2007. Január 18., Csütörtök, 17:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A szociális igazgatásról szóló önkormányzati rendelet módosítása
2. - A szabálysértési tényállásokat tartalmazó önkormányzati rendeletek módosítása
3. - A közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló önkormányzati
4. - Pályázati kiírás lóversenyfogadás és bukmékeri fogadás szervezésére
5. - Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló új önkormányzati
6. - Képviselők laptop beszerzése
7. - Az önkormányzati kitüntetésekről szóló rendelet módosítása
8. - A Kőszegi Sportegyesülettel kötött középtávú megállapodás felülvizsgálata
9. - A Kőszegi Városüzemeltetési Kht-vel kötött közszolgálati szerződés módosítása
10. - Közlekedési jelzőtáblák kihelyezése
11. - Megüresedett bérlakások további hasznosítása
12. - Ingatlanértékesítés - Velemi u. 36/A. III. 11.
13. - A Borsmonostori utca lezárására javaslat
14. - Helyi értékvédelmi rendelet-tervezet
2. napirendi pont:
A szabálysértési tényállásokat tartalmazó önkormányzati rendeletek módosítása

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007. január 30-i ülésének
…… napirendi pontjához


Tisztelt Képviselő-testület!


A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. tv. (Sztv) 111.§ (1) bekezdése kimondja, hogy a szabálysértési ügyben kiszabott pénzbírságot az elkövetőnek a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül – a pénzösszeg illetékbélyegben, vagy más, külön jogszabályban meghatározott módon – kell megfizetnie.

A hivatkozott jogszabályhely értelmében a bírságok megfizetésének módja főszabályként az illetékbélyegben történő teljesítés. Emellett azonban jogszabály eltérő rendelkezése esetén más megfizetési módnak – pl.: készpénz-átutalási megbízáson történő befizetés – is helye lehet.

Az 1990. évi LXV. tv. (Ötv) 16.§ (1) bekezdésében és az Sztv 1.§ (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a képviselő-testület önkormányzati rendeletben jogellenes cselekményeket szabálysértésnek nyilváníthat, és előírhatja, hogy az ilyen szabálysértések elkövetőivel szemben kiszabható pénzbírság megfizetési módja az önkormányzat számlájára történő teljesítés legyen.

Annak érdekében tehát, hogy az önkormányzati rendeletekben megállapított szabálysértések elkövetése esetén kiszabott pénzbírságok az önkormányzat számlájára folyjanak be (és ne a központi költségvetésbe), szükségessé vált a helyi rendeletek szabálysértési rendelkezéseinek módosítása.

Ezen módosításokkal egyidejűleg a rendeletekben pontosításra került a helyszíni bírság kiszabására jogosult személyek – jegyző, közterület-felügyelő, és a szabálysértési ügyintéző - köre.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni, és a rendeletet elfogadni szíveskedjék..


Kőszeg, 2007. január 3.


A jegyző nevében:


Rimányi Krisztina s.k.
a hatósági osztály mb. vezetője


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének ……/2007. (II. 2.) rendelete a szabálysértési tényállásokat tartalmazó önkormányzati rendeletek módosításáról


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. tv. 1.§ (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a szabálysértési tényállásokat tartalmazó önkormányzati rendeletek módosításáról az alábbiakat rendeli el:


1.§

(1) Kőszeg Város Képviselő-testületének a köztisztaság fenntartásáról szóló 14/1994. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének 21.§-a az alábbi (2) bekezdéssel egészül ki:
21.§ "(2) A szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni."

(2) Kőszeg Város Képviselő-testületének a köztisztaság fenntartásáról szóló 14/1994. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének 23.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"23.§ Helyszíni bírság kiszabására a jegyző, a közterület-felügyelő, illetve a szabálysértési ügyintéző jogosult."

2.§

Kőszeg Város Képviselő-testületének a külterületi rendről szóló 18/1994. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 17.§-ának (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép, egyidejűleg a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
17.§ "(2) Helyszíni bírság kiszabására – 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedő összegben – a jegyző, a közterület-felügyelő, illetve a szabálysértési ügyintéző jogosult.

(4) A szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni."

3.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület használatáról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendeletének 41.§ (3) bekezdésének számozása (2)–re változik, egyidejűleg a következő (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:
41.§ "(3) Helyszíni bírság kiszabására a jegyző, a közterület-felügyelő, illetve a szabálysértési ügyintéző jogosult.
(4) A szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni."

4.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 17/2001. (X. 1.) önkormányzati rendelete 11.§-ának (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép, egyidejűleg a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
11.§ "(2) A szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértési cselekmények elkövetőivel szemben a jegyző, a közterület-felügyelő, illetve a szabálysértési ügyintéző 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki."

5.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 21/2001 (XI. 1.) önkormányzati rendelete 19.§-ának (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép, egyidejűleg a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
19.§ "(2) A szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.
(3) Az (1) bekezdés a)-e) pontjaiban meghatározott szabálysértési cselekmények elkövetőivel szemben a jegyző, a közterület-felügyelő, illetve a szabálysértési ügyintéző 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki."

6.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a természeti értékek helyi védelméről és a természetvédelem helyi szabályairól szóló 27/2004. (XI. 1.) rendeletének 9.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"Szabálysértési rendelkezések

9.§ (1) Szabálysértést követ el és 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal, illetve 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a 6.§ (1)-(2) bekezdésében foglaltakat megszegi.
(2) Helyszíni bírság kiszabására a jegyző, a közterület-felügyelő, illetve a szabálysértési ügyintéző jogosult.
(3) A szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni."

7.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az állatok tartásáról szóló 30/2005. (X. 1.) önkormányzati rendelete 27.§-ának (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép, egyidejűleg a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
27.§ "(2) A szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.
(3) az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértési cselekmények elkövetőivel szemben a jegyző, a közterület-felügyelő, illetve a szabálysértési ügyintéző 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

8.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) rendeletének 7.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:
7.§ "(1) Aki az engedélykérés alóli mentességet indokolatlanul veszi igénybe, engedély nélkül behajt vagy várakozik a rendelet hatálya alá tartozó területen, a más részére kiállított engedélyt felhasználja, az engedélyt nem a 3.§ (5) bekezdésében vagy a 4.§ (2) bekezdésében megjelölt célra veszi igénybe, illetve a kiadott engedélyt nem az 5.§-ban előírt módon helyezi el, 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal, vagy 30.000 Ft-ig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.
(2) Helyszíni bírság kiszabására a jegyző, a közterület-felügyelő, illetve a szabálysértési ügyintéző jogosult.
(3) A szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

9.§

"A Kőszeg Város Jegyzője mint első fokú szabálysértési hatóság által kiszabott szabálysértési pénzbírságot az elkövetőnek Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni."

10.§

(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a külterületek szabályozási előírásairól szóló 1/1975. tanácsrendelet 9.§-ának (1)-(2) bekezdése, valamint Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg város jelképeiről és a Kőszegre utaló elnevezésekről, azok használatáról, valamint a középületek és közterületek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásának rendjéről szóló 20/2005. (VI. 1.) számú rendeletének 11.§-a.


Kőszeg, 2007. január 30.

Huber László s.k. Dr. Tóth László s.k.
polgármester jegyző