2007. Szeptember 18., Kedd, 14:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Állattartási ügyben fellebbezés
2. - A közbiztonsági koncepció végrehajtása
3. - A Jurisich Miklós Gimnázium pótelőirányzati kérelme
4. - A Szociális Gondozási Központ kistérségi társulásba adása
5. - A Jurisich Miklós Gimnázium fűtéskorszerűsítésénél többletmunkák végzése
6. - Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése pályázat
7. - Közlekedési tábla kihelyezésére javaslat
8. - Koros fák kivágásának engedélyezése
9. - Közalapítványok felülvizsgálata
10. - Civil szervezetek pénzügyi támogatásáról szóló szabályzat
11. - Az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola kérelme (úszásoktatás)
12. - Az NFT II. helyi feladataira vonatkozó fejlesztési alap létrehozása
13. - V. ütem hasznosítására pályázat kiírása
15. - BIZOTTSÁGI ANYAG
8. napirendi pont:
Koros fák kivágásának engedélyezése

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
2007. szeptember 25 …-i ülésének
….. napirendi pontjához





Tisztelt Képviselő-testület!

A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. 2006. évben a Kőszeg Város belterületén található köztéri koros fák favizsgálatát elvégeztette. A favizsgálat alapján 15 db koros fa bizonyult károsodottnak és kivágandónak, ezek kivágása és pótlása szükséges.

Az összes életveszélyes fa kivágására és pótlására jelenleg nincs anyagi lehetősége az önkormányzatnak, azonban a Felső körúton található hársfák kivágása és pótlása mindenképpen indokolt, különös tekintettel arra, hogy a 23. szám előtti fa szeptember 5-én tőből kitört és beledőlt a Gyöngyös patak medrébe, szerencsére személyi sérülést nem okozva.

A Kőszegi Városüzemeltető Kht. árajánlata alapján a Felső körúton található 6 megmaradt életveszélyes hársfa kivágása, és a 7 db fa (valamint a korábban már kivágásra került 5 db) pótlása összesen bruttó 400.000,- Ft, amely a vis maior keret terhére megrendelhető.

A szakvéleményben jelzett többi életveszélyes fa kivágására a jövő évi költségvetésben mindenképpen szükséges keretet biztosítani.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a leírtak alapján alakítsa ki véleményét és hozza meg döntését.

Kőszeg, 2007. szeptember 11.

A polgármester nevében:

Rimányi Krisztina s.k.
osztályvezető




HATÁROZATI JAVASLAT



Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2006. évi favizsgálat alapján a Kőszeg, Felső krt. 14., 16., 21., 31., 37., 38. szám előtt található 6 db Tilia cordata (kislevelű hárs) fa károsodás miatti kivágását és a fasorból hiányzó valamennyi fa azonos fafajtával történő pótlását elrendeli a vis maior előirányzat terhére.

Felelős: Huber László polgármester
Hiv. felelős: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető
Határidő: azonnal


Kőszeg város közigazgatási belterületén lévő nem védett, valamint helyi védettségű fasorok

(Felső körút, Széchenyi tér, Auguszt J. utca, Várkör, Hunyadi J. utca, Petőfi tér)

Műszeres vizsgálattal kiegészített egészségi állapotfelmérése




Készítette :



Kungli József s.k.
Okleveles erdőmérnök


Kungli Józsefné s.k.
Mérési asszisztens

Készült: Kőszeg, 2006. június 16-17.




Kőszeg város közigazgatási belterületén lévő nem védett, valamint helyi védettségű fasorok

Műszeres vizsgálattal kiegészített egészségi állapotfelmérése



Az állapotfelmérés helye :

Kőszeg város belterületén lévő Felső körút, Széchenyi tér, Auguszt J. utca, Várkör, Hunyadi J. utca, Petőfi tér közterületein található kislevelű hársfák, nagylevelű hársfák alkotta fasorok.



Az állapotfelmérés ideje : 2006. június 16-17.



A állapotfelmérés elkészítésének megbízója:

Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató KHT.
9730 Kőszeg, Kossuth L. u. 3.


Az állapotfelmérés folyamatának leírása :

A vizsgálandó élő fákat vizuálisan, külső jegyeik, fahibáik megfigyelésével, valamint belső faszerkezeti tulajdonságaik FAKOPP műszerrel, történő vizsgálatával végeztük. Külső jegyeik alapján a fák körbejárása során vizsgáltuk a fák tövét, törzsét és koronáját. A töveken a sérüléseket, azok korhadtságát, valamint odvasodását, továbbá az élő és holt fát lebontó gombák termőtesteinek megjelenését mértük fel. A törzsrészen a különböző sebzéseket, ág-törzsrészek letörését, bekorhadását, odúk kialakulását, golyvák képződését, kéreg elváltozásait, mechanikai behatások eredményét vizsgáltuk. A koronában az ott létrejött koronaelhalásokat, koronatöréseket, odúk kialakulását, ágak lehasadását, gombák termőtesteinek megjelenését, esetlegesen a csúcs száradását figyeltük meg. A FAKOPP műszerrel minden jegyzőkönyvbe vett fát vizsgáltunk.

A felmérés során jegyzőkönyvet vezettünk, amelyben a vizsgált fákkal kapcsolatos vizuális megfigyeléseket és a műszerrel mért, számított eredményeket rögzítettük. A vizsgált fákat a Felső körúton, Széchenyi utcában, Hunyadi utcában, Várkörön, Petőfi téren sorszámmal láttuk el. A sorszámokat festékkel, a fák tövén jól látható sárga arab számmal jelöltük meg (általában a fák műút felől nem látható oldalán). Az Auguszt J. utcában a vizsgált fákat nem sárga arab számok festésével, hanem az utca házszámával és az ahhoz viszonyított elhelyezkedésének leírásával adtuk meg. A sorszámozást minden helyen (utcában, téren) 1-el kezdődően újra indítottuk.


A FAKOPP műszerrel történő mérésről :

A műszer nagyon precízen képes megmérni a hang fában történő terjedési idejét. Ennek segítségével az élő fában megmért hang sebessége jellemző a fafajra, valamint annak egészségi állapotára. A korhadt, odvas fa részek nem vezetik a hangot (hangelnyelőként viselkednek) míg az élő fa részek igen. Amennyiben az élő fában korhadás, odú található, azt a (számított) hangsebesség csökkenéseként tapasztaljuk. Így lehet a kívülről nem is látható fahibákra következtetni. Például a Felső körút 9 sorszámú kislevelű hársfájánál a lehetséges vágáslap (fakitermelés esetén a motorfűrésszel végzett döntővágás) magasságában egymásra merőlegesen mért adatok alapján azt a következtetést lehetett levonni, hogy a fa töve a Gyöngyös patak felőli oldalon még egészséges, de az aszfaltos út felöli oldalán mintegy 30 cm mélységig már közepesen bekorhadt. Így hoztuk meg a döntést, miszerint 3 - 5 év múlva újra szükséges a fa műszeres felülvizsgálata, mert a korhadás nagysága minden jel szerint a tőnél növekedni fog.
A ″Mérés helye″ 1,0+ jelentése : FAKOPP műszerrel 1,0 m magasságban végeztünk mérést az előző mérésre ( ami 1,0 m magasságban volt) merőlegesen.



Az egészségi állapot felmérésének kiértékelése :


Kiértékelés vizuálisan és a FAKOPP műszerrel végzett mérések együttes figyelembevételével történt. A fa egészségi állapotán kívül figyelembe vettük annak környezetét is pl.: forgalmas útkereszteződésnél, játszótér mellett, épület bejáratánál, forgalmas szűk utcarészen álló fa stb.
FAKOPP műszerrel végzett mérések esetében a referencia sebességhez (ref. sebesség) viszonyított hangsebesség csökkenéseket a következők szerint vettük figyelembe:

1) 0 - 7 % relatív hangsebesség csökkenéskor elhanyagolhatóan kis mértékű szerkezeti elváltozások a fa szövetében (korhadás is)
2) 7 – 30 % relatív hangsebesség csökkenéskor kis mértékű szerkezeti elváltozások a fa szövetében (korhadás is)
3) 30 – 60 % relatív hangsebesség csökkenéskor közepes mértékű szerkezeti elváltozások a fa szövetében (korhadás is)
4) 60 % feletti relatív hangsebesség csökkenéskor nagy mértékű szerkezeti elváltozások a fa szövetében (korhadás is)

A 60 % feletti hangsebesség csökkenések esetén a szövetileg elváltozott, korhadt területek területaránya 80 % feletti. Ez azt jelenti, hogy a fa tövénél vizsgálva és ott elképzelve a kör vízszintes alakú vetületét, egy 80 cm-es átmérőjű hársfa esetében, ha a hangsebesség csökkenése 60 %, akkor a korhadt rész területe elérheti 0, 41 négyzetmétert, amely megfelel egy 72 cm átmérőjű körnek. Tehát elképzelhető, hogy a fát már csak egy 8 cm szélességű körgyűrűben található egészséges farész tartja, támasztja. Az ilyen esetekben a fa természetes kidőlésének kockázata ugrásszerűen megnő, és joggal dönthetünk fa kitermelése mellett.



Kiértékelés során a megvizsgált fákat a következők szerint csoportosítottuk :

A kiértékelés során figyelembe vettük a megrendelő kérését. Egészségi állapotuk szerint a vizsgált fákat 3 kategóriába sorolhatóan adjuk meg.

A) Fokozottan veszélyes fák (azonnal kivágandó egyedek) !!!!

Ide tartoznak azok a fák, amelyek környezetükre fokozottan veszélyt jelentenek egészségi állapotuk miatt. Tövük láthatóan odvas vagy műszerrel bizonyítható az erős korhadás, jelentős szöveti károsodás megléte. Jellemzően az 500 m/s hangsebesség alatti fák tartoznak ebbe a csoportosításba, amelyeknek relatív hangsebességhez viszonyított hangsebesség csökkenése a mérési adatok alapján átlagosan 60 % feletti.
Kivágásukat feltétlen javasoljuk.

A vizsgált kislevelű hársfák közül ezen csoportba tartoznak a következő sorszámúak:

Felső körúton : 14, 16, 21, 23, 31, 37, 38

Várkörön : 2, 3

Petőfi téren : 2, 6, 7, 8

összesen: 13 db fa









B) Felülvizsgálandó fák (3-5 éven belül újra felülvizsgálandó egyedek)


Ide tartoznak azok a fák, amelyek jelenleg nem jelentenek környezetükre veszélyforrást és azonnali beavatkozást sem igényelnek, azonban egészségi állapotukat figyelni kell, mert várható azok jelentős romlása. Ezen fák felülvizsgálatát 3-5 éven belül célszerű ismételten elvégezni.

A vizsgált kislevelű hársfák, nagylevelű hársfák közül ezen csoportba tartoznak a következő sorszámúak:

Felső körúton : 1, 3, 6, 9, 15, 17, 18, 20, 22, 24, 30, 32, 33, 35, 36, 39

Széchenyi téren : 1, 2

Auguszt J. utcában : 1, 2, 3, 4

Várkörön : 1

Hunyadi J. utcában : 2, 4, 7, 8

Petőfi téren : 1

összesen: 28 db fa


C) Vélelmezhetően egészséges fák (egészséges, beavatkozást nem igénylő egyedek)

Ide tartoznak azok a fák, amelyek jelenleg egészségesnek mondhatóak, tövük nem korhadt. Ezeken a fákon is találhatóak sebzések, egészséges vagy bekorhadó ághelyek, azonban méretük miatt nem okoznak jelentős problémát a fa életében. Az eddigiekben fel nem sorolt sorszámú fák tartoznak ide.


összesen : 29 db fa

D) Egyéb észrevételek

» Felső körút fái

Jellemzően idős mintegy 80-100 éves kislevelű hársak. Forgalmas út, ahol nem csak autók, teherautók közlekednek, hanem sok kerékpáros is. A fasor mentén az aszfaltos út szélén lefektetett szennyvíz csatorna építése során több fának is megsérültek a gyökerei, gyökfői, törzsei. Erre jellemző faegyedek az 1, 9, 30 sorszámúak. A Városüzemeltető KHT. gondoskodása látszik sok faegyed nyílt sérüléseinek purhabbal történő lezárásával, telítésével. A tőkorhadás előrehaladásának figyelése végett javasoltuk 16 db faegyed 3-5 éven belüli vizsgálatát. Célszerű azonban a megmaradó faegyedek teljes mennyiségének 3-5 éven belüli újbóli vizsgálatát, amellyel mindig meghatározhatóak a legrosszabb egészségi állapotban lévő faegyedek. Kivágásra 7 db hársfát javasoltunk.
A 3. sorszámú faegyed koronájában mintegy 40-50 %-os lombvesztés látható. Száradó, veszélyes ágak, ágcsonkok nincsenek. Amennyiben az elkövetkező években a lombvesztés tovább fokozódik, célszerű kitermelni.
A 8. sorszámú faegyed koronájában a villanyvezeték miatt ág csonkolására került sor, amely nem sikerült elég szakszerűen, ezért javasoljuk annak a fatörzs palástja mentén történő leválasztását és a keletkező seb kezelését.
A 14. sorszámú faegyed életereje csökken, lombkoronájának csonkolása évekkel ezelőtt megtörtént. Magassága a környezetében lévő egyedekhez képest lényegesen kisebb. Amennyiben az elkövetkező években a fa életereje láthatóan tovább csökken, esetleg jelentős lombvesztés lép fel, célszerű kitermelni.
A 20. sorszámú faegyed eléggé határeset (kivágjuk-e, ne vágjuk ki). A műszer segítségével 654-755 m/s hangsebességet regisztráltunk, ami eléggé határeset. A fa tövének patak felöli oldalán már gomba termőtestek is megjelentek, amely eléggé előrehaladott korhadásra utal. Egyenlőre megkegyelmeztünk neki, de 3-5 éven belül feltétlenül újra felül kell vizsgálni.
A 34. sorszámú faegyed törzse erősen bordás. A műszer segítségével meghatározott 1033 m/s hangsebesség és a feltűnően sok hangya jelenléte előrevetíthetik egy kezdődő korhadás, odú kialakulását a jövőben.


» Széchenyi tér fái

Nem volt lehetőség a téren megtalálható minden faegyed vizsgálatára (összesen 6 db fa vizsgálatára került sor). A fákkal sűrűn benőtt téren két forgalmas kerékpárút vezet át, ezért vizsgálódásunk ezen utak melletti fákra összpontosult. A vizuális megfigyelés alapján a tér fái egészségesnek mondhatóak döntő részben. Mégis az 1, 2 sorszámú faegyedek már mutatnak hangsebesség csökkenést. A téren található egyetlen akácfa egészségi állapota (lombvesztése, törzs szemmel látható korhadása, előbb-utóbbi kéreg leválása), előrehaladott életkora véleményünk szerint már elérte azt a mértéket, hogy vizsgálat nélkül is kivágását javasoljuk. A vizsgált 6 db fa helyzetét a kézzel írt helyszíni terepi felvételi lap hátoldalán vázlatosan rögzítettük.

» Auguszt J. utca fái

Nem volt lehetőség az utcában megtalálható minden faegyed vizsgálatára (összesen 4 db fa vizsgálatára került sor). Az utca nagyon hangulatos képet mutat a hársfákkal. Az utca egyik oldalán (páratlan házszámú oldal) rendszeresen csonkolni kell a hársfák magasságát, mivel pont felettük légvezeték halad. A vizsgált törzsek mindegyikénél tapasztalható volt a tőkorhadás megindulása, a fa szöveti szerkezetének gyengülése, elváltozása. A gyengülés mértéke azonban csak olyan mértékű, hogy 3-5 múlva történő felülvizsgálatukat tartjuk indokoltnak. Vélelmezhető, hogy környezetükre veszélyes fák jelenleg nincsenek, kivágásra nem javasolunk egy fát sem. Mindezek ellenére esetleg szóba kerülhet a légvezeték alatti fák kivágása és kisebb növésű örökzöldek, bokrok ültetése. Az utca szűk, ezért átgondoltam kell megtervezni egy esetleges fakitermelés utáni utcafásítást.

» Várkör fái

Nem volt lehetőség a körön megtalálható minden faegyed vizsgálatára (összesen 4 db fa vizsgálatára került sor). A vizsgált törzsek közül egy volt olyan, amely egészségesnek mondható (a 4 jelű faegyed). Az 1-es sorszámú fa 70-180cm magasság között korhadt. Itt a műszerrel kimutatható volt ezen korhadás, mert a hangsebesség csak 818 m/s volt. A fa töve még egészségesnek mondható, bár a két egymásra merőleges mérés már csak 938 m/s és 1029 m/s sebességet mutatott, a kívánatos 1280 m/s helyett. Feltételezhetjük, hogy a jövőben a fa korhadása felülről lefelé fog jelentősen folytatódni. Ezért javasoltuk a 3-5 éven belül történő vizsgálat megismétlését.
A 2. és 3. sorszámú fák esetében a mért hangsebességek alapján talán még nem lett volna indokolt a kitermelésük, azonban olyan forgalmas helyen állnak, hogy mégis azt javasoltuk.
Célszerű lenne a jövőben a Várkör többi fájának is a műszeres felülvizsgálata.

» Hunyadi utca fái

Nem volt lehetőség az utcában megtalálható minden faegyed vizsgálatára (összesen 8 db fa vizsgálatára került sor). A hársfák a meglévő sérüléseik ellenére szemmel láthatóan viszonylag egészségesnek tűntek, amit a műszeres vizsgálat is megerősített. A vizsgált fák felét 3-5 éven belül felülvizsgálatra javasoltuk. Vélelmezhető, hogy az utcában található összes hársfa közül is a fele 3-5 éven belül felülvizsgálatra javasolt. Megemlítenénk a 7. sorszámú fát, amely társasház közvetlen bejáratánál áll. A fáról 2-3 m magasságban levágott nagy ág helye korhadt és a korhadás lefelé halad. A tő még egészségesnek mondható, de 3-5 év múlva célszerű műszerrel ismételten ellenőrizni.


» Petőfi tér fái

Nem volt lehetőség a téren megtalálható minden faegyed vizsgálatára (összesen 8 db fa vizsgálatára került sor). A Petőfi teret bejárva a vizsgált fák kiválasztásánál jelentős szempontként vettük figyelembe a játszóteret. A játszótéren tartózkodók és a mellette futó forgalmas szűk műúton közlekedők (Mol Rt. üzemanyag kút) fokozott veszélynek vannak kitéve egy esetleges fa kidőlése esetén. Méréseink alapján a 8 vizsgált hársfából 4-et kivágásra javasolunk. A tér ezen részén található hársfák idősek, az épület közelsége miatt több erős ág leválasztása is szükségessé vált már az elmúlt időszakban. A levágott ágak helyén a korhadás minden bizonnyal elindult. Az épületek mellet található hársfák közül volt olyan is, amelyet nem tudtunk műszerrel megmérni, mert 3m magasságban lévő odvas ághelyébe méhek költöztek. Ezen kívül műszeres vizsgálat nélkül külső jegyeik alapján is kitermelésre javasoljuk a 9., 11. házszám előtt álló vadgesztenye fákat (11.házszámnál építkezés).



Melléklet:

- Eredeti állapotfelvétel másolatai (Tőkorhadás vizsgálat mérési adatai) – helyszíni felvételt tartalmazó jegyzőkönyv
- ″Tőkorhadás vizsgálat mérési adatai″ jegyzőkönyv kiértékelés


Összegzés


A hársfák felmérésének eredménye - a precíz terepi munka, kiértékelés, valamint a környezeti elemek esetenként szélsőséges megnyilvánulásai miatt - 100 % pontosságot nem garantál, azonban a szakvéleményünk alapján javasolt munka (kivágásra, felülvizsgálatra, ág levágása javasolva) maximálisan megfelel a környezetéről gondoskodó, óvatos, természetbarát emberi gondolkodásnak. Bizonyosak vagyunk abban, hogy a kivágott hársfák pótlását a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató KHT. elvégzi, a város lakosainak megelégedésére.