2007. Május 15., Kedd, 14:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A parkolás rendjéről szóló rendelet módosítása,
2. - Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló rendelet módosítása
3. - Megüresedett önkormányzati bérlakás további hasznosítása
4. - Az Elamen Zrt-vel kötött szerződés óta eltelt időszak tapasztalatai
5. - A Kőszegi Városüzemeltető Kht. beszámolója A Felügyelő Bizottság véleménye a Kht. munkájáról
6. - A Kőszegi Városüzemeltető Kht. Felügyelő Bizottságának beszámolója végzett munkájáról
7. - A Szent Imre templom felújításához támogatás
8. - Kőszeg Város Idősügyi Tanácsa létrehozása
2. napirendi pont:
Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló rendelet módosítása

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
2007. május 22-i ülése
… napirendi pontjához




Tisztelt Képviselő-testület!


A 2007. február 2-án hatályba lépett új vagyonrendelet gyakorlati alkalmazása során felmerült néhány probléma, amelyek megoldása érdekében ismét szükségessé vált annak néhány kisebb módosítása:

- A 7.§ módosításával mindenféle önkormányzati tulajdonú ingatlan elidegenítése, vagy megterhelése esetén az ingatlan értékét a forgalmi értékbecslésben megadott érték képezi. Célszerű az értékbecslés érvényessége időtartamának 3 hónapról 6 hónapra történő emelése, mert az ügyintézés során – az ügyfél nem válaszol időben, vagy több fordulóban tárgyalja a testület vagy a bizottság az ügyet - gyakran lehetetlen ezen időszakon belül döntésre előkészíteni az egyes ügyeket. Régi-új szabály, hogy ha az értékbecslésben megállapított érték az ötmillió forintot meghaladja, be kell szerezni egy másik értékbecslést is, és ez esetben az ingatlan értékét a magasabb összeg fogja képezni. A 26.§ (1) bekezdésének átszövegezésére és a 12.§ (1) bekezdésének hatályon kívül helyezésére azért került sor, mert a 7.§ előbb részletezett módosítása általánosan és egységesen rendelkezik az ingatlanok értékéről, így nem szükséges ingatlan-típusonként megismételni azokat.

- Új elemként bekerült a vagyonrendeletbe a belterületi beépítetlen földrészletek elidegenítésére vonatkozó rendelkezés is, amely értelmében elidegenítésénél ugyanazon szabályokat és kedvezményeket kell alkalmazni, mint a nem lakáscélú helyiségek elidegenítése esetén.

- A 20.§ (5) bekezdésének módosítása az adható kedvezmények bővítése érdekében történt, így, kétszeri sikertelen pályáztatás után ha a döntéshozó a vagyontárgy árát csökkenti, a csökkentéssel egyidejűleg részletfizetést is engedélyezhet a vevőnek.

- Az SzMSz értelmében az elővásárlási joggal kapcsolatos nyilatkozatok megtételére a polgármester jogosult. Az átlátható szabályozás érdekében ezen rendelkezés bekerült a vagyonrendeletbe is.

A rendelet hatályának további – külterületi földrészletekre is vonatkozó – kiterjesztése nem lehetséges, mivel a termőföldről szóló 1994. évi LV. tv. (Tft) 2.§ (2) bekezdése és 3.§ a) pontja taxatíve felsorolja, mely ingatlanok minősülnek termőföldnek, és a 10.§ pedig meghatározza az ingatlan eladása esetén az elővásárlásra jogosultak körét és sorrendjét. Az elővásárlási jog gyakorlásának feltételeit a 16/2002. (II. 18.) Korm. rendelet tartalmazza.

A módosítás 2007. június 1-jén lép hatályba. A belterületi beépítetlen földrészletek elidegenítése esetén – mivel az új szabály a leendő vásárlókra nézve kedvezőbb – alkalmazni lehet a visszaható hatályt, így a már korábban beadott kérelmeket az új szabályozás alapján kell elbírálni.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni és a rendelet-tervezetet elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2007. május 4.


A jegyző nevében:


Rimányi Krisztina s.k.
a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője



Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…/2007. (V. …) rendelete
az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) rendelet módosításáról



Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1.§

(1) Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) rendelete (a továbbiakban: Vr.) 7.§ (1) bekezdés a) pontjának "ingatlan vagyon és" szövegrésze hatályát veszti.
(2) A Vr. 7.§-a az alábbi (2)-(3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a régi (2)-(4) bekezdés számozása (4)-(6) bekezdésre változik:
"(2) Ingatlan vagyon tulajdonjogának átruházása vagy megterhelése esetén a vagyontárgy értékét az értékesítésről vagy megterhelésről szóló döntés meghozatalát megelőző 6 hónapnál nem régebbi, az 1993. évi LXXVIII. tv. 52.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint képzett ingatlanforgalmi értékbecslés képezi.
(3) Ha az értékbecslésben megállapított forgalmi érték az ötmillió forintot meghaladja, be kell szerezni egy másik ingatlanforgalmi értékbecslést is. Ez esetben a vagyontárgy értékét a magasabb összeg képezi."

2.§

A Vr. 11.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
"Az önkormányzati vagyontárgyakat érintő, de a vagyon megterhelésével nem járó tulajdonosi nyilatkozatok, valamint a nem önkormányzati rendelettel alapított elővásárlási jogokkal kapcsolatos nyilatkozatok megtételére bármely eljárás során a polgármester jogosult.

3.§

(1) A Vr. 26.§ (1) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:
"A bérbeadott önkormányzati helyiség vételárából a helyiség kiutalásakor a bérlő által fizetett igénybevételi díj, továbbá az előprivatizációs bérleti jogért fizetett összeg nem vonható le. Elővásárlásra nem jogosultak esetén a forgalmi érték képezi az induló vételárat.

4.§

A Vr. az alábbi 26/A.§-szal egészül ki:
"26/A.§. Minden egyéb, a termőföldről szóló 1994. évi LV. tv. hatálya alá nem tartozó ingatlan elidegenítése esetén a Vr. 25-26.§-ait kell értelemszerűen alkalmazni."

5.§

(1) A Vr. 20.§ (5) bekezdésében a "vagy" szövegrész helyébe "és" szövegrész lép.
(2) A Vr. 24.§ (1) bekezdésében a "pénzügyi, jogi és igazgatási" szövegrész helyébe a "pénzügyi, jogi és rendészeti" szövegrész lép.

6. §

(1) Ezen rendelet 2007. június 1-jén lép hatályba.
(2) A rendelet 4.§-ában foglalt rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Vr. 22.§ (1) bekezdése, ezzel egyidejűleg a (2)-(6) bekezdés (1)-(5) bekezdésre változik.


Kőszeg, 2007. május …


Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző