2016. Szeptember 21., Szerda, 14:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A helyi építészeti értékek védelméről szóló 7/2008. (III.31.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Cák község településrendezési eszközei módosításának véleményezése.
3. - Beszámoló a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről.
4. - A Chernel u. 14. és a Jurisics tér 7. alatti ingatlanokra vonatkozó szerződések felülvizsgálata.
5. - A Kőszegi Címerpajzs Plusz Kft. parkoló építési kérelme.
6. - Hütter Mária szolgalmi jog bejegyzés iránti kérelme.
7.a - Vagyonügyek: A 0153/9 hrsz-ú ingatlanrész felajánlása.
7.b - Vagyonügyek: Kőszeg, Liszt F. u. 26. fszt. 6. sz. lakásra érkezett vételi szándék
7.c - Vagyonügyek: A Várkör 35-37. alatti raktárok hasznosítása.
8. - EGY MAPPÁBAN VÁROSFEJLESZTÉS BIZ. 2016. 09. 21.
3. napirendi pont:
Beszámoló a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről.

Tisztelt Képviselő-testület!

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) a nem közművel begyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásra nézve a 2014. év során új szabályozást vezetett be.
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - a Vgt. , valamint az akkor hatályos, közbeszerzésről szóló 2011. évi CVIII. törvény alapján 2014. január 30-i ülésén hozott 6/2014. (I. 30.) képviselő–testületi határozatával, 2014. március 1. napjától 2019. február 28. napjáig a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft-t (a továbbiakban: Közszolgáltató) jelölte ki a nem közművel begyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás teljesítésével, egyben a Vgt. módosított szabályozásának megfelelően megalkotta a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Ör.).
A Vgt. hatályos szabályozását áttekintve megállapítást nyert, hogy annak az Ör. megalkotását követően történő módosításai nem érintik a hatályos Ör-t, mely így továbbra is megfelel a jogszabályi előírásoknak.
A Vgt., az Ör., valamint a 6/2014.(I.30.) határozat alapján Kőszeg Város Önkormányzata és a Közszolgáltató között létrejött a közszolgáltatási szerződés (a továbbiakban: Szerződés).

A kijelölt Közszolgáltató a Vgt. 44/H. § (1) bekezdése, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm.) 14. § (2) bekezdése, továbbá a Szerződés V. fejezet 7.) pontja alapján benyújtotta a 2015. évre vonatkozó részletes beszámolóját, amely az előterjesztés mellékletét képezi.

A Kőszegi Városüzemeltető Kft. beszámolójának pénzügyi adatai alapján megállapítható, hogy a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Szrt.) 1. § (1) bekezdés rendelkezése, valamint az Ör. előtt hatályban lévő önkormányzati rendelet alapján megállapított közszolgáltatási díj - 1.714,- Ft/m3 – alacsonyabb a szolgáltató által a közszolgáltatás indulásakor előzetesen kalkulált valamint a ténylegesen felmerült költségnél.

Az Szrt. rezsicsökkentésre vonatkozó szabályai változatlan tartalommal ma is hatályosak, így a közszolgáltatás díja nem emelhető.

A Közszolgáltató beszámolójában foglaltak, az ügyfelek jelzése, valamint a kötelező közszolgáltatás igénybevételére irányuló folyamatos ellenőrzéseink nyomán megállapítható, hogy az ártalommentes szennyvízelhelyezés elmarad az elvárható szinttől, de javuló tendenciát mutat.

Megnevezés 2013. 2014. 2015. %
Igénybevevő háztartások száma-ing. db
0
91
140
153,85
Szállítási alkalmak
0
164
232
141,46
Szállított
menny. (m3)
0
629
1227
195,07

A Vasivíz Zrt-től kapott 2015. évi adatok feldolgozása jelenleg is folyamatban van, az idei évben már a tavalyi figyelmeztetéseket követően eljárást kezdeményezünk a szolgáltatást nem igénybevevőkkel szemben az Ör. be nem tartása esetén.
Szintén a folyamatos ellenőrzés eredménye, hogy jelentős mértékben emelkedett a létesítési engedéllyel, ill. engedélykérelemmel rendelkező szennyvízszikkasztó létesítmények száma. Míg 2013-ban 1, jelen előterjesztés készítéséig (2013-tól összesen) 37 kőszegi ingatlanra nézve kérelmezték szikkasztó létesítésének engedélyezését.

A közszolgáltatást eddig igénybevevők kb. 15 %-a esetében a közszolgáltatás teljesítése akadályba ütközik. Ezek száma a folyamatos ellenőrzés során várhatóan növekedni fog.
2015-ben a sikertelen 22 szippantási kísérletből 18 esetben a derítő elhelyezkedése, a terepviszonyok, továbbá a 6 m-s szintkülönbség és 50 m távolság, 2 esetben a 6 m-s szintkülönbség és 50 m távolság, míg 2 esetben a szennyvíztároló állapota miatt hiúsult meg a szippantás. A szolgáltatást igénybe venni nem tudók közül két ügyfél a 2016. év során szennyvízszikkasztó létesítésére kért engedélyt.

Amennyiben igazolást nyer, hogy a kötelező közszolgáltatás teljesítése a tároló nem megfelelő elhelyezése miatt hiúsul meg, az ingatlan tulajdonosa ellen a Vgt-ben és az Ör-ben előírt kötelezettségek nem teljesítése, ill. elmulasztása miatt eljárás kezdeményezhető. Az eljárások minden esetben a konkrét helyszín és tároló-elhelyezés vizsgálatával kerülhetnek lefolytatásra.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos 2015. évi ellenőrzéseink során az ügyfelek e kérdéskörre is kiterjedő tájékoztatást kapnak.

A leggyakoribb meghiúsulási ok, hogy az ingatlanon elhelyezett tároló a rendelkezésre álló szerelvénnyel nem megközelíthető, ill. a szolgáltatás nem teljesíthető, ezért e célnak megfelelő géppel rendelkező alvállalkozó bevonására lenne szükség, azonban a Szerződés IV. fejezet 4.) pontja kimondja, hogy a „ A közszolgáltató a közszolgáltatás tejesítésére közreműködőt, teljesítési segédet nem vehet igénybe.”

A Közszolgáltató képviselője, Kovács István igazgató úr tájékoztatása szerint jelenleg, gazdasági értelemben releváns távolságban, Vas megye területén működő, ismert szolgáltató jelen előterjesztés benyújtásáig, a lehetséges helyszínek megtekintését követően, előzetesen úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésére álló gépekkel, azok műszaki, ill. az ingatlanok terep és egyéb viszonyai mellett nem tudná biztosítani a szolgáltatást a területen.
Tekintettel arra, hogy a Korm. előírja, hogy a közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell azokat a feltételeket, amelyek mellett a közszolgáltató közreműködőt vagy teljesítési segédet vehet igénybe, a szerződésmódosításra a lehetséges alvállalkozó ismeretében lesz lehetőség.

Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő – testületet, a Közszolgáltató nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalommentes elhelyezése tárgyában a 2015. évre vonatkozó beszámolóját elfogadni, szíveskedjék.

Kőszeg, 2016. szeptember 14.


A jegyző nevében:




Németh Ildikó
Városüzemeltetési mb. osztályvezető










HATÁROZATI JAVASLAT



1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, mint közszolgáltató nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalommentes elhelyezése tárgyában a 2015. évre vonatkozó beszámolóját elfogadja.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli, hogy a Közszolgáltató képviselője járjon el a megfelelő közreműködő vagy teljesítési segéd felkutatása és bevonása érdekében.

Felelős: Huber László polgármester
Kovács István igazgató
Határidő: folyamatos

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)