával szolgáltak.
(2) A Díj adományozásának rendje a jelen Rendelet 2. § (3)-(5) bekezdéseiben foglalt előírások szerint történik.
(3) A Díj átadására vonatkozó előírások megegyeznek a 3. § (1) bekezdésében, posztumusz kitűntetés esetén a 9. § (4) bekezdésében foglaltakkal.
(4) A PRO COMMUNITATE Díjból évente háromnál több nem adományozható.
(5) A Díj egy 120 mm átmérőjű bronzból készült érem, amelynek előlapján Kőszeg város címere, hátlapján a PRO COMMUNITATE felirat látható.
(6) A Díj adományozását igazoló díszes bőr mappába helyezett oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá, és lát el a város pecsétjével.
(7) A kitüntetéshez – ha az nem posztumusz kitűntetés – pénzjutalom jár, amelynek összegét a képviselő-testület az előző évi decemberi ülésén állapítja meg.


III. fejezet


KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK
KITÜNTETŐ OKLEVELE

13. §

(1) Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselőtestülete "KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE" kitüntetést alapít a Kőszeg hírnevét öregbítő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárok, illetve közösségek részére.
(2) A Díj adományozásának rendje a jelen Rendelet 2. § (3)-(5) bekezdéseiben foglalt előírások szerint történik.
(3) A Díj átadására vonatkozó előírások megegyeznek a 3. § (1) bekezdésében foglaltakkal.
(4) A "KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE" kitüntetésből évente több is adományozható az elért eredmények függvényében.
(5) A kitüntetés Kőszeg város címerével ékesített oklevél, amelyen szerepel a "KŐSZEG ÖNKORMÁNY-ZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE" felirat.
(6) Az oklevélen fel kell tüntetni az adományozó és a kitüntetett személy megnevezését, a kitüntetés rövid indoklását.
(7) Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá, s pecsételi le a város címerét tartalmazó pecséttel.
(8) A "KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE" kitüntetéssel pénzjutalom nem jár.


IV. fejezet


Vegyes és záró rendelkezések


14. §

A KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet, a KŐSZEG VÁROSÉRT Díjat illetve a PRO COMMUNITATE Díjat érdemtelenné válás esetén a képviselő-testület visszavonhatja. Ennek rövid indoklását az erről szóló határozathoz csatolni kell. A Címet illetve Díjat vissza kell vonni attól, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.


15. §

(1) Az önkormányzati kitüntető címek és díjak adományozásával kapcsolatos előkészítő és ügyviteli feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.
(2) A díjazottak nevét, rövid életrajzát és az adományozó képviselő-testületi határozat másolatát igényes kivitelezésű, bővíthető almanachban kell megőrizni és másolatban meg kell küldeni a Városi Levéltárnak, amiről a jegyző gondoskodik.
(3) A kitüntetésekkel járó pénzjutalom közterheinek megfizetését a képviselőtestület – az összeg nagyságának megfelelő megnövelésével – átvállalja.


16. §

(1) Ez a rendelet 2007. február 1-jén lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Kőszeg Város Önkormányzatának kitüntetéseiről szóló 37/2005. (XII. 1.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Kőszeg, 2007. január 30.



Huber László s. k. Dr. Tóth László s. k.
polgármester jegyző