2007. Szeptember 18., Kedd, 14:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Állattartási ügyben fellebbezés
2. - A közbiztonsági koncepció végrehajtása
3. - A Jurisich Miklós Gimnázium pótelőirányzati kérelme
4. - A Szociális Gondozási Központ kistérségi társulásba adása
5. - A Jurisich Miklós Gimnázium fűtéskorszerűsítésénél többletmunkák végzése
6. - Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése pályázat
7. - Közlekedési tábla kihelyezésére javaslat
8. - Koros fák kivágásának engedélyezése
9. - Közalapítványok felülvizsgálata
10. - Civil szervezetek pénzügyi támogatásáról szóló szabályzat
11. - Az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola kérelme (úszásoktatás)
12. - Az NFT II. helyi feladataira vonatkozó fejlesztési alap létrehozása
13. - V. ütem hasznosítására pályázat kiírása
15. - BIZOTTSÁGI ANYAG
2. napirendi pont:
A közbiztonsági koncepció végrehajtása

TÁJÉKOZTATÓ

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
2007. szeptember 25 -i
…. napirendi pontjához

("A közbiztonsági koncepció végrehajtása")


Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kőszeg Város Önkormányzatának Közbiztonsági Koncepcióját a 167/2005.(IX.27.) képviselő testületi határozatával fogadta el.
A koncepció célja, a városban élő és tartózkodó emberek biztonságérzetének növelése, a köz, és magántulajdon védelme, a köznyugalom fenntartása. Bekövetkezett, megtörtént események gyors és szakszerű vizsgálata, károk enyhítése, tapasztalatok felhasználása a megelőzésben. A prevencióban résztvevő önkormányzat, hatóságok, civil szervezetek és polgárok tevékenységének támogatása, koordinációja.
A koncepció végrehajtására Cselekvési program készült, mely 24 pontban határozta meg, az elkövetkezendő időszak feladatait, annak felelőseit és a végrehajtás időpontjait.
A cselekvési program végrehajtása, az új testület felállását követően megrekedt. Ennek az oka, azonban nem az új testület mulasztása volt. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az előző testület a cselekvési programot, az utolsó üléseinek egyikén, 2006. június 27-én fogadta el. A programban meghatározott feladatok, és annak végrehajtásának időpontjai 2006. december és 2007. január hónapra estek. Mind az új képviselő testület megalakulása, továbbá a költségvetési koncepció kialakítása, elfogadása, és a megszorító intézkedések előkészítése előtérbe helyeződött.
A cselekvési programban megfogalmazottak végrehajtása, továbbra is szükséges ezért a határozati javaslatban feltüntetett, új határidők elfogadását javasoljuk.
A programon belül kiemelten kell kezelni, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (KEF), Szomszédok Egymásért Mozgalmat (SZEM), továbbá a belvárosi zárt láncú térfigyelő-rendszert. Néhány mondatban az indokok.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF-ek), melyek a helyi drogpolitika "motorjaként" kell, hogy működjenek. Legfőbb feladatuk, hogy a stratégiai elképzelések valósággá válhassanak.
A KEF egy helyi szintű tanácsadó és egyeztető fórum, szakmai munkacsoport, melyeket a helyi önkormányzati elkötelezettség és központi szakmai valamint pénzügyi támogatás hív életre.


Tevékenységével igyekszik összhangot teremteni a drogprobléma visszaszorításában, alapvető fontosságú négy terület, a közösség és együttműködés, a megelőzés; a gyógyítás, rehabilitáció valamint a kínálatcsökkentés. Egységes szakmai és módszertani szemléletmód megvalósítására törekszik, továbbá arra, hogy ésszerűsítse és koordinálja a helyi szinten zajló kábítószer fogyasztást megelőző tevékenységet. Segít a helyi erőforrások mozgósításában, összehangolja a helyi szereplők tevékenységét, javaslatokat tesz, ajánlásokat fogalmaz meg az esetleges párhuzamosságok elkerülése érdekében.

A Szomszédok Egymásért Mozgalom olyan bűnmegelőzési program, amelynek célkitűzése a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, illetve korlátozása. A program elsajátítása során meg kell ismerkedni lakótársainkkal, fel kell mérni a jószomszédi együttműködési lehetőségeket. A bűncselekményekkel szemben éberséget kell kifejleszteni és egymás érdekében összehangoltan kell tevékenykedni.
A lakosok kötelezettséget vállalnak arra, hogy közvetlen szomszédjaik vagyontárgyait megfigyelik, és bármilyen gyanús eseményt észlelnek, egymással megbeszélik és jelentik a rendőrségnek. Ez a program a magánélet tiszteletben tartása mellett, elősegíti a bűnelkövetés megelőzését.

A zárt láncú térfigyelő-rendszer, lehetőséget ad a belváros állandó, azaz 24 órás közbiztonsági felügyeletére. A rendszer végpontja a (jogszabályi feltételeknek ez felel csak meg, továbbá költségkímélő), a Kőszegi Rendőrkapitányság ügyeletén kerül felállításra. Az idegenforgalomra épülő hétköznapok biztonságát előmozdító technikai eszköz, nagymértékben elősegíti a jogsértések észlelését, továbbá az azonnali intézkedések bevezetésének lehetőségét. A legfontosabb természetesen a visszatartó bűnmegelőző feladata.

Kérem Önöket, hogy a tájékoztatót tárgyalják meg, véleményüket mondják el és a határozati javaslatot fogadják el!

Kőszeg, 2007. szeptember 13.

Preininger Ferenc s.k.
Pénzügyi, Jogi és Rendészeti
Bizottság elnöke




HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közbiztonsági koncepció végrehajtásáról szóló jelentést elfogadja, a benne foglalt megállapításokat jóváhagyólag tudomásul veszi. Elrendeli egyúttal a végrehajtásról szóló 167/2005.( IX.27.) határozattal jóváhagyott cselekvési program alábbi pontjainak végrehajtását:

1. 4. pont/ Az önkormányzat átmeneti krízisszállást (éjjeli menedékhelyen) biztosítson a családon belüli erőszakot elszenvedett családtagok biztonságos elhelyezésére. A képviselő-testület felkéri a jegyzőt, hogy vizsgálja meg a létrehozás feltételeit, és tegyen javaslatot a működtetés rendszerére.

Felelős: jegyző,
Gyámügyi és szociális osztályvezető
Szociális Gondozási Központ vezetője
Határidő: 2007. december 31.


2. 6. pont/ Meg kell alapítani a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (KEF)

Felelős: polgármester,
Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnöke
Határidő: 2007. október 31.

3. 7. pont/ Az Oktatási és Kulturális Minisztérium drog prevenciós stratégiája ajánlásainak figyelembe vételével készüljön el a városi drogstratégia a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum koordinálásával, melynek alapján ki kell dolgozni az iskolai drog prevenciós stratégiákat.
A stratégiakészítéshez és a képzéshez ki kell használni a meglévő pályázati lehetőségeket.

Felelős: polgármester,
oktatási referens,
iskolaigazgatók,
Szociális Gondozási Központ vezetője,
Határidő: városi drogstratégia: 2008. január 31,
iskolai drogstratégiák: 2008. június 15.,
pályázatok: értelem szerint

4. 9. pont/ A prevenció hatékonyságának fokozása érdekében, meg kell vizsgálni a lehetőségét, a kortárssegítők képzésének, és foglalkoztatásának a Gyermekjóléti Szolgálat szervezésében. A program fenntartásához pályázati forrásokat kell keresni.

Felelős: Szociális Gondozási Központ vezetője
Határidő: folyamatos

5. 11. pont/ Ismételten meg kell vizsgálni a mezőőri szolgálat létrehozásának lehetőségét.

Felelős: jegyző,
Hatósági osztályvezető
Határidő: 2007. október 31.

6. 13. pont/ Be kell indítani a SZOMSZÉDOK EGYMÁSÉRT MOZGALMAT /SZEM/ a biztonságosabb városi életkörülmények kialakíthatósága érdekében.

Felelős: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnöke
Határidő: 2008. március 31.

7. 18. pont/ Ki kell alakítani a belvárosi zárt láncú térfigyelő-rendszert, a kamerák felszereléséhez szükséges forrás biztosítása érdekében pályázati lehetőségeket kell igénybe venni.

Felelős: polgármester,
Városfejlesztési osztályvezető
Határidő: 2008. szeptember 30.

8. Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság mérje fel, és tegyen javaslatot a 2008 évi költségvetési koncepcióba, milyen összegek elkülönítése szükséges a cselekvési program végrehajtására.

Felelős: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnöke
Pénzügyi Osztály vezetője
Határidő: 2008. november 30.