2007. Szeptember 18., Kedd, 11:00 óra, Városháza 101. számú tanácskozóterme: Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár SzMSz-ának elfogadása
1.b - Chernel Kálmán Városi Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzatának elfogadása
2. - "Jó tanuló – jó sportoló" elismerés felülvizsgálata
3. - 3. A Jurisich Miklós Gimnázium pedagógiai programjának módosítása
4. - Közalapítványok felülvizsgálata
5. - Civil szervezetek pénzügyi támogatásáról szóló szabályzat
6. - Az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola kérelme úszásoktatásra
7. - Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése pályázat
8. - Pályázat "A Kultúra Magyar Városa 2008." Címre
9. - BIZOTTSÁGI ANYAG
2. napirendi pont:
"Jó tanuló – jó sportoló" elismerés felülvizsgálata

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2007. szeptember 25-i ülése…..napirendi pontjához.






Tisztelt Képviselő-testület!



2006. június 27-én az akkori képviselő-testület beszámolót hallgatott meg az oktatási referens előterjesztésében a "Jó tanuló vagy jó sportoló" városi elismerés három éves tapasztalatairól. A beszámolót a képviselő-testület elfogadta, de a Kulturális Oktatási és Sport Bizottság javaslatával egyetértve elrendelte az elismerési rendszer felülvizsgálatát 2006. szeptember 30-áig. Ezt az előterjesztést azonban a Polgármester Úr levette a szeptemberi ülés napirendjéről, majd pedig a választások miatt maradt el a napirend megtárgyalása.

Ennek a városi elismerésnek a megtartását mi is fontosnak tartjuk, de legutóbbi formájával nem értünk egyet, ezért kérjük a tisztelt képviselő-testületet, hogy a rendszer felülvizsgálatára, átalakítására vonatkozó mostani javaslatunkat tárgyalja meg és fogadja el, ezzel is bizonyítva a kőszegi gyermekekre való odafigyelést.

Az előzményekről röviden:

2002-ig az országos és megyei elismeréshez hasonló rendszerben Básthy Tamás polgármester kezdeményezése után, az iskolák javaslatára, a kiváló tanulmányi eredményt és ugyanakkor jó sportteljesítményt is nyújtó kőszegi diákok városi elismerésben részesültek E rendszernek az volt a lényege, hogy a jó tanulmányi eredménynek és a kiváló sport eredménynek együtt kellett teljesülnie. A települések legjobbjai kerülhettek be a megye "Jó tanulója, jó sportolója" rendszerbe, a köztársaság "Jó tanulója, jó sportolója" kitüntetést pedig csak a kivételes tehetségek kaphatták meg. Ez a rendszer jelenleg is így működik a megyei és országos szinten is. Ekkor Kőszegen évente 25-30 tanuló és felkészítő tanáraik egy fogadás keretében az új tanév kezdetén, az elmúlt tanév eredményei alapján vehették át elismerésüket a polgármestertől.

2003-ban Kuntner Ferenc polgármester az addigi helyi rendszert elvetve új rendszert alakított ki, melyben különvált a tanulmányi és sport teljesítmény elismerése és így tulajdonképpen a "Jó tanuló vagy jó sportoló" elismerés alakult ki. Az elismerés alapja az elmúlt tanévben tanulmányi versenyen vagy sportversenyen elért eredmény volt, s nem kapcsolódott egyéb iskolai teljesítményhez. Az elismerő oklevelek a város napja környékén, november hónapban kerültek átadásra egy kis vendégül látással egybekötve. A 2006-os beszámoló szerint ekkor egy-egy évben átlagosan 280 gyermek és 60-70 tanár kapott elismerést, ami már tömeges méretű, valószínű ezért fogalmazott úgy az oktatási bizottság, hogy szigorúbb feltételek nagyobb rangot adnának az elismerésnek, azaz "a kevesebb több lenne".


Javaslatok a jövőre vonatkozóan:

Egyetértve az akkori oktatási bizottsági véleménnyel javasoljuk tehát a képviselő-testületnek az elismerés megtartását, a feltételek megváltoztatásával, ami összefoglalva a 2003. előtti régi rendszer felelevenítését, " A jó tanuló, jó sportoló" elismerés visszaállítását jelentené némi módosítással.
Legfőbb indokunk erre az, hogy szeretnénk visszaállítani a városi elismerések rangját, értékét , hisz az elmúlt négy évben többen részesültek városi, mint iskolai elismerésben. Fontosnak tartjuk az elismerések, kitüntetések esetében a fokozatosság elvét, hisz gyermekeink kapnak iskolai dicséreteket – mint pl. osztályfőnöki, igazgatói dicséret, tanévvégi jutalmak, oklevelek-, a városi rangú elismerések csak ezek után következzenek. Ne fordulhasson elő, hogy egy megyei 1. helyezett sporteredményt elért diák, elégséges tanulmányi eredmény mellett városi rangú elismeréshez jusson. Az ő teljesítménye is természetesen értékes és értékelendő, de az ő teljesítményével egy osztályfőnöki vagy igazgatói dicséret arányos. Előfordulhat az is, hogy megyei matematika versenyt nyer egy közepes sportoló, az ő teljesítményének értékelése is az előzőhöz hasonlóan iskolai szinten kell, hogy megtörténjen.
Nem lényegi szempont, de meg kell említeni azt is, hogy a tömeges méretű összejöveteleken már nem lehet a színvonalas vendéglátást biztosítani, s nem valósulhat meg az ünnepeltek és a vendéglátók kötetlen beszélgetése sem, pedig ez is fontos mozzanata az elismerésnek.

A "régi" új elismerés részleteit az alábbiak szerint javasoljuk meghatározni:

- Az elismerés alapja:
1.Az iskolai tanulmányi eredmény tanév végi átlaga legalább 4,2 és ugyanezen tanévben legyen a tanulónak sportban elért kimagasló versenyeredménye.
(Kimagasló sport versenyeredmény: megyei 1. helyezés, vagy területi 1-3. helyezés, vagy országos 1-10 helyezés, nemzetközi szereplés)
2. Kitűnő iskolai tanulmányi eredmény, vagy tanulmányi versenyen országos 1-10. helyezés, vagy OKTV II. forduló.
3. Testnevelésből 5-ös érdemjegy tanév végén és sportversenyen elért országos 1-10 helyezés, vagy nemzetközi versenyeredmény.

Az 1. pont a régi típusú rendszer, a 2. és 3. pont pedig a régi elismerés bővítését és a két rendszer ötvözését jelenti szigorított feltételekkel.

- Az elismerés javasolt időpontja: a Város Napja

- Az elismerés javasolt módja: Az elismerésben részesülő tanulókat és felkészítő tanáraikat a város polgármestere egy fogadás keretében oklevél átadásával köszönti.


Kérem a tisztelt Képviselő-testületet hogy az előterjesztés megtárgyalni és elfogadni szíveskedjen.


Kőszeg, 2007.08.22.

A polgármester nevében:
Szabó Marianna
oktatási ügyintéző


HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a "Jó tanuló, jó sportoló" rendszer további működését az alábbi feltételekkel hagyja jóvá és támogatja:

- Az elismerés alapja:
1. Az iskolai tanulmányi eredmény tanév végi átlaga legalább 4,2 és ugyanezen tanévben legyen a tanulónak sportban elért kimagasló versenyeredménye.
(Kimagasló sport versenyeredmény: megyei 1. helyezés, vagy területi 1-3. helyezés, vagy országos 1-10 helyezés, nemzetközi szereplés)
2. Kitűnő iskolai tanulmányi eredmény, vagy tanulmányi versenyen országos 1-10. helyezés, vagy OKTV II. forduló.
3. Testnevelésből 5-ös érdemjegy tanév végén és sportversenyen elért országos 1-10 helyezés, vagy nemzetközi versenyeredmény.

- Az elismerés javasolt időpontja: a Város Napja

- Az elismerés javasolt módja: Az elismerésben részesülő tanulókat és felkészítő
tanáraikat a város polgármestere fogadás keretében oklevél átadásával köszönti.



Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Szabó Marianna oktatási ügyintéző
Határidő: azonnal