2007. Május 15., Kedd, 14:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A parkolás rendjéről szóló rendelet módosítása,
2. - Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló rendelet módosítása
3. - Megüresedett önkormányzati bérlakás további hasznosítása
4. - Az Elamen Zrt-vel kötött szerződés óta eltelt időszak tapasztalatai
5. - A Kőszegi Városüzemeltető Kht. beszámolója A Felügyelő Bizottság véleménye a Kht. munkájáról
6. - A Kőszegi Városüzemeltető Kht. Felügyelő Bizottságának beszámolója végzett munkájáról
7. - A Szent Imre templom felújításához támogatás
8. - Kőszeg Város Idősügyi Tanácsa létrehozása
8. napirendi pont:
Kőszeg Város Idősügyi Tanácsa létrehozása

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
2007. május 22-i ülésének
… napirendi pontjához



Tisztelt Képviselő-testület!

A Magyar Köztársaság Kormánya 1138/2002. (VIII. 9.) számú kormányhatározatával Idősügyi Tanácsot hozott létre, amely a Kormány mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő, a feladatok meghatározott körében koordináló testület.
Az Idősügyi Tanács feladatai:
a) az idősek életkörülményeit közvetlenül érintő jogszabályok, illetve más kormányzati döntések előkészítésének szakaszában állásfoglalás kialakítása, javaslattétel a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, konzultáció kezdeményezése a végrehajtás tapasztalatairól;
b) az időskorúak érdekeinek védelme, az e korosztályra jellemző szükségletek kielégítését végző nem kormányzati szervek javaslatainak, véleményének közvetítése a Kormány felé;
Az e kormányhatározatban foglaltak, valamint a helyi sajátosságok figyelembevételével Vas Megye Közgyűlése 2007. január 1-i hatállyal létrehozta a Vas Megyei Idősügyi Tanácsot.
A Kőszeg városában működő nyugdíjasokat tömörítő szervezetek kezdeményezték egy hasonló, városi szintű testület létrehozását, amely nagy mértékben segíthetné az időskorúak és az Önkormányzat közti párbeszédet. Az őket is érintő intézkedések esetében javaslattevő, koordináló, valamint bizonyos esetekben véleményező szerepet tölthetne be a testület.
A fent nevezett kormányhatározatban, valamint a Vas Megyei Idősügyi Tanács Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak figyelembe vételével került elkészítésre Kőszeg Város Idősügyi Tanácsának Szervezeti és Működési Szabályzatának tervezete, mely pontosan szabályozza a testület feladatait, összetételét és működésének rendjét.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, az Idősügyi Tanács létrehozására vonatkozó döntés meghozatalára!

Kőszeg, 2007. május 8.


Huber László s. k.
polgármester







HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli Kőszeg Város Idősügyi Tanácsának 2007. július 1-i hatállyal történő létrehozását.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 2007. július 1.















Kőszeg Város Idősügyi Tanácsa
Szervezeti és Működési Szabályzat

I.

Kőszeg Város Önkormányzata az idősek életkörülményeinek javításáért viselt felelősségétől vezérelve, a nyugdíjas szervezetek kezdeményezésére konzultatív, véleményező, javaslattevő testületként Kőszeg Város Idősügyi Tanácsát hozza létre.


II.
Az Idősügyi Tanács feladatai

1. Kőszeg és környékén élő időskorúak, elsősorban a nyugdíjasok és Kőszeg Város Önkormányzata közötti folyamatos együttműködés megvalósítása;

2. Az idős emberek számára az életkörülményeiket érintő intézkedésekkel összefüggő konzultációs, valamint javaslattételi lehetőség biztosítása;

3. Az időskorúak körét érintő közérdekű kérdések, érdekvédelmi jellegű gondok ismertetése, megvitatása, szükség esetén intézkedés kezdeményezése;

4. Tájékoztatás a nyugdíjas szerveztek belső életéről, mozgalmi eredményeiről, jelentős eseményeiről;

5. Az Idősügyi Tanács állásfoglalás kialakításával, javaslatok tételével, részt vesz Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének időskorúak életminőségét és életkörülményeit közvetlenül érintő döntéseinek előkészítésében;

6. Konzultáció kezdeményezése az időskorúak életminőségét és életkörülményeit érintő jogszabályok, döntések végrehajtásának tapasztalatairól;

7. A Kőszeg Város Önkormányzata által alkotott, időskorúakat érintő rendeletek, rendelettervezetek véleményezése, illetve a rendeletekhez, rendelettervezetekhez javaslatok készítése;

8. Közreműködés az Idősek Világnapjával összefüggő önkormányzati feladatok ellátásban, illetve a programok megszervezésében.


III.
A Tanács összetétele

1. Az Idősügyi Tanács elnöki tisztségét Kőszeg Város mindenkori polgármestere tölti be.

2. Az Idősügyi Tanács elnökhelyettesét a Tanács tagjai maguk közül egyszerű szótöbbséggel választják.

3. A Tanács tagjait Kőszeg Város Polgármestere kéri fel az alábbi szervezetek javaslata alapján:
- Bútorszövetgyári Nyugdíjasok Klubja
- Kőszegi Posztógyári Nyugdíjas Klub
- Kőszegi Nyugdíjas Pedagógus Klub
- Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete
- Magyar Vöröskereszt Kőszeg Városi Szervezete
- Szociális és Egészségügyi Bizottság

4. A delegált tagok megbízatása 5 évre szól, a tagok legfeljebb egy alkalommal újraválaszthatók.

5. A delegált tagokat a jelölő szervezetek megbízólevéllel látják el, amelyet a tagok a Tanács alakuló ülésén a Tanács elnökének bemutatnak.

6. A delegált tagok megbízatása megszűnik:
a) a megbízatási idő leteltével,
b) a tag lemondásával,
c) a tag halálával,
d) a tag visszahívásával,
e) a delegáló szervezet jogutód nélküli megszűnésével.

7. Amennyiben a delegált tag megbízatása 5 évre az a) pontban foglalt ok miatt szűnik meg, a megszűnés időpontját megelőző legkésőbb 60 nappal Kőszeg Város Polgármesterének döntenie kell a delegált tag újraválasztásáról vagy a Tanács új tagjának megválasztásáról. Egyéb esetekben a tagság megszűnését követő első ülésen kell a közgyűlésnek a Tanács tagjának megválasztásáról gondoskodnia.

8. A Tanács működésével kapcsolatos ügyviteli és adminisztratív teendőket a Tanács elnöke által az önkormányzat polgármesteri hivatalának dolgozói közül – megbízott titkár látja el.


IV.
A tanács működésének rendje

1. A Tanács félévente, illetve szükség szerinti gyakorisággal ülésezik.
a) Az üléseket az elnök – akadályoztatása esetén az elnökhelyettes – hívja össze és vezeti le. Az elnök köteles az ülést összehívni, ha azt a tagok legalább egynegyede az összehívás okát megjelölve – írásban kezdeményezi.
b) A Tanács akkor határozatképes, ha a tagok több mint fele jelen van. Határozatképtelenség esetén az ülést változatlan napirenddel, 8 napon belüli időpontra újra össze kell hívni. A határozatképtelenség miatt megismételt ülésen a Tanács a jelenlévők számától függetlenül határozatképes.
c) A Tanács javaslatait, állásfoglalását, véleményét egyszerű szótöbbséggel alakítja ki. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.
d) A Tanács üléseiről jegyzőkönyvet kell vezetni, melyet a Tanács elnöke, elnökhelyettese és a jegyzőkönyv vezetője ír alá és hitelesít. A jegyzőkönyv vezetéséről a Tanács titkára gondoskodik.
e) A Tanács éves munkatervet és munkatervi beszámolót készít, melyet véleményezésre az Egészségügyi és Szociális Bizottság elé terjeszt.
f) Az ülés időpontjáról szóló értesítést napirendi pontok feltüntetésével – lehetőség szerint – az ülés előtt legalább 10 nappal ki kell küldeni.
g) Az egyes napirendi pontok tárgyalásához – az elnök a tagok javaslatára – szakértő(ke)t hívhat, aki(k) tanácskozási joggal vehetnek részt az ülésen.
h) Az Idősügyi Tanács önálló költségvetéssel nem rendelkezik, működésével összegfüggő feltételeket, kiadásokat Kőszeg Város Önkormányzata biztosítja.


Kőszeg, 2007. ……………………..




Huber László
polgármester